Çağımızın vebası olarak görülen kanser, her yıl dünya genelinde milyonlarca ölüme sebep olurken, kanserle mücadeleyle ilgili umut dolu çalışmalar yapılmaya devam ediyor.
İSMAİL CÖMERT
Onlarca çeşidi olan kanserin sık görülenleri arasında akciğer, meme, beyin, cilt, mide ve bağırsak kanseri yer almaktadır. Öte yandan, dünyada yıllık kaydedilen kanser vakası 14 milyonken, ölüm sayısı kişidir. Ülkemizdeyse, her yıl 174 bin kişi kansere yakalanırken, bunların 103 bini erkektir.
Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünerek çevre dokulara yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser, DNA'daki değişikliklerden kaynaklanır. Kansere neden olan DNA değişikliklerinin çoğu, DNA'nın gen adı verilen bölümlerinde olur.
Dünya genelinde bu kadar sık rastlanılan kanser vakalarıyla ilgili birçok bilimsel çalışma yapılmaktadır. Son günlerde yayınlanan bir çalışmaya göre, kanser için potansiyel olarak "güçlü" tedavi patateste olabilir.
YIKICI YAN ETKİLERİ YOK
Polonya'dan akademik araştırmacılar, patateslerde bulunan doğal olarak bulunan kimyasallar olan glikoalkaloidlerin bazı kanserle mücadele özelliklerine sahip olduğunu ve ayrıca tedavilerin yıkıcı yan etkileri olan hastalara yardımcı olabileceğini bildiriyor.
Frontiers in Pharmacology'de yayınlanan hakemli yeni bir çalışma, domates, biber, kurt üzümü ve yaban mersini gibi gıdalarda da öne çıkan glikoalkaloidler hakkındaki kanıtlar da dahil olmak üzere tıbbi bitkilerin özelliklerini yeniden inceledi.
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmede büyük ölçüde başarılı olsa da, mide bulantısı, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi çok çeşitli sert yan etkilerle birlikte gelir. Tedavide kullanılan ilaçlar sonuçta kanserli hücreleri hedef alırken sağlıklı hücreleri öldürür.
UMUT VEREN KİMYASALLAR
Polonya’da bulunan Adam Mickiewicz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışmanın başında bulunan Magdalena Joanna Winkiel, "Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları hala kanser hücreleri için öldürücü ama aynı zamanda sağlıklı hücreler için güvenli olacak ilaçları arıyorlar" dedi.
Araştırmacılar, ilaç geliştirmek için kullanılabileceğine inandıkları beş glikoalkaloide odaklandı; solanin, chaconine, solasonine, solamargine ve tomatine. Bulgular, solaninin potansiyel olarak kanserojen kimyasalların vücutta kanserojenlere dönüşmesini engelleyebileceğini gösteriyor. Bir tür lösemi hücresi üzerinde yapılan araştırmalar, solaninin onları küçük dozlarla öldürdüğünü buldu.