Antik dünyanın en büyüğü köylü kadınların elinden geçiyor! 2 bin yıllık tarih nakış gibi işleniyor: ‘Tarihe elimiz değiyor’

Antik dünyanın en büyüğü köylü kadınların elinden geçiyor! 2 bin yıllık tarih nakış gibi işleniyor: ‘Tarihe elimiz değiyor’

Manisa’da bulunan ve antik dünyanın en büyüğü olan sinagoglar köylü kadınların elinden geçiyor. Restorasyon çalışmalarında yer alan kadınlar sayesinde 2 bin yıllık tarih nakış gibi işleniyor. İşte detaylar…

Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'te 120 yıl önce başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları, antik dünyanın en büyük sinagoglarından birinin restore edilmesiyle devam ediyor. ABD Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nick Cahill başkanlığındaki ekip, 1963 yılında keşfedilen sinagogun mozaiklerinin restorasyonuna 3 yıl önce başlamıştı. Üst kısmı 3 yıl önce çatı ile kapatılan sinagogda, zemindeki mozaik taşlar köylü kadınlar tarafından özenle temizleniyor.

manisada-2-bin-yillik-mozaikler-3.jpg

ONLARIN ELİNDE TARİHİ MOZAİKLER TEKRAR HAYATA DÖNDÜRÜLÜYOR

Prof. Dr. Cahill, sinagogun antik dünyanın en büyük sinagoglarından biri olduğunu ve mozaiklerin aslına uygun şekilde restore edildiğini belirtti. Mozaiklerin farklı bölgelerden getirilen taşlarla yeniden yerleştirildiğini ifade eden Cahill, 50 yıllık bir süre zarfında zeminde oluşan çatlakları önlemek için sinagogun üstünün çatı ile kapatıldığını vurguladı. Çalışmalar, Sart Mahallesi'nde yaşayan tecrübeli 9 kadın tarafından yürütülüyor. Prof. Dr. Cahill, bu kadınların restorasyon sürecindeki tecrübelerini ve titizliklerini de övdü.

manisada-2-bin-yillik-mozaikler-1.jpg

KÖYLÜ KADINLARDAN TARİHE BÜYÜK KATKI

Sevinç Akçayım, mozaik restorasyonunda mahalledeki komşuları ve kızı Ayşenur Akçayım ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Akçayım, "Bu işi severek yapıyoruz. Çünkü tarihe elimiz değiyor ve bu çok farklı bir duygu. Biz yaşlandığımızda çocuklarımız buraya gelecek ve 'Bu restorasyonu annelerimiz yaptı' diyecekler," dedi. Akçayım, çalışmaları nakış yapar gibi titizlikle yürüttüklerini ve tarihi yeniden canlandırmanın kendilerine büyük bir gurur verdiğini sözlerine ekledi.

manisada-2-bin-yillik-mozaikler-2.jpg

Sardes'teki bu önemli restorasyon çalışması, hem tarihi mirası koruma hem de köylü kadınların emeğiyle yapılan titiz çalışmalarıyla dikkat çekiyor. 2 bin yıllık mozaiklerin restore edilmesi, bölgenin tarihini geleceğe taşıyor ve yerel halkın bu süreçteki katkısı büyük takdir topluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN