Dişlerde implant bitiyor, yerine bu geliyor! Dişleri yeniden çıkaran ilaçta test başladı, dişsizlik tarih oluyor

Dişlerde implant bitiyor, yerine bu geliyor! Dişleri yeniden çıkaran ilaçta test başladı, dişsizlik tarih oluyor

Japon bilim insanları tarafından 2023 yıl sonuna doğru geliştirilen ilaç sayesinde dişlerde implant dönemi bitiyor, yerine bu geliyor. Dökülen dişlerin yeniden çıkmasını sağlayan ilaç hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlar verince yeni bir dönemin de habercisi oldu…

Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından, şimdi de ilaçla ilgili önemli adımın atılacağı duyuruldu. Bilim insanları yakın zamanda insanlı testlere başlayacaklarını belirtti.

KALICI TEDAVİ SAĞLAMAYI AMAÇLIYOR

Yapılan açıklamaya göre, diş çıkaran ilacın insanlı deneyleri Eylül ayında başlayacak ve Ağustos 2025 tarihine kadar sürecek. Japonya’daki Kyoto Üniversitesi Hastanesi’nde yapılacak deneylerde, en az 1 dişini kaybeden 30-64 yaş arası 30 erkek bulunacak. 11 ay sürecek denemeler sonrasında ilaç, nüfusun %1’ini etkilediği düşünülen doğuştan diş eksikliğinden dolayı en az 4 dişi olmayan hastalar üzerinde denenecek. Bu katılımcılar, 2-7 yaş aralığında olacak. Ardından da 1-5 dişi eksik olan kişileri kapsayacak şekilde genişletilecek. Bu sayede durumdan muzdarip herkesin üzerinde deneme yapılmış olacak.

Uzmanlar, damar içi tedavinin insan dişlerine olan etkisini test edecek. Fareler ile gelincikler üzerinde geçtiğimiz yıl yapılan deneylerde, hiçbir yan etkiye rastlanmamıştı. İnsanlarda da aynı sonuçların çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor.

dis-cikaran-ilac-1.jpg

Tedavinin diş kaybı yaşayanlara umut olacağı düşünülüyor. Araştırmacılar arasında yer alan Katsu Takahashi ilaçla ilgili, “Diş kaybı veya yokluğundan muzdarip olanlara yardım etmek için bir şeyler yapmak istiyoruz. Bugüne kadar kalıcı bir tedavi yoktu” dedi. Bilim insanları ilacın en erken 2030 itibari ile ticari olarak piyasaya sürülebileceğini öngörüyor.

Dünyada genç yaşlı birçok kişiye yardımcı olabilecek olan ilaç, USAG-1 adlı yeni diş oluşumunu baskılayan proteini devre dışı bırakıyor. USAG-1’in diğer proteinler ile etkileşiminin engellenmesi, yeni diş büyümesine olanak sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN