Bu görüntü hiç hayra alamet değil! Van gölü sahilinde ortaya çıktılar, küçük büyük binlercesi var

Bu görüntü hiç hayra alamet değil! Van gölü sahilinde ortaya çıktılar, küçük büyük binlercesi var

İklim değişikliği ve tarımsal sulamanın etkisiyle, Van Gölü'nde su seviyesinin düşmesi sonucu ortaya çıkan mikrobiyalitler, bölgedeki ekosistemi tehdit ediyor. Uzmanlar, bu durumun yerel yaşam ve tarım faaliyetlerine olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor.

Van Gölü, bu yıl beklenmedik bir kuraklık ve su seviyesindeki düşüşle karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz yıllara nazaran artan yağışlara rağmen, göldeki su seviyesinin istenen düzeye ulaşmaması endişe veriyor. Bu durum, özellikle Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde göl kıyısında ortaya çıkan mikrobiyalitlerin görünmesiyle daha da dikkat çekici hale geldi.

yeni-proje-22.jpg

SU ÇEKİLMESİ VE MİKROBYALİTLER

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, iklim değişikliği ve tarımsal sulama nedeniyle endişe verici bir kuraklık sürecine girdi. Göl yüzeyindeki su seviyesinin düşmesi, gölün doğal yapısını tehdit ederken, kıyılarda ortaya çıkan mikrobiyalitler de bölge halkını şaşkına çeviriyor. Özellikle Tatvan'ın İncekaya köyünde görülen bu ilginç yapılar, su seviyesindeki değişimi gözler önüne seriyor.

yeni-proje-21.jpg

UZMANLARDAN ENDİŞELİ AÇIKLAMALAR

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Van Gölü’ndeki su çekilmesinin iklim değişikliği ve tarımsal sulamadan kaynaklandığını vurguladı. Elmastaş, "Son yıllarda küresel ısınma ve tarımsal sulamada kullanılan suyun miktarı, gölün beslenme kaynaklarına olumsuz yansıyor" dedi. Uzmanlar, son dört yılda yağış miktarında bir azalma yaşandığını ve bunun göl seviyesine etkisinin büyük olduğunu belirtiyor.

yeni-proje-20.jpg

TARIMSAL SULAMALARIN ETKİSİ

Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz gibi bölgelerde yoğun tarımsal sulama uygulamaları, yer altı su seviyelerinin düşmesine yol açıyor. Elmastaş, bu durumun gölün beslenme kaynaklarını tehdit ettiğini ve tarımsal faaliyetlerin su tüketiminin bölgedeki ekosistem üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade etti. "Sondajlarla yapılan aşırı su tüketimi, göldeki su seviyesinin daha da düşmesine neden oluyor" diye ekledi.

yeni-proje-18.jpg

MİKROBYALİTLERİN GÖRSEL GÜZELLİĞİ VE TEHLİKESİ

Göl kıyısında ortaya çıkan mikrobiyalitler, hem görsel olarak ilgi çekici bir manzara sunuyor hem de su seviyesindeki düşüşün ciddiyetini gözler önüne seriyor. Binlerce farklı boyutta mikrobiyalit, havadan çekilen görüntülerle de gözler önüne seriliyor. Ancak bu görüntülerin ardında yatan gerçekler, bölge için pek de hayra alamet değil.

Van Gölü'nde yaşanan bu olumsuzluklar, hem yerel ekosistem hem de insan yaşamı üzerinde ciddi etkiler yaratmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu duruma karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN