Adına festivaller düzenleniyor tadı, kokusu ve aroması diğerlerinden ayrılıyor. 10 dönümlük araziye ekilen ürünlere talep olmayınca üretici bambaşka bir çalışmaya imza attı. Tarlada kalmasın dedi kolları sıvadı, Türkiye'de bir ilke imza attı.
Denizli'nin Beyağaç ilçesinde lezzetine festivaller bile düzenlenen beyaz uzun karpuzlar bu yıl tarlada kaldı. Tadı, rengi ve aroması ile diğer karpuzlardan çok daha farklı bir yapıya sahip olan Beyağaç karpuzu, tarlada kalınca çiftçi çözümü pekmez yapmakta buldu. Uzun yıllardır üretilen ve ilçenin adıyla bilinen ince uzun, dışı beyaz içi kırmızı olan lezzetli karpuzlar 20 yıllık bir aranın ardından 2 yıl önce yeniden üretilmeye başladı. Adına festivaller bile düzenleniyor karpuz tahılları ilçe halkından toplayan çiftçi Mehmet Özdemir, 2022 yılında tohumu çoğaltmak için tarlasına Beyağaç Karpuzu ekti.
Hürriyet Mahallesi'nde karpuzlardan elde ettiği tohumlardan fide yetiştiren Özdemir, 10 dönümlü tarlasına ektiği ürünlerin ağırlıkları 20 kilograma kadar ulaştı. Büyük Karpuzlar üretmeye başlayan Özdemir, karpuz fiyatı toptan 1 TL'ye gerileyince çözümü pekmez yapmakta buldu.
SABAH TOPLUYOR AKŞAM PEKMEZE ÇEVİRİYOR
Mehmet Özdemir, ürettiği karpuzlar para etmeyince 30 tona yakın Beyağaç karpuzu heba olmasın diyerek çözümü pekmez yapmakta buldu. Sabah erken saatlerde aracın arkasına bağlıdır römork ile birlikte karpuzları toplamaya giden Özdemir, tarladan gelen karpuzları tek tek yıkadıktan sonra kabuklarını soyarak karpuzları ezmeye başladığını söyledi.
Karpuzların suyu çıkarıldıktan sonra süzgeçten geçirilerek çekirdeklerinden ayrılıyor. Odun ateşinde bakır kazanlarda karpuz suyunu yaklaşık 8 saat kadar kaynattığını belirten Özdemir, pekmez olması için bu işlemi şart olduğunu söyledi.
FİYATI 1 TL'YE DÜŞTÜ
Çok yüksek fiyatlardan satılan karpuzun son dönemde para etmediğine dikkat çeken Özdemir, ilçenin meşhur lezzetini artık üretilmediğini belirtti. İlçede yer alan yaşlılardan ata tohumlarını toplayarak 2 yıl önce tohumu çoğaltmak için karpuz ektiğini belirten Özdemir, “Meşhur karpuzun tohumunu çoğalttıktan yılbaşında tohumları ekerek karpuz fidanları ürettim. 10 dönümlük tarlama bu karpuz fidanları diktirdim. Çapalattım. Suladım, aylarca emek verdim, masraf ettim. Gerçekten de istediğim gibi çok büyük karpuzlar üretmeyi başardım. Karpuz rekoltemiz çok güzel oldu. Ancak, hasada başladığımızda kilogramı toptan 7 TL olan karpuz fiyatı bir anda kilogramı toptan 1 TL’ye geriledi. Fiyat düşüp Pazar bitince bin bir emekle ürettiğim karpuzları tarlada çürümeye bırakmak istemedim. Arayış içine girdim” dedi.
20 KİLODAN 1 KİLO ÇIKIYOR
Bir yer karpuzlara göre tadı, rengi ve aroması farklı olan Beyağaç karpuzundan pekmez üretmenin bir ilk olduğunu belirten Mehmet Özdemir, işçilere para verip daha çok zarar etmektense her sabah arabanın arkasına bağladığı römorkla karpuzları toplayıp pekmeze dönüştürmeyi tercih ettiğini söyledi. Yıkadıkları karpuzların kabuklarını tek tek soyduğunu belirten Özdemir ezerek suyunu çıkarttığını da vurguladı. Çekirdeklerinden ayrılmış karpuz suyunu bakır kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 8 saat kaynatarak pekmez elde ettiğini belirten Özdemir, karpuzdan pekmez yapılmak için daha önce de çalışmalar yapıldığını ancak başarılı olunamadığını belirtti.
Pekmez yapmayı çok iyi bildiği için karpuz pekmezi üretmeyi başardığını ifade eden Özdemir, 20 kilogram karpuz suyundan 1 kilograma yakın karpuz pekmezi çıktığını vurguladı. Karpuz pekmezi tadının üzüm pekmezine göre çok farklı ve daha güzel olduğunu belirten Özdemir, “Kışın insanların sağlıklarını koruması, daha çok enerjik olması için mutlaka tamamen organik, ürettiğim karpuz pekmezinin tadına bakmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.