El ve ayak üşümesi Raynaud hastalığından olabilir

El ve ayak üşümesi Raynaud hastalığından olabilir

Kadınlar başta olmak üzere birçok insanın yaşadığı el ve ayak üşümesi probleminin kaynağı Raynaud hastalığı olabilir. Uzm. Dr. Selin Turan, soğuk havada ve stresli durumlarda belirtilerin arttığını söylediği hastalığın, geçici olarak kan akımının kısıtlanması sonucu ortaya çıkan bir dolaşım bozukluğu olduğunu belirtti.

Kış aylarında pek çok kişi, el ve ayaklarındaki üşümeden şikayet ediyor. Akla ilk gelen vitamin eksikliği olurken ve belirtiler çok önemsenmezken Uzm. Dr. Selin Turan, bunun bir kan dolaşımı bozukluğu olabileceğini söyledi. Buna göre vücudun uç noktalarındaki üşümesinin nedeni Raynaud hastalığından kaynaklanabilir.

Uzm. Dr. Selin Turan, bu hastalığa en çok kadınlarda rastlandığını vurguladı; soğuk hava ya da düşük ısıya maruz kalma, günlük yaşamda yoğun stres yaşama gibi durumlarda ortaya çıkabileceğini belirtti. Hastalık; parmaklar, burun, dudak, kulak gibi organlara geçici olarak kan akımının kısıtlanmasıyla oluşan bir dolaşım bozukluğu olarak tanımlanıyor.

RENK DEĞİŞİMİ DE GÖZLENEBİLİR

Kan damarları soğuk ya da stres gibi tetikleyicilere karşı anormal şekilde daralıyor; özellikle el ve ayak parmaklarında kan akışının azalmasına neden oluyor. Bu da bölgesel soğukluk, renk değişiklikleri (beyaz, mavi, kırmızı) ve bazen ağrıya yol açıyor. Bu tür değişimlerde vücutta yer alan atardamarlar normale göre fazla büzüşüyor, şartlar normale döndüğünde ise belirtilerde azalıyor.

7.jpg
Uzm. Dr. Selin Turan

RAYNAUD HASTALIĞINDA ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Raynaud hastalığının teşhisinin, genellikle hastanın tıbbi geçmişi, fiziksel muayenesi ve belirli testlerle yapıldığını söyleyen Uzm. Dr. Selin Turan, şöyle devam etti:

“Bu sorun, genellikle kadınlarda, genç yaş grubunda, genetik yatkınlık olan bireylerde, otoimmün ve bağ doku hastalığı olanlarda, sigara kullananlarda, stresli insanlarda, titreşimli el aletleri kullananlarda daha sık görülür.”

ELLERİ VE AYAKLARI DARBEDEN KORUMAK ÖNEMLİ

Kış mevsiminde Raynaud hastalığına sahip bireylerin semptomlarının, soğuk hava nedeniyle şiddetlendiğini ifade eden Uzm. Dr. Selin Turan, “Kış aylarında semptomları önlemek ve hastalığın kötüleşmesini engellemek için bazı önlemler alınabilir. Bu durumda aşırı soğuğa maruz kalınmamalıdır. Tütün içeren ürünlerden ve kafeinden uzak durulmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenilmeli; egzersiz yapılmalıdır. Stresten olabildiğince sakınılmalıdır. Ayrıca kış mevsiminde eldiven kullanılmalı; ayak ve eller dışarıdan gelebilecek her türlü darbeye karşı korunmalıdır. Doktorun önerdiği ilaç tedavisine uyulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN