50 yıldır ter döküyor, mesleği unutulmasın istiyor! Birkaç yıl içinde tarihe karışacak: ‘Aileler çocuklarını çırak vermiyor’

50 yıldır ter döküyor, mesleği unutulmasın istiyor! Birkaç yıl içinde tarihe karışacak: ‘Aileler çocuklarını çırak vermiyor’

Unutulmaya yüz tutan bir mesleğin daha son temsilcisi ortaya çıktı. Edirne’de 50 yıldır ter döken Aydın Ergut, yıllardır bin bir emekle severek yaptığı mesleğini şimdi kimsenin yapmadığını belirterek, birkaç yıl içinde tarihe karışacağını söyledi…

Edirne'nin tarihi Alipaşa Kapalı Çarşısı'nda yaklaşık 50 yıldır şapka üreten Aydın Ergut, mesleğinin son temsilcisi olarak kararlılıkla çalışmalarına devam ediyor. Ergut, ustalığını sürdürme çabasının yanı sıra, şapka üretiminde karşılaştığı zorlukları da dile getiriyor.

MESLEĞİN SON TEMSİLCİSİ

Aydın Ergut, “Yetişen ustalar yok, aileler çocuklarını çırak olarak vermek istemiyor. Bu nedenle artık usta bulmak zorlaşıyor. Her sektörde benzer bir durum var. 3-5 yıl içinde bu meslek tamamen bitecek gibi görünüyor,” diyor. Usta bulmanın giderek zorlaştığını vurgulayan Ergut, mesleğin geleceği hakkında endişelerini dile getiriyor.

edirnede-sapka-ureten-1-001.jpg

Ergut, şapka üretiminde karşılaştığı zorlukları ve malzeme fiyatlarındaki artışı da aktarıyor: “Malzemeyi üretecek pek az yer kaldı. İşimiz, el emeğiyle ilerleyen bir süreç. Trakya'da benim kadar çeşitli şapka üreten yok. İstanbul'daki çoğu ise fabrikasyon.” Bu durum, Ergut'un işini daha da zorlaştırıyor.

SATIŞLAR MEVSİMLERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Aydın Ergut, şapka satışlarının mevsimlere göre değiştiğini belirtiyor. Yaz aylarında satışların arttığını, ancak sonbahar ve kış aylarında azaldığını ifade ediyor. “Bazı günler 2, bazı günler 50 şapka satabiliyorum. Satışlar, mevsimsel döngüye bağlı,” diyor. Bu dalgalanma, onun iş planlamasını zorlaştırıyor.

edirnede-sapka-ureten-2-001.jpg

Zorlu şartlara rağmen, Aydın Ergut ustalığını sürdürme kararlılığında. Ancak geleceğin belirsizliği onu düşündürüyor. Yıllar boyunca biriktirdiği deneyim ve bilgiyle, mesleğini yaşatmak için mücadele etmeye devam ediyor. Edirne'deki bu küçük atölye, sadece şapka üretiminin değil, aynı zamanda bir geleneğin de temsilcisi olmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN