30 yıldır çamurdan yapıyor resmen sipariş yağıyor! Evini bu işle geçindiriyor: Az biliniyor ama çok kazandırıyor

30 yıldır çamurdan yapıyor resmen sipariş yağıyor! Evini bu işle geçindiriyor: Az biliniyor ama çok kazandırıyor

Sivas’ta yaşayan Sevim Arkoç bu ürünleri 30 yıldır çamurdan yapıyor resmen sipariş yağıyor. Evini bu işle geçindiren Arkoç’un işi az biliniyor ama çok kazandırıyor…

Sivas’ın Altınyayla ilçesinde, 30 yıldır el yapımı tandırlarla geçimini sağlayan Sevim Arkoç, hem ailesine hem de çevresine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kendi elleriyle yoğurduğu çamuru tandıra dönüştüren Arkoç, bu geleneksel iş sayesinde 6 çocuğunu büyütmenin gururunu yaşıyor.

HALASINDAN ÖĞRENDİ GELİR KAPISI OLDU

55 yaşındaki Sevim Arkoç, tandır yapımını halasından öğrenerek bu sanata adım attı. Evliliğiyle birlikte eşine destek olmak amacıyla bu mesleğe yönelen Arkoç, dağlardan topladığı özel toprakla tandır yapımına başlıyor. Eşinin getirdiği toprağı üç gün boyunca yoğurduktan sonra, saman ile harmanlayarak tandıra dönüştürüyor.

sivasta-el-yapimi-tandir-yapan-sevim-arkoc-1.jpg

KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTEREN BİR ZANAAT

Zahmetli bir iş olmasına rağmen, tandır yapımının geleneksel olarak kadınlar tarafından gerçekleştirilen bir zanaat olduğuna dikkat çeken Arkoç, “Bu işi genelde erkekler yapar, ama ben bu geleneği sürdürdüm. Kendimden yardım isteyen herkese elimden geldiğince destek oluyorum,” şeklinde konuştu. Tandırlar sayesinde hem eşine hem de evine maddi destek sağladığını vurgulayan Arkoç, “Tandırlar bana ve aileme geçim kapısı oldu. 6 çocuk büyüttüm,” dedi.

sivasta-el-yapimi-tandir-yapan-sevim-arkoc-2.jpg

Arkoç, gençlere sabırlı olmaları ve zorluklar karşısında yılmamaları gerektiğini tavsiye ediyor. “Hemen küçük bir zorlukta ayrılmasınlar, biraz çile çeksinler. Zorluk görmeden iyi olmuyor,” diyerek, yaşadığı deneyimleri paylaştı. Hazır tandırların bir yıl dayanabildiğini, ancak el yapımı tandırların yıllarca kullanıldığını belirten Arkoç, “Tandırlarım her yerden isteniyor. Benden yardım isteyenler, sonunda tekrar bana geliyor,” ifadeleriyle, kalitesinin altını da çizdi.

sivasta-el-yapimi-tandir-yapan-sevim-arkoc-3.jpg

30 yıllık tecrübesiyle bu geleneksel mesleği sürdüren Arkoç, hem kendi rızkını kazanıyor hem de çevresindeki gençlere ilham veriyor. El emeği göz nuru olan bu tandırlar, Sivas’ın kültürel mirasının bir parçası olarak yaşatılmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN