Egzamanın nedeni yaptığınız iş olabilir! Bu meslek grupları riskte, iyileşmesini beklerken vücuda yayılıyor

Egzamanın nedeni yaptığınız iş olabilir! Bu meslek grupları riskte, iyileşmesini beklerken vücuda yayılıyor

Çağımızın en çok rastlanan cilt hastalığı olan egzamanın nedeni yaptığınız iş olabilir. Uzmanlar risk grubunda olan meslekleri açıkladı. İşte, egzamanın altında yatan o gizli neden…

Egzama; el, ayak, yüz ve bilumum vücudun bölgelerinde ortaya çıkabilir. Kimyasal, kozmetik ve alerjik maddelerle temastan kaynaklanan egzamanın bazı meslek gruplarında daha çok ortaya çıktığı gözlemlendi. Akşam.com.tr’den Sena Parlar, egzamayla ilgili merak edilenleri Prof. Dr. Mustafa Özdemir’e sordu. İşte, egzama ile ilgili bilinmeyenler…

Egzamanın vücudun her yerinde ortaya çıkabileceğini söyleyen Prof.Dr. Mustafa Özdemir, "Egzama genellikle eller ve ayaklarda görülmekle birlikte bazen tüm vücudumuzu da etkileyebilmektedir. Egzamalar genellikle tahriş veya alerjiye bağlı olarak gelişir. Tahrişe bağlı olarak gelişen egzamalara İrritan kontakt dermatit olarak isimlendiririz. Bu egzama genellikle günlük hayatımızda değişen şartlara bağlı olarak tahrişe neden olan maddenin temas ettiği el, ayak veya yüz gibi diğer vücut bölgelerinde görülür” dedi.

egzema-1.jpg

Genelde asidik ya da bazik ürünlere fazla temasın ya da çok konsantre ürünlerde tek tamasın tahrişiyle egzamanın başladığına değinen Prof. Dr. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahriş egzamaları genellikle tahriş eden maddelerin temas ettiği yerlerle sınırlıdır. Zamanında yeterli tedavi veya önlem alınmazsa bu maddelere kronik temas sonucu tahriş egzamaları yayılım gösterir ve kronikleşebilir. Genellikle bu maddelere mesleki olarak çok temas eden çamaşır-bulaşık gibi temizlik sektöründe çalışanlar, kuaförler, inşaat işçileri, kasaplar ve sanayi sektöründe çalışanlarda tahriş egzamasına sık rastlanır. Benzer şekilde kimyasal deterjanlarla vaktini çok geçiren ev hanımlarında da tahriş egzamaları gelişebilmektedir. Tahrişe neden olan maddeye temasın kesilmesi veya temasın eldiven veya koruyucu önlemlerle sağlanması önemlidir.

egzema-2.jpg

Alerjik egzamalar cilde temas eden maddeye bireyin alerjik olmasına bağlı zaman içinde gelişir. Egzamalar maddelerin temas ettiği yerlerden daha farklı bölgelerde görülmeye meyillidir. Alerjik egzamaya sahip hastalar birçok tedavi almalarına rağmen egzamalarından kurtulamadıklarından yakınır. Ayrıca bu alerjenlere uzun soluklu temas ettikleri için egzamaya neden olduklarının da çoğunlukla farkında değillerdir.”

BAKIM ÜRÜNLERİ EGZAMAYA NEDEN OLUYOR

Kozmetik ürünlerin tehlikesine de dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Özdemir, " Ayrıca aynı maddeye dokunan diğer aile fertleri veya arkadaşlarında benzer şikayet görmediği için de şüphelenmez. Alerjik egzamalar genellikle mesleki temaslar sonucu gelişir. Alerjiye neden olan maddeye temas süresi ve miktarı arttığı zaman alerji gelişme riski artmaktadır. Alerjiye neden olan maddeye temas önlenmezse zamanla şikayetler tüm vücudu etkileyebilir. Cildimize temas eden her türlü madde alerjiye neden olabilir bunu unutmamız gerekiyor. Bu maddenin doğal veya kaliteli olması fark etmez. Alerjik egzamaların tedavisinde alerjen maddenin tespit edilmesi önemlidir. Bunun için sırta yapıştırılan yama test yapılması veya şüphelenilen maddeden test yapılması gerekmektedir. Tespit edilen alerjenin alerjik egzamalı bireyin hayatından uzaklaştırılması hastalığın kendiliğinden tedavi olmasını sağlayacaktır. Alerjik egzamaya genellikle saç bakım ve cilt kozmetikleri, koku maddeleri, metaller ve ilaç olarak kullanılan kremler neden olmaktadır. Alerjik maddeye temas önlenmezse Anaflaksi ve sonucunda ölüm gelişebilir" dedi.

egzema-3.jpg

GÜNEŞ IŞIĞINA DİKKAT!

Yaz aylarının alerjik bünyesi olanlar için elverişli olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özdemir, sözlerine şöyle devam eti:

"Bazı durumlarda cildimize temas eden maddeler güneş ışığı altında egzamalara neden olabilmektedir. Özellikle yaz mevsimlerinde ışık hassasiyetini artıran genellikle furuokumarin içeren ürünlerin kullanılamaması önerilir. Fotoalerjik ve fototoksik egzama olarak adlandırılan bu egzamalar genellikle güneş gören bölgelerde deri koyulaşması veya leke oluşması, deride kızarıklık, çatlama ve su toplanmaları şeklinde görülür.

Alerjik bünyelerde ve alerjik aile üyesine sahip bireylerde tahriş, alerjik ve güneş ilişkili egzamaların görülme riski normal bireylere göre daha yüksektir. Sürekli kimyasala maruz kalma, alerji riski yüksek maddelere temas edilebilecek meslek gruplarında çalışma da bu egzamaların gelişme riskini artırmaktadır. Tedavide oldukça sıkıntı çıkaran egzamalarda doğru tanı önemlidir. Bazen egzama görülebilen bölgelerde egzamaya benzer yaralar oluşturabilen cilt hastalıklarından ayırt edilmesi çok önemli. Ayrıca egzamaya alerjinin mi yoksa tahrişin mi neden olduğunun ayırt edilmesi önemlidir. Aksi takdirde genellikle kortizonlu kremlerin çok kullanılması sonucu ciltte incelme ve kırılganlık meydana gelmekte bu da hasta için ek sıkıntı oluşturmaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN