Ağız hastalıkları, dünya çapında yaklaşık 3.5 milyar insanı etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, 2 milyar insanın ağzında tedavi edilmemiş çürük diş bulunuyor. Ağız sağlığının ihmal edilmesi, başka hastalıklara da neden oluyor. İşte detaylar...
Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) Dünya Dişhekimliği Kongresi, İstanbul'da yapıldı. Kongreye yaklaşık 15 bin kişi katıldı. 1 milyondan fazla hekimi temsil eden FDI'nın ve kongrenin başkanı Dr. Greg Chadwick ve Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Tarık İşmen, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
AĞIZ HASTALIKLARI HAYATİ ÖNEME SAHİP
Diken'de yer alan habere göre, iyi sağlık olmadan ağız sağlığının mümkün olmadığını belirten Dr. Greg Chadwick, "Her yaş için ağız sağlığı genel sağlık ve refah için hayati öneme sahip" dedi.
Dr. Greg Chadwick, diş eti hastalıklarının çürüklerden sonra, ağız hastalıkları arasında ikinci sırada yer aldığını söyledi:
"Ardından 510 milyon vakayla süt dişlerindeki tedavi edilmemiş çürükler ve 350 milyon vakayla dişsizlik geliyor. Küresel olarak ağız hastalıklarının tahmini toplam sayısı, beş ana bulaşıcı olmayan hastalığın (ruh hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum yolu hastalıkları, diyabet ve kanserler) toplamından 1 milyar daha fazla."
AĞIZ SAĞLIĞININ İHMALİ, SİSTEMATİK HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Diyabet ve obezitenin ağız sağlığını doğrudan etkileyen önemli risk faktörleri olduğunu belirten Tarık İşmen, bu hastalarda, diş eti hastalıkları ve diğer ağız sağlığı sorunlarının daha sık ve şiddetli olduğunu söyledi.
Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası. Ağız sağlığının ihmal edilmesi, sistemik hastalıkların da ortaya çıkmasına veya kötüleşmesine yol açabiliyor.
Tarık İşmen, Türkiye'nin ağız ve diş sağlığı karnesinin hâlâ istenilen seviyede olmadığını belirterek şöyle devam etti:"
"AB ülkelerinde ağız sağlığı harcamaları, diyabet ve kalp hastalıkları için yapılan harcamaların arkasından üçüncü sırada geliyor. Ancak ağız sağlığı, genel sağlık üzerinde bu kadar önemli bir yük olmasına rağmen ülkelerin bütüncül politikalarının olmaması sorunu büyütüyor.
Ağız-diş sağlığı politikaları, genel sağlık bütünlüğü içinde düşünülmeli ve bu doğrultuda yeniden yapılandırılmalı. Ağız-diş sağlığı kamu sağlığı sigorta sistemi içine alınmalı.
Ağız sağlığı, ülkenin birinci basamak sağlık sistemi içerisine entegre edilmeli. Öncelikle 0-12 yaş grubu, 65 yaş üstü ve engelli bireylerin koruyucu ve tedavi edici ağız-diş sağlığı hizmetleri, kamu sağlık sigortası kapsamına dahil edilmeli."