Şok diyetler ölüm saçıyor: Kalp krizi ve aritmi riski

Şok diyetler ölüm saçıyor: Kalp krizi ve aritmi riski

Sanatçı Metin Arolat'ın ani vefatı sonrası şok diyetlerin sağlık üzerindeki riskleri yeniden gündeme geldi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, bu diyetlerin hızlı kilo kaybı sağladığını ancak kalp krizi ve ciddi aritmilere yol açabileceği konusunda uyardı.

Sanatçı Metin Arolat’ın sahnede fenalaşıp 52 yaşında hayatını kaybetmesi, kilo verme amacıyla uygulanan şok diyetlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini yeniden tartışmaya açtı. Medipol Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alyan, aşırı kalori kısıtlamasına dayalı bu diyetlerin hızlı kilo vermede etkili olsa da kalp sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.

10101594.jpg

KALP KRİZLERİ VE ARİTMİ RİSKİ

Prof. Dr. Alyan, şok diyetlerin, özellikle kalp damar sistemini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Bu tür diyetler, Total plazma volümünü azaltarak kanın damardaki akışkanlığını bozar. Anjiyotensin 2 ve fenilefrin gibi damarlarda spazm yapan maddelerin artışına neden olur. Bununla birlikte vücut için çok önemli olan sodyum, potasyum ve magnezyum gibi önemli tuzların azalmasına neden olabilir. Bu olumsuz etkilerinin klinik yansıması kalp krizleri ve ciddi aritmiler şeklinde karşımıza çıkar" dedi.

Ani kalp krizi ve ölüm riskinin bu diyetlerle arttığını belirten Alyan, aşırı kilo kaybı hayaliyle bu riskleri görmezden gelmenin büyük bir hata olduğunu ifade etti.

10101595.jpg

ARALIKLI ORUÇ VE ŞOK DİYET FARKI

Aralıklı oruç ile şok diyetlerin karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alyan, "Kalp fonksiyonları, kalori kısıtlamasının derecesine ve zamanlamasına bağlı olarak farklı şekillerde etkilenmektedir. Aslında aralıklı oruç, koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği gibi bilinen kalp hastalığı olan bireylerde kardiyovasküler olayların önlenmesi için bir tedavi seçeneği olarak önerilmiştir. Bunun tersine şok diyet programları kalp sağlığı için zararlıdır. Bu nedenle kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği ve aritmi öyküsü olan bireylerin bu tür aşırı kalori kısıtlamasına dayalı şok diyet programlarında uzak durmaları önerilmektedir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN