Başkent’in 101. Yılı Yenimahalle’de kutlandı

Başkent’in 101. Yılı Yenimahalle’de kutlandı

Yenimahalle Belediyesi, Ankara’nın Başkent oluşunun 101’inci yılına özel olarak söyleşi programı düzenledi. Tarihçi ve yazar Sinan Meydan, fotoğraflar ve belgelerden oluşan sinevizyon gösterisi ile Ankara’nın başkent oluşu ve milli mücadele dönemini katılımcılara anlattı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ev sahipliğinde Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi Genco Erkal Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye Başkan Yaşar’ın yanı sıra CHP Yenimahalle İlçe Başkanı Gökay Yıldırım, Belediye Başkan Yardımcıları Yaşar Neslihanoğlu, Naki Demir, Ferudun Güngör, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda başkent sakini katıldı.

Yaşar, “Ankara Cumhuriyettir”

Söyleşi öncesinde katılımcılara seslenen Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Başkentler o ülkenin tüm özellikleri ile temsil edildiği yerlerdir. Ülkeler başkentleriyle anılır. Başkentimiz Ankara ise bu başkentlerin pek çoğundan farklı bir özellik taşır. Ankara, düşman işgalinden kurtuluştur, Ankara karargahtır, Ankara yeni bir cumhuriyetin kuruluş yeridir, milli iradedir, Cumhuriyettir. Ülkemizin kurucusu, ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’yı sadece stratejik ve coğrafi konumu nedeniyle Başkent olarak belirlediğini düşünmek onun vizyonuna yakışmaz. Yüce Atatürk için Ankara yeni bir ulus devletin tohumlarının atıldığı en uygun kenttir. Çünkü yüzyıllarca tebaa olarak yaşamaya alışmış bir toplumun adı cumhuriyet olan halk egemenliğine, demokrasiye geçişi tüm dünya ve saltanat artıkları için imkânsız bir hayal olarak görülüyordu” dedi.

Atatürk’ün yolundan kararlılıkla ilerleyeceğiz

Atatürk’ün hedefi, fakir, geri kalmış bir Anadolu kasabasından uygar bir kent ve başkent yaratarak bir imkansızı başarmak, ülkenin gücünü tüm dünyaya göstermek ve o iddiayı kanıtlamaktı diyerek sözlerini sürdüren Yaşar, “Ankara’nın başkent oluşuna emperyalist ülkeler şiddetle karşı çıkmış, uzunca bir süre büyükelçiliklerini İstanbul’da tutmuşlardı. Yani, Ankara emperyalizme karşı bir inadın, meydan okumanın, güçlü bir iddianın şehridir Atatürk için. Yani Ankara Cumhuriyet ile özdeştir. Ankara, Cumhuriyet demektir. Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının yokluk ve yoksulluk günlerinde kurdukları cumhuriyet bizler ve genç nesillerimiz sayesinde Atatürk’ün tarif ettiği muasır medeniyetler seviyesi yolundan dönmeden kararlılıkla yürüyecektir. Ankara’nın başkent oluşunu en içten dileklerimle kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Milli Mücadelede yer almış tüm atalarımızı sevgi, saygı ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.

Başkentliler tarih yolculuğuna çıktı

Başkentliler Ankara’nın Başkent oluşunun 101’inci yılı nedeniyle düzenlenen programda Tarihçi ve Yazar Sinan Meydanın söyleşisi ile tarih yolculuğuna çıktı. Meydan, 13 Kasım 1918 tarihi olan İstanbul’un işgalini başlangıç noktasını alarak Ankara’nın başkent oluşunun ilan edildiği 13 Ekim 1923 tarihine kadar Anadolu’nun işgal güçlerinden kurtarılması için yürütülen milli mücadele dönemi, Amasya genelgesi, Erzurum, Sivas Kongreleri gibi kurtuluş mücadelesinin önem taşıyan süreçlerini dönemin yazılı ve görsel medyasında yer alan belgeler, fotoğraflar ve röportajlar eşliğinde katılımcılara aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN