Eylül ayında gelen veriler sanayide çarkların hızlandığı sinyalini vermiş, bu durum iş dünyasını sevindirmişti. Dün açıklanan rakamlar ise bu hareketliliğin çok kısa sürdüğünü gösterdi. MÜSİAD’ın SAMEKS verisine göre Sanayi Endeksi 6,2 puan geriledi.
Ekonomik büyümenin öncü göstergeleri arasında yer alan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) açıkladığı sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), ekimde bir önceki aya göre 2,5 puan artarak 51,2 puana yükselmişti. Sanayide çarkların hızlandığına işaret eden bir diğer kritik veri olan İstanbul Sanayi Odasının (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ekim 2016 dönemi sonuçlarında da 1,5 puanlık yükseliş gözlenmiş, endeks 49,8’e yükselmişti.
50’NİN ALTINA GERİLEDİ
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası tam da işler yoluna giriyor, çarklar dönmeye başladı darken dün MÜSİAD’ın açıkladığı veri, hayal kırıklığına neden oldu. SAMEKS Bileşik Endeksi kasımda, bir önceki aya göre 2,2 puan düşüş göstererek 49 puana geriledi. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 49,0 puanlık değeriyle 50 referans puanını altında yer almış ve 2016 yılı Kasım ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre yavaşladığına işaret ediyor.
VERİLER ENDİŞELENDİRDİ
SAMEKS Hizmet Endeksinde 4 aydır yaşanan gerilemeye bu ay Sanayi Endeksi de eşlik etti. Sanayi Endeksi, yeni sipariş ve üretimde yaşanan durgunluk nedeniyle 6,2 puan birden azalarak 49,5 seviyesine indi. SAMEKS Sanayi Endeksinin Yeni Sipariş (10,9 puan) ve Üretim (8,4 puan) alt endekslerinde gözlenen azalışlar, sanayi sektöründeki yavaşlamanın en önemli belirleyicileri olmuştur. Sanayi sektöründe, önceki aya göre Yeni Siparişlerin sert bir şekilde düşüş kaydetmesi Üretimin hız kesmesine neden oldu. Yeni Sipariş ve Üretimdeki bu azalışlara rağmen Satın Alımların artış kaydetmesi, önceki aya göre hız kesmiş olsa da, stoklarda kısmi bir artışa neden oldu.
HİZMET ENDEKSİ DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRDÜ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) açıkladığı verilere göre, SAMEKS Hizmet Endeksi de kasım ayında, bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 48,8 değerine geriledi. İş Hacmi (2,5 puan) ve Nihai Mal Stoku (1,8 puan) alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gerçekleşen yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Önceki aya göre 1,0 puan artış kaydeden İstihdam alt endeksi 48,4 puanlık değeriyle sektördeki istihdam kaybının sürdüğüne işaret ederken, Satın Alım alt endeksinin 2,3 puan artarak 55,1 puana yükselmesi Hizmet Endeksi’ndeki düşüşü sınırlandırdı. Ekim ayındaki 49,3 puanlık değeriyle SAMEKS Hizmet Endeksi, 50 referans değeri altındaki seyrini 5. aya taşıdı. Hizmet sektöründe gözlenen bu durgunluğun istihdama olumsuz etkisi Kasım ayında da sürdü. Sektöre ait iş hacmindeki yavaşlama Kasım ayında da sürerken girdi alımlarındaki artışın hızlanarak devam etmesi, iş hacminin önümüzdeki aylarda hızlanacağına işaret ediyor.