Sivas’ta yaşayan Sevim Arkoç bu ürünleri 30 yıldır çamurdan yapıyor resmen sipariş yağıyor. Evini bu işle geçindiren Arkoç’un işi az biliniyor ama çok kazandırıyor…
Sivas’ın Altınyayla ilçesinde, 30 yıldır el yapımı tandırlarla geçimini sağlayan Sevim Arkoç, hem ailesine hem de çevresine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Kendi elleriyle yoğurduğu çamuru tandıra dönüştüren Arkoç, bu geleneksel iş sayesinde 6 çocuğunu büyütmenin gururunu yaşıyor.
HALASINDAN ÖĞRENDİ GELİR KAPISI OLDU
55 yaşındaki Sevim Arkoç, tandır yapımını halasından öğrenerek bu sanata adım attı. Evliliğiyle birlikte eşine destek olmak amacıyla bu mesleğe yönelen Arkoç, dağlardan topladığı özel toprakla tandır yapımına başlıyor. Eşinin getirdiği toprağı üç gün boyunca yoğurduktan sonra, saman ile harmanlayarak tandıra dönüştürüyor.
KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTEREN BİR ZANAAT
Zahmetli bir iş olmasına rağmen, tandır yapımının geleneksel olarak kadınlar tarafından gerçekleştirilen bir zanaat olduğuna dikkat çeken Arkoç, “Bu işi genelde erkekler yapar, ama ben bu geleneği sürdürdüm. Kendimden yardım isteyen herkese elimden geldiğince destek oluyorum,” şeklinde konuştu. Tandırlar sayesinde hem eşine hem de evine maddi destek sağladığını vurgulayan Arkoç, “Tandırlar bana ve aileme geçim kapısı oldu. 6 çocuk büyüttüm,” dedi.
Arkoç, gençlere sabırlı olmaları ve zorluklar karşısında yılmamaları gerektiğini tavsiye ediyor. “Hemen küçük bir zorlukta ayrılmasınlar, biraz çile çeksinler. Zorluk görmeden iyi olmuyor,” diyerek, yaşadığı deneyimleri paylaştı. Hazır tandırların bir yıl dayanabildiğini, ancak el yapımı tandırların yıllarca kullanıldığını belirten Arkoç, “Tandırlarım her yerden isteniyor. Benden yardım isteyenler, sonunda tekrar bana geliyor,” ifadeleriyle, kalitesinin altını da çizdi.
30 yıllık tecrübesiyle bu geleneksel mesleği sürdüren Arkoç, hem kendi rızkını kazanıyor hem de çevresindeki gençlere ilham veriyor. El emeği göz nuru olan bu tandırlar, Sivas’ın kültürel mirasının bir parçası olarak yaşatılmaya devam ediyor.