Bayram ikramlarında glikoz riskine dikkat!

Bayram ikramlarında glikoz riskine dikkat!

Bir aylık orucun ardından rutin beslenmeye yavaş yavaş dönülmesi uyarısında bulunan Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, “Uzun saatler aç kalmaya alışan bedenlerde glikoz hassasiyeti artabilir. Bayram ikramları alışılageldik düzenimizin üzerinde besin alımıyla sonuçlanabilir. İkramlarda şerbetli tatlı, şeker, çikolata yerine kuru ve yaş meyvelere yer verilmesi kan şekeri üzerinde olumlu etki sağlar” dedi.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruçla birlikte vücudun öğün ve saat düzeni, tüketilen besin miktarı ve çeşitliği fazlasıyla değişti. Orucun sona ermesinin ardından vücut henüz rutin düzenine oturmamışken bayram ziyaretlerinde kişileri bekleyen, hem porsiyon olarak fazla hem de yağ ve şeker oranı yüksek ikramlar ise sağlığı tehdit ediyor. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olanları ise daha ciddi sağlık riskleri bekliyor.

Bir ay tutulan orucun ardından rutin beslenme düzenine yavaş yavaş dönülmesi uyarısında bulunan Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Binnur Okan Bakır “Ramazan boyunca uzun saatler aç kalmaya alışan bedenlerde glikoz hassasiyeti artabilir yani vücudumuzun karbonhidratlar başta olmak üzere besin alımına vereceği tepki çok daha hassas ve hızlı olabilmektedir. Ani kan şekeri yükselmeleri de kan şekerinde hızlı düşüşlerle sonuçlanıp, daha fazla besin alımına neden olabilmektedir” dedi.

Doç. Dr. Bakır, bayram ziyaretleri ve bayram sofralarında tüketilecek yiyecekleri dikkatle seçmenin faydalı olacağını ifade ederek, “Sosyal, psikolojik ve kültürel olarak önemli bir yeri olan bayram ikramları tabii ki alışılageldik düzenimizin üzerinde besin alımıyla sonuçlanabilir. Bireyler, rutin hayatlarında sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeninde ise birkaç gün olağandan daha fazla beslenmek çok büyük bir sorun yaratmayacaktır. Bayramda ikramların ve yemeklerin tüketimi sırasında porsiyon kontrolü yapmak ve dengeli bir örüntü yaratmak faydalı olacaktır” diye konuştu.

ÇİKOLOTA YERİNE KURU VE YAŞ MEYVE TÜKETİN

Kan şekeri üzerinde olumlu etkisi olan besinlere de dikkat çeken Doç. Dr. Bakır, “İkramlara basit karbonhidrat içeren şerbetli tatlı, şeker, çikolata yerine kuru ve yaş meyvelere de yer verilmesi önemlidir. Kan şekeri üzerinde olumlu etki sağlayabilir. Sofralarımızda ise yine tercih edilecek besinlerin dengeli bir şekilde dağıtılması, besin çeşitliliği ve porsiyon kontrolü yapılması önerilir. Bayram boyunca da yaşamımızın tümünde olması gerektiği gibi yeterli sıvı ve su tüketimi unutulmamalıdır” tavsiyesinde bulundu.

ŞOK DİYETLER BU SÜREÇTE RİSKLİ

Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, ramazan ayında ve bayramda aşırı beslenme nedeniyle kilo alan, bayram sonrasında diyet yapmaya hazırlananlar için de önemli uyarılarda bulundu. Kısa sürede hızlı kilo vermeyi vadeden şok diyetlerin sağlığı olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Bakır, şunları kaydetti:

“Bayram sonrası rutin beslenme düzenine döndüğümüzde kısa bir süre içerisinde vücudumuz dengelenecektir. Bu nedenle bayram sonrası çok kısıtlayıcı diyetler veya telafi edici davranışlarda bulunmak gereksizdir. Bayram ertesi ya da özel günlerden sonra, 3-4 gün vücudu toparlamak için bir akım olarak uygulanan şok ve detoks gibi programlar var. Bu programlardan kaçınılması gerekiyor. Bu hem zihinsel hem de bedensel bir eziyettir. Detoks adı altında sebze sularıyla geçirilen günlerin literatürde hiçbir şekilde yeri yoktur. ‘Bayramdan sonra detoks yapacağım’ diye 2-3 gün sadece sıvı besinlerle, sebze sularıyla beslenerek bunu telafi etmeye kalktığınızda mutlaka hem zihinsel hem de bedensel zararları olacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN