Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, sahurda gün boyu tok tutacak besinlere ağırlık veriyor. Günlük hayatta enerji kaybı yaşamamak adına, vitamini bol, acıktırma hissi uyandırmayan besinler Ramazan ayında sıklıkla tercih ediliyor. Beslenme umanlarının Ramazan ayında tüketilmesi için önerdiği bir besin, iftara kadar tok tutuyor. İşte, tok tutan o yiyecek...
Beslenme uzmanları, Ramazan ayında sahurda yumurta tüketilmesini tavsiye ediyor.
SAHURDA EN ÇOK TOK TUTAN YİYECEK NEDİR?
Oruç sürecini en rahat geçirmenizi sağlayan yumurta yüksek oranda vitamin barındırıyor.
Özellikle A, C ve B vitamin komplekslerini barındıran yumurta, vücudun başta sona yenilenmesinde etkili bir besin.
Beslenme uzmanları, yumurtanın tam faydalarını almak için çok ya da az pişirilmemesini rafadan denilen yanı orta düzey pişirilmesini tavsiye ediyor.
YUMURTA TOK TUTAR MI?
Her öğünde yenebilen yumurta, tok tutan besinler sıralamasında birinci sırada.
Fakat yüksek oranda vitamin ve mineral içerdiğinden bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir.
Bunun için uzmanlar, alerjik durum karşısında yumurtanın tüketimine ara verilmesini öneriyor.
YUMURTANIN FAYDALARI NELER?
A, B5, B9 (folik asit), B12, D, E, K, B6 vitaminlerini yüksek oranda içeren yumurta fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinden de oldukça zengin.
Bunun yanında yumurtanın faydaları arasında şunlara sıralamak mümkün.
* Sağlıklı bireylerde iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün normal değer aralığına ulaşmasını destekleyerek kalp ve damar hastalıklarından korunmayı destekler.
* Yüksek kolin içeriği sayesinde hücre zarı sağlığını güçlendirmeye yardımcı olur.
* Kolin içeriğinin bir diğer olumlu etkisi ile beyinde sinyal iletiminde görevli moleküllerin üretimini destekleyerek bilişsel fonksiyonları güçlendirir. Hafıza ve konstantrasyon sorunları ile Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların gelişme olasılığını azaltmaya yardımcıdır.
* A vitamini öncülleri olan lutein ve zeaksantin karotenoidlerini yüksek oranda bulunduran yumurta sarısı, göz sağlığını iyileştirmeye ve retina hasarlarını önlemeye yardımcı olur.
Yüksek protein içeriği ile yara iyileşmesi ile kas yapımı ve onarımını destekler.
* Bileşimindeki protein ve sağlıklı yağ içeriğine bağlı olarak uzun süre tok kalmayı destekleyerek aşırı besin tüketimi, buna bağlı obezite gelişimi gibi olasılıkları düşürmeye yardımcıdır. Düşük kalori içeriğine rağmen tokluk hissi oluşturması kilo kontrolünü kolaylaştırır. Ayrıca zayıflama diyetlerinin devamlılığını desteklerken bu süreçlerde kan şekerindeki dalgalanmaları da azaltır.
* Yumurta önemli bir D vitamini içeriğine sahiptir. D vitamini az sayıda besinin içeriğinde yer aldığından düzenli yumurta tüketimi D vitamini eksikliği ve buna bağlı kemik ve eklem sağlığı sorunlarını önlemeye katkıda bulunur.
* Antioksidan özelliğe sahip vitamin ve mineraller içerdiğinden kanser ve enfeksiyonlarla mücadeleyi destekler, yaşlanmaya bağlı cilt ve sağlık sorunları ile mücadeleye katkı sağlar.
* Omega 3 yağ asitleri içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, genel anlamda sağlığı korumaya yardımcı olur.
* Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekler.
* Hamilelik ve emzirme gibi besin öğesi gereksinimlerinin arttığı dönemlerde bu ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olur.