Bayrama saatler kala uzmanlardan uyarılar peş peşe gelmeye devam ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, ramazan sonrası yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Nail Güner ise fazla şekerli besin tüketmenin gıda alerjisine sebep olabileceği konusunda uyardı.
Bayramların vazgeçilmez tadı çikolata ve şekerli gıdalar konusunda uzmanlardan birbiri ardına uyarılar gelmeye devam ediyor. Saygı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Yıldız, ramazandan sonra normal beslenme düzenine geçerken ve bayram ziyaretlerinde sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
“Tatlı, çikolata ve şeker tüketimine dikkat etmeli, mümkün olduğunca aşırı tüketimden kaçınmalıyız” diyen Yıldız, “Bayram sabahı için hafif bir kahvaltı tercih etmeli ve gün boyu öğün atlamamaya dikkat etmeliyiz. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durmalı, ağır yemekler yerine, ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişirilen yemekler tercih etmeliyiz. Ramazandan sonra bazı kişiler daha fazla yeme eğiliminde olabilirler. Bu durumda, özellikle hızlı yeme alışkanlığından kaçınmak ve yemeğin tadını çıkarmak önemlidir” şeklinde uyarıda bulundu.
Yıldız fiziksel aktiviteyi artırmanın önemine de dikkat çekti. Bayramda fazla şekerli besin tüketmenin gıda alerjisine sebep olabildiğini vurgulayan Çocuk İmmünoloji ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Nail Güner ise “Şekerleri tadacak miktarda tüketebilirler ancak bunu yüksek miktarda aldıkları takdirde önemli sorunlarda karşılaşabilirler” dedi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Güner, Ramazan Bayramı’nda gıda alerjisi yaşamamak için dikkat edilecek noktalara değindi.
Güner, “Özellikle alerjisi olan çocuklarda içeriğinin ne olduğu belli olmayan şekerler fazla tüketildiği takdirde bu dönemde bunlarla ilgili sorunlar yaşandığını görüyoruz. Çocuklardan bu lezzetli ürünleri tamamen sakınmak ilgiyi arttıracaktır. Şekerleri tadacak miktarda tüketebilirler ancak bunu yüksek miktarda aldıkları takdirde önemli sorunlarla karşılaşabilirler” dedi.
‘Merdiven altı ürünler tüketmeyin’
Güner ayrıca “Bazı maddelerde, gizli alerjen dediğimiz maddeler var, tamamı yazılmıyor. Burada dikkat edilecek konu tabii bu ürünler tüketiliyorsa da güvenilir marka ürünlerinin tercih edilmesi, merdiven altı ürünlerin kesinlikle tercih edilmemesi” uyarısında bulundu. Gıda alerjisi olan kişilerde ağızda ve ciltte kaşıntı, boğaz ve yüzde şişme, deri döküntüsü, karın ağrısı, ishal şeklinde şikâyetler ortaya çıkabiliyor. Özellikle nefes darlığıyla giden kızarıklık, şişlik, ses tellerine şiddetle giden durumlarda vakit kaybettirilmeden mutlaka sağlık birimlerine ulaşılması gerekiyor. Gıda alerjilerinde görülen bu belirtiler, besin yenildikten kısa bir süre içerisinde başlayabiliyor.