Bu içeceğin bir bardağı bile ölüme götürüyor! 30 yıllık araştırmadan çarpıcı sonuçlar

Bu içeceğin bir bardağı bile ölüme götürüyor! 30 yıllık araştırmadan çarpıcı sonuçlar

30 yıl boyunca süren bir sağlık araştırmasının sonuçları yayınlandı. Özel olarak bir içecek grubuna odaklanan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. İşte detaylar...

ABD'de yayın yapan 'Jama' adlı bir sağlık dergisinde yayımlanan araştırmada, ayda en fazla 3 bardak şekerli içecek tüketenlere kıyasla, günde en az 1 bardak şekerli içecek tüketen menopoz dönemindeki kadınların kronik karaciğer hastalıklarına ve karaciğer kanserine yakalanma riski daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

30 YIL ARAŞTIRILDI

Kadınların alkolsüz şekerli içecek tüketim alışkanlıkları ile alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıkları arasındaki ilişkinin irdelendiği araştırma 40 tıp merkezinden alınan verilerle yapıldı. Araştırmaya 1993-1998 yılları arasında kaydolan, yaşları 50 ila 79 arasında değişen ve menopoza girmiş 98 bin 786 kadın katıldı. Kadınların sağlık öyküleri Mart 2020'ye kadar takip edildi.

207 KADIN KANSERE YAKALANDI

Araştırmaya meyve suları dahil edilmezken yapay tatlandırıcılı ya da şekerli alkolsüz içecek kullanımlarıyla karaciğer sağlıklarına ilişkin veriler toplandı.

Araştırma sırasında 207 kadının karaciğer kanserine yakalandığı tespit edildi. 148 kadın ise kronik karaciğer hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetti.

Araştırmanın sağlık açısından çarpıcı sonuçları dikkat çekti. Ayda 3 bardak ya da daha az şekerli içecek tüketenlere kıyasla günde en az 1 bardak şekerli içecek tüketen kadınların karaciğer kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu görüldü.

YAPAY TATLANDIRICIDA KANSER RİSKİ YOK

Elde edilen bulgulara göre, her gün şekerli içecek tüketen katılımcıların karaciğer kanserine yakalanma riskinin 100 binde 10,3'ten 100 binde 18,0'a çıktığı saptandı. Kronik karaciğer hastalıklarına bağlı ölümlerde 100 binde 7,1 oranından 100 binde 17,7'ye sıçrama tespit edildi.

Yapay tatlandırıcılı içecek tüketen katılımcılarda ise karaciğer hastalığına yakalanma riskinde dikkate değer bir artış kaydedilmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN