Bu besinler beyninizi ele geçiriyor! Kendinizi seviyorsanız bunlardan uzak durun, uzmanı bile 'toksik' dedi

Bu besinler beyninizi ele geçiriyor! Kendinizi seviyorsanız bunlardan uzak durun, uzmanı bile 'toksik' dedi

"Yemek yedikçe acıkıyorum" diyenlerin sayısı hiç de az değil. Yemek yedikten kısa süre sonra yeniden acıkanlar kendini suçlamasın. Meğer, gıdaların içine konan katkı maddeleri, beyne acıkma komutu göndererek daha fazla yemek yenmesini sağlıyormuş. Beslenme uzmanı Amy Shah, bu katkı maddelerini 'toksik' olarak niteliyor. İşte, daha çok acıkma hissi veren besin katkı maddeleri...

Yeme alışkanlıklarımız, hayat kalitemizi de doğrudan etkiliyor. Besinlerle ilgili süregelen araştırmalarda çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Harvard Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Amy Shah, beyni ele geçirip insanları aslında daha çok acıktıran ürünleri sıraladı.

Amy Shah, CNBC'de yayımlanan yazısında satın alınan yiyeceklerin içinde gizlenen çok sayıda toksik katkı maddesi olduğunu vurguladı.

Bu, yemeklerin aslında sizi daha da acıktırmak ve duygusal yeme alışkanlıklarınızı kötüleştirmek için beyninizi ele geçirecek şekilde değiştirildiği anlamına geliyor.

AÇLIK HİSSİ VEREN BESİN KATKI MADDELERİ NELER?

MONOSODYUM GLUTAMAT (MSG)

Amy Shah, MSG'nin aromalı pek çok gıdaya eklendiğini ifade etti. MSG, pankreasın daha fazla insülin salgılamasına yol açıyor. Bu durum, insanların daha aç hissetmesine sebebiyet veriyor. MSG'nin diyabet ve obeziteyle ilişkili olduğunu söyleyen Harvardlı uzman, bu içeriğin eksitotoksin olarak kabul edildiğini belirtti. Eksitotoksinler beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasına ve hücre ömlümüne neden olabiliyor.

RAFİNE UN

Beyaz un da denen rafine unda ürünlerin raf ömrünün daha uzun olmasını sağlayan değişiklikler yapılıyor. Rafine unlarda kepek ve buğday ruşeymi çıkarılıyor. Böylece buradaki vitamin, mineral ve diyet lifi kayboluyor. Bu un türü insülin seviyesinin artıp düşmesine sebep oluyor. Böylece insanlar daha çok çabuk acıkıyor.

RAFİNE ŞEKER

Amy Shah, rafine şekerin vücuda rafine una benzer bir etkisi olduğunu söyledi. Rafine şeker, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine yol açıyor. Böylece insanda yemek yeme isteği uyanıyor. Beslenme uzmanı bu şekeri tüketmeyi bırakmanın zor olabileceğini vurguladı. Şeker sizi kısa süreliğine kafanız güzelmiş gibi (uyuşturucu almış gibi) hissettirebiliyor. Dopamin salımı nedeniyle vücudunuzda enerji kıvılcımı yaratıyor.

GLUTEN

Amy Shah, glütenin genellikle işlenmiş gıdalarda bulunduğunu söyledi. Gluten işlendiğinde şeker benzeri özellikler kazanıyor böylece inflamatuar olabiliyor. Shah, glütenin bağırsakları da kötü etkilediğini belirtti. Harvardlı uzman, bir ay boyunca glüten tüketmeme tavsiyesi verdi. Nasıl hissettiğinizi görün ve isteklerinizi daha iyi kontrol edip etmediğinize bakın.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN