Mutfak lavabosundaki o kalıntılar hastanelik ediyor! Öksürük, soğuk algınlığı hatta kulak enfeksiyonu: ‘İyice temizlemezseniz…’

Mutfak lavabosundaki o kalıntılar hastanelik ediyor! Öksürük, soğuk algınlığı hatta kulak enfeksiyonu: ‘İyice temizlemezseniz…’

Mutfak logosunda oluşan o kalıntıları sakın hafife almayın. Basitçe temizlenebilecek gibi görünseler de kişileri hasta edebiliyor. Yapılan bazı çalışmalar sonucunda bu kalıntılar neticesinde öksürük, soğuk algınlığı ve hatta kulak enfeksiyonu gibi problemlerin ortaya çıkabileceği öğrenildi. İşte detaylar...

Bilimsel araştırmalar neticesinde viral enfeksiyonlar ve soğuk algınlığı gibi önemli sağlık problemlerinin temelinde mutfak lavabolarının yatabileceği öğrenildi. Uzmanlar uzun süre geçmeyen öksürüğün, sık sık tekrarlanan soğuk algınlığının ve hatta kulak enfeksiyonunun mutfak lavaboların da biriken pislikle alakalı olabileceğine işaret etti.

yeni-proje-1.jpg

“GEREKTİĞİ ŞEKİLDE TEMİZLENMEZSE…”

İngiltere'deki Plumbworld'ün stratejik kaynak bulma başkanı Eleanor Potte, "Eğer lavabolar gerektiği şekilde temizlenmezse tıkaçlar pislikle dolar. Tıkanıklıklar yalnızca borularınıza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda ailenizi ve sizi rahatsız edebilir" tespitinde bulundu.

Temizliğin en çok yapıldığı alanlardan olan mutfak ve banyo babaların da zaman zaman saç ve kirli birikintileri olabiliyor. Söz konusu bu pislikler bakterilerle dolu jel yapılı bir biyofilmin oluşmasına yol açabiliyor. Sıhhi tesisat armatürlerinde r evdeki diğer nemli yerlerde ortaya çıkan adına da biyofilm denilen yapışkan bir madde olan bu tortu hastalığa yol açabiliyor.

yeni-proje-2.jpg

HEM KÖTÜ KOKULU HEM TEHLİKELİ

Kalıntılar sonucunda ortaya çıkan bu biyofilm yalnızca kötü sokmakla kalmıyor bir de tehlike saçıyor. Pisliklerden meydana gelen bu madde listeria, almonella, E.Coli, MRSA ve Lejyoner enfeksiyonlarına yol açıyor.

Mutfakla babalarında yıkanan et ürünleri, sebzeler, meyveler ve daha birçok atık söz konusu bu maddenin oluşmasına yol açıyor. Oluşan bu atık giderleri çıkarken cildinizle ya da yiyeceklerinizin temas edebilecek su dışarı doğru itiliyor. Sonuç olarak borularda ve giderde meydana gelen biyofilm kırılarak yemeklere ve bulaşıkları temas ediyor. Bu yollarla dışarıya çıkan biyofilm sonucunda lavaboyla temas eden kişiler enfeksiyona yakalanabiliyor.

yeni-proje-3-001.jpg

Eğer ki mutfak lavaboları yüzünden hasta olmak istemiyorsanız lavabolarının sıklıkla ve detaylıca temizlemenizi tavsiye ediliyor. Öte yandan lavaboların tıkanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği bildiriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN