Saç ekimi konusunda geliştirdiği teknikler, yazılımlar ve cihazlarla bu alanda pek çok patenti bulunan Dr. Koray Erdoğan, şimdi de TÜBİTAK iş birliğiyle ekim için başvuran kişinin başındaki saçların sayısını ve kalınlıklarını optik olarak saniyeler içinde ölçebilecek bir robot geliştirdi.
Dünya FUE Enstitüsü'nde başkan yardımcılığı görevi de bulunan Dr. Koray Erdoğan, 2000 yılında İstanbul'da kurduğu kliniğinde saç ekimi alanında önemli buluşlara imza attı.
Başın arkasından alınan ve saç dökülmesi olan alanlara ekilen graftlerin ekim sırasında zarar görmesini önlemek için kendi adını taşıyan Koray Erdogan Embedding Placer (KEEP) adlı bir alet geliştiren Erdoğan, ayrıca saçların kökleriyle nakledilmesinin önünü açan yöntem Follicular Unit Extraction'da (FUE) Manuel Ardışık Tekniğe de imza attı.
Saçların kesilmeden, uzun haliyle ekimini sağlayan Long Hair FUE'nin de patentini alan Erdoğan, ayrıca "Coverage Value" adı verilen hesaplama tekniği ile "Graft Calculator" adlı uygulamanın da fikir babası. Hem geliştirdiği teknikler hem de patentini aldığı alet ve yazılımlarla saç ekimi konusunda dünyanın önde gelen isimleri arasında sayılan Erdoğan, şimdi de "Saç ekiminde bir devrim" diye nitelendirdiği robotu sektöre tanıtmaya hazırlanıyor.
TÜM DÜNYA KULLANIYOR
Dr. Koray Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 yıldır saç ekimi alanında çalıştığını söyledi.
Geçmişte saç ekiminin, verici kısmın kesilerek saçsız bölgeye nakli şeklinde gerçekleştiğini anlatan Erdoğan, 2000'li yıllarda geliştirilen FUE tekniği sayesinde saç köklerinin başın arkasından alınarak, öndeki saçsız bölgelere nakledildiğini anlattı.
Bu yöntem o günlerde benimsenmese de kendisinin bu alanda "bir ışık gördüğünü" ve FUE tekniğini geliştirmeye çalıştığını belirten Erdoğan, bu alanda Manuel Ardışık Teknik ile saç ekimi konusunda ilk önemli çalışmalarına imza atmaya başladığını kaydetti.
Erdoğan, bu teknikte işlemin, hastanın yatmasına gerek kalmadan oturur pozisyondan yapılmasına imkan tanıdığını, ayrıca verici bölgenin daha az zedelenmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Saç köklerindeki zararı en aza indirecek alet için medikal cihazlar konusunda uzman bir CNC ustası ile çalıştıklarını belirten Erdoğan, birkaç aylık çalışmayla geliştirdikleri alete kendi adını verdiğini dile getirdi. KEEP'in kökleri yerleştirirken oluşan zararı en aza indirdiğini vurgulayan Erdoğan, patenti kendisine ait olan aletin kısa sürede tüm dünyada saç ekim uzmanlarınca kullanılmaya başlandığını bildirdi.
YAZILIM DA GELİTİRDİ
Dr. Koray Erdoğan, saç ekimi sırasında gereğinden fazla kökün çıkarılmasını önlemek için "Coverage Value" adlı bir yazılım geliştirdiklerini, bu sayede başın arkasında saçları fazla seyrekleştirmeden çıkarılabilecek en fazla kök sayısının kolayca hesaplanabildiğini anlattı.
Bu yazılımdan önce verici bölgenin fotoğraflarının çekilip bilgisayar ekranında büyütülerek, saç köklerinin tek tek sayıldığına değinen Erdoğan, hesaplama tekniği için "Graft Calculator" adlı bir de uygulama geliştirdiklerini ifade etti.
Bu uygulamanın akıllı telefonlar ya da tabletlere ücretsiz olarak indirilebildiğinin altını çizen Erdoğan, tüm dünyadan saç ekim uzmanlarının büyük ilgi gösterdiği uygulama sayesinde, yapılan işlemin kalitesini kontrol etme imkanına kavuştuklarını dile getirdi.
SAÇ EKİMİNDE YANKI UYANDIRACAK
Geliştirdiği tüm yazılımlar ve aletlerde hep ihtiyaçtan yola çıktıklarını vurgulayan Dr. Erdoğan, şimdi de TÜBİTAK ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle bir robot geliştirmek üzere çalıştıklarını bildirdi.
Çalışmanın Mayıs 2018'de sonuçlanmasını beklediklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu robot dünyada saç ekiminde çığır açacak. Robot, tek tek fotoğraflarını çekmeye gerek kalmadan bütün kafayı tarayacak. Hem kökleri çıkaracağımız bölgede hem de ekim yapacağımız bölgede saçların kalınlıklarını ve sayısını optik sistemle ölçecek. Şu anda bizim ortalama bir saatte yaptığımız işlemi, saniyeler içinde, optik olarak kendisi tamamlayacak. Bunun hakikaten saç ekiminde büyük bir devrim olacağını düşünüyorum."
Erdoğan, saç ekimi yaptıran kişilere sorulan "Kaç kök ekildi?" sorusuna ise çoğunlukla "3 bin dediler, 4 bin dediler." gibi yanıtların verildiğine de değindi. Bu robot sayesinde, hastaların kafasında ekilen kök sayısı konusunda bir soru işareti kalmayacağının altını çizen Erdoğan, robotun hastanın başından kaç kökün alındığını ve ekiminin yapıldığını optik olarak sayarak söyleyebileceğini vurguladı.
Dr. Erdoğan, "Bunun hakikaten saç ekiminde büyük bir devrim olacağını düşünüyorum. Operasyondan sonra da kaç kök ekildiğini, santimetrekareye kaç kök yerleştirildiğini öğreneceğiz. Bu yeni sistemin dünyada saç ekimiyle ilgili büyük bir yankı getireceğini, etki yaratacağını düşünüyorum." diye konuştu.