Her yıl Türkiye'de 30 bin, dünyada 2,3 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor! Erken teşhis hayat kurtarıyor

Her yıl Türkiye'de 30 bin, dünyada 2,3 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor! Erken teşhis hayat kurtarıyor

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna işaret eden uzmanlar, dünyada yılda yaklaşık 2 milyon 300 bin, Türkiye'de de 30 bin civarında hastaya meme kanseri tanısı konulduğunu belirterek erken teşhisin önemine dikkat çekti. İşte detaylar...

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğü tarafından Rektörlük Binası Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Salonu'nda meme kanseriyle ilgili konferans düzenlendi.

Moderatörlüğünü meme ve endokrin cerrahı da olan Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay'ın yaptığı konferansta, aynı bölümden Doç. Dr. Erdem Karadeniz, meme kanserinde risk faktörleri ve kanser belirtileriyle ilgili, Doç. Dr. Murat Kartal ise meme kanserinde cerrahi ve güncel tedavilere yönelik konuşma yaptı.

Meme kanserinin kadınlarda görülen en sık kanser türü olduğunu anlatan Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, "Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık 3'te birini meme kanseri oluşturmakta ve günümüzde 8 kadından birinde bu kansere rastlıyoruz. Erken teşhis ve uygun tedaviyle bu kanserden tamamen kurtulmak mümkün. Tabi diğer bazı kanser türleri için bu kadar iyimser değiliz" dedi.

MEME KANSERİ NEDEN OLUR? MEME KANSERİ SEBEPLERİ

Erken teşhis için tarama programlarına dikkati çeken Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, hekimlerin ve ilgili kurumların mutlaka vatandaşları kanserlere karşı bilinçlendirip tarama programlarına yönlendirmesi gerektiğini anlattı.

Meme kanserinin 100 kadına karşın 1 erkekte de görülebildiğini aktaran Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, şöyle devam etti:

"Günümüzde meme kanseri oranları artıyor, sebebi kesin belli değil. 40 yıla yakındır genel cerrahım eskiden haftada 1 ya da 2 meme kanseri hastası ameliyat ederken şimdi günlük 2-3 ameliyat yapıyoruz. Müsait olsam bu oran 5'e bile çıkacak. Şişmanlık, doğal gıdalardan uzaklaşma, hareketsizlik, ileri yaşlarda doğum, emzirmeme, kadınların erken adet görmesi ve geç menopoza girmesi gibi bunlar risk faktörleri ve meme kanserine yol açıyor."

Prof. Dr. Müfide Nuran Akçay, meme kanserine farkındalığın artmasıyla kadınların taramalara daha aktif katıldığını ve bu nedenle kanser sayılarının arttığına dikkati çekti.

TÜRKİYE'DE HER YIL KAÇ KİŞİ MEME KANSERİ OLUYOR?

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, erken teşhis ve tedaviyle meme kanserinden tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna işaret eden Prof. Dr. Namık Özkan, dünyada yılda yaklaşık 2 milyon 300 bin, Türkiye'de de 30 bin civarında hastaya meme kanseri tanısı konulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Namık Özkan, meme kanserinde erken tedavinin önemine vurgu yaparak, "Halk arasında şöyle bir düşünce var, 'Kansere bıçak değerse daha fazla ilerler.' Yanlış bir düşünce. Erken teşhis ve tedaviyle meme kanserinden tamamen kurtulmak mümkün. Kanser ne kadar erken vücuttan uzaklaştırılırsa, yayılması veya hastayı öldürmesi engellenebilir" dedi.

MEME KANSERİ NASIL ANLAŞILIR? MEME KANSERİ BELİRTİLERİ

Prof. Dr. Namık Özkan, meme kanseri teşhisine ilişkin şunları kaydetti:

"Meme de cilt değişiklikleri, şekil bozuklukları, koltuk altında ele gelen sertlikler, meme başında koyu ya da kanlı akıntı, meme ucu derisinde egzamatöz yaralar şeklinde meme kanserleri görülebilir. Bizim için önemli olan memede gelişen bu olayların kanser olmadığını ispat etmektir. İspat etmek için öncelikle fiziki muayene bir hekim tarafından, meme cerrahı ya da genel cerrah tarafından muayene edilmesi önemlidir. Ayrıca, muayene bulgularına ve hastanın yaşına göre çeşitli tetkiklerin yapılması da gerekir."

Erken tanının hayat kurtardığını ve bu sayede meme koruyucu cerrahisi yapılabildiğini aksi takdirde memenin tamamı ile koltuk altı lenf bezlerinin temizlemesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Namık Özkan, "İleri evre kanserlerde ise öncelikle kemoterapi ya da radyoterapi dediğimiz tedaviyle memedeki kitleler küçültülüp daha sonra yine meme koruyucu cerrahisi yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

KİMLER MEME KANSERİ RİSKİ ALTINDA?

Yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riskinin arttığının altını çizen Prof. Dr. Namık Özkan, şunları kaydetti:

"Özellikle 40 yaşın, 50 yaşın üzerinde erken adet görmek veya menopoza geç girmek, östrojen maruziyet süresini artırdığından geç doğum yapmak, az emzirmek, alkol kullanmak, bunlar meme kanserini arttıran faktörler. Bunun yanında egzersiz yapmamak, aşırı şişmanlık ve sigara da meme kanseri riskini arttıran faktörlerdendir. Ayrıca genetiğin de etkisi vardır. Ailesinde meme kanseri riski olan ya da bazı genleri taşıyan hastalarda meme kanserine yakalanma riski çok daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle meme kanserinin erken tanısı için de dünyada ve ülkemizde de tarama programları uygulanmaktadır."

Prof. Dr. Namık Özkan, dünyada mamografi taramalarının başlamasıyla birlikte meme kanserinden ölüm oranını yarıya yakın azalttığını belirterek, "Mamografi taramaları meme kanserinin erken tanımasını ve tedavisini sağlayarak meme kanserinden ölümleri azaltmıştır" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN