15 soruda 'Yarısı Bizden Kampanyası': Kimler, nasıl yararlanabilecek?

15 soruda 'Yarısı Bizden Kampanyası': Kimler, nasıl yararlanabilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul'da Yarısı Bizden Kampanyası'nın yeni dönemini başlattık. Sağlıksız konutlardan vatandaşlarımızı çıkarana kadar durmayacağız" dedi. 15 soruyu cevaplayan Bakan Kurum, e-Devlet üzerinden başvuru yapma zorunluluğunun kaldırıldığını, İstanbul'daki riskli yapı sahiplerinin kampanyadan yararlanabileceğini, tahliye desteğinin tek seferde 100 bin lira olacağını açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamalarına dair merak edilen detayları sosyal medya üzerinden duyurdu. Bakan Kurum, “Yarısı Bizden Kampanyası” ile ilgili açıklamalarında, “Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok. İstanbul'da Yarısı Bizden'de yeni dönemi başlattık” ifadelerini kullandı.

Yeni uygulama, İstanbul'daki riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmayı ve vatandaşların hak kaybını önlemeyi amaçladığı ifade edildi. Kampanyanın detaylarına ilişkin yanıtlar ise şu şekilde:

1. e-Devlet Başvurusu Gerekli mi?

Yeni dönemde e-Devlet üzerinden başvuru yapma zorunluluğu kaldırılmıştır.

2. Kimler Kampanyadan Faydalanabilir?

İstanbul'daki riskli yapı sahipleri kampanyadan yararlanabilir.

3. Yapımın Riskli Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?

Bakanlığa bağlı lisanslı kuruluşlardan karot örneği aldırarak yapının risk durumu tespit edilebilir.

4. Riskli Yapının Dönüşümü İçin İlk Adım Ne Olacak?

Riskli yapı belirlenir ve hak sahiplerinin ortak kararı ile bir yükleniciyle sözleşme yapılır. Projelendirme ve yapı ruhsatı işlemleri tamamlandıktan sonra ilçe belediyesine başvurulacak.

5. Proje Ön Şartları Nelerdir?

Yeni projedeki yapı, eski yapının bir buçuk katını geçmemelidir. Kampanyadan faydalanmak için 1 Nisan 2023'ten sonra hazırlanmış ruhsat projeleri geçerlidir.

6. Sözleşmeler Ne Zaman İmzalanacak?

Hak sahipleri, ilçe belediyesinin belirlediği tarihte Bakanlıkla hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalayacak.

7. Hibe ve Kredi Miktarları Ne Kadar?

Bir konut için 700 bin lira hibe ve kredi, bir dükkan için 350 bin lira hibe ve kredi verilecek. Diğer her bir konut ve dükkan için ilave kredi desteği sağlanacak.

8. Ödemeler Nasıl Yapılacak?

Ödemeler hak sahipleri adına yüklenicilere yapılacak. İlk ödeme iş başlangıcında yüzde 30, taşıyıcı sistemin bitiminde yüzde 30, yapı sıvaya kadar hazır hale geldiğinde yüzde 30 ve yapı kullanım izin belgesi alındığında yüzde 10 olacak.

9. Kredi Geri Ödemeleri Ne Zaman Başlayacak?

Kredi geri ödemeleri yapı ruhsatının alınmasından 2 yıl sonra başlayacak ve 10 yıl vadeli olacak. Faiz uygulaması ilk yıl olmayacak, sonraki yıllar TÜFE oranının yarısı kadar güncelleme yapılacak.

10. Tahliye Desteği Ne Kadar?

Tahliye desteği tek seferde 100 bin lira olarak ödenecek. Kiracılara da ödenecek.

11. Tahliye Desteğinden Kimler Faydalanabilir?

Kiracılar, daire veya iş yerinde oturuyorsa tahliye desteğinden faydalanabilir. Ev sahibi değilse, ev sahibi destek alır.

12. Otopark ve Sığınak Yapımında Hak Kaybı Olacak mı?

Otopark ve sığınaklar inşaat alanı metrekaresinin dışında tutulacak, bu da hak kaybını önleyecek.

13. Kredi İçin Gelir Şartı Aranıyor mu?

Kredi verilirken gelir ve kredi puanına bakılmayacak.

14. Başvurular İçin Süre Kısıtlaması Var mı?

Başvurular için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor.

15. Kampanya Desteğinde Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Yeni düzenlemeyle otopark ve sığınaklar proje metrekaresinin dışında tutuldu. İlk ödeme oranı da artırılarak yüzde 30 olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN