Sağlıklı ve uzun ömrün kaynağının dengeli ve düzenli beslenmek olduğunu herkes biliyor. Ancak bazı besinler var ki uzmanlar onları tüketen kadınların 10, erkeklerin ise 13 yıl daha fazla yaşadığını söylüyor. İşte, ABD’li uzmanların tavsiye ettiği o besinler…
Sağlıklı beslenmek, sağlıklı ve uzun yaşam için olduğu kadar güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için de oldukça önemli. Bu yüzden hangi besinleri tüketip tüketmeyeceğimiz konusunda çok dikkatli olmalıyız. Bu kapsamda yapılan geniş çaplı araştırmalar ise Akdeniz tipi beslenmenin en sağlıklı beslenme programlarının başında geldiğini ortaya koymuştur.
Yapılan son bilimsel araştırmaların sonucunda ömrü uzatan besinler ortaya çıkarken, bu besinlerin genellikle bol vitamin ve mineral içerdiği için bağışıklığı güçlendirerek, vücudu hastalıklara karşı koruduğu belirlendi. İşte, uzmanların Akdeniz tipi beslenme olarak tanımladığı o beslenme şeklinin detayları…
AKDENİZ TİPİ BESLENME NEDİR?
Akdeniz tipi beslenme; Akdeniz ülkelerinin geleneksel beslenme alışkanlıklarını temel alır. Bu beslenme türünde sebze, meyve, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar oldukça önemlidir. Akdeniz diyetinde balık, deniz ürünleri ve zeytinyağının önemi de oldukça büyüktür. Ancak kırmızı et tüketimi sınırlıdır. Genellikle tavuk gibi kümes hayvanları ve nadiren küçük miktarda kırmızı et tüketilir.
Akdeniz tipi beslenmede süt ve süt ürünleri daha az tüketilir. Yoğurt ve peynir gibi bazı süt ürünleri ise ara sıra tüketilebilir.
Akdeniz diyetinde işlenmiş gıdalar, şekerli atıştırmalıklar ve gazlı içecekler gibi sağlıksız gıdaların tüketimi sınırlıdır.
Akdeniz tipi beslenme lif bakımından zengin, antioksidanlarla dolu ve sağlıklı yağları içeren bir beslenme tarzıdır. Kalp sağlığına destek olur, kilo kontrolü sağlar ve uzun süreli sağlığa olumlu etkilerde bulunur.
AKDENİZ TİPİ BESLENMENİN FAYDALARI NELERDİR?
PLOS Medicine Dergisinde yayımlanan bir çalışmada, 20 yaşında Akdeniz tipi beslenmeye başlayan bir kadının ömrünün 10 yıldan biraz fazla artabileceği, aynı yaşta sağlıklı beslenmeye başlayan bir erkeğin ise ömrünün 13 yıl artabileceği ortaya kondu.
ABD’li doktorların yaptığı araştırmada, daha az kırmızı ve işlenmiş et, daha çok meyve ve sebze, baklagil, kepekli tahıl ve kuruyemiş yemeye kendini adayanların optimize edilmiş bir diyet, kırmızı et ve işlenmiş gıdalara kendini adayanların tipik bir batı diyetinin yerini alması halinde kişilerin ömrünün uzayacağına dair bir model geliştirildi.
Akdeniz diyeti yapmaya başlayan 60 yaşındaki bir kadının ömrünün 8 yıl uzayacağı vurgulanırken, aynı yaştaki erkeklerin ise ömrünün 9 yıl uzayacağı ortaya çıktı. Araştırmada, sebze temelli bir beslenme tarzının 80 yaşındakilere kişilere de fayda sağlayabileceği aktarılırken, kişilerin diyet değişikliklerinden yaklaşık 3,5 yıl ekstra yaşam kazanabilecekleri hatırlatıldı.
ERKEN ÖLÜM RİSKİ ORTADAN KALKIYOR
Araştırmadan elde edilen sonuçlarla ilgili bilgi veren şam tarzı tıbbı ve beslenme uzmanı Dr. David Katz, "Diyet kalitesinin iyileştirilmesinin kronik hastalık ve erken ölüm riskini azaltacağı fikri uzun süredir yerleşmiştir" derken, "Daha az kronik hastalık ve erken ölümün daha fazla yaşam beklentisi anlamına gelmesi mantıklı" ifadelerine yer verdi.
Optimal olarak söz edilen diyetin yalnızca tipikten çok daha iyi olduğunu aktaran Katz, yemek şeklinin daha çok geliştirilebileceğini ve daha da büyük faydalar sağlayabileceğini düşündüğünü de ifade etti. Uzun yıllardır devam eden araştırmalarda, kırmızı ve işlenmiş etler koroner kalp hastalığı ve bağırsak kanseri gibi önemli sağlık riskleri ile ilişkilendirmişti.
İngiltere Sağlık Bakanlığı Beslenme Bilimsel Danışma Komitesi üyesi Oxford Üniversitesi epidemiyoloğu Tim Key, "İşlenmiş etin bağırsak kanserine neden olabileceğine dair önemli kanıtlar var" derken, "O kadar ki, Dünya Sağlık Örgütü 2015'ten beri bunu kanserojen olarak sınıflandırıyor" görüşünü aktardı.