İdlib’de 7 Mehmetçik’in şehit düştüğü rejim saldırısı savaş sirenlerini çaldırdı. Şam’a “Karşılığını en sert şekilde alırsınız” tepkisini tekrarlayan Ankara, aylardır attığı adımlarla hem Soçi’yi hem Astana’yı yok eden Moskova’yı ise yeniden masaya davet etti: ‘Rejimi kontrol edemiyoruz’ bahaneleri doğru değil. Çatışmaları durdurmak için çalıştığımız Rusya’ya önemli görevler düşüyor.
Suriye rejim güçlerinin Türk askeri konvoyuna saldırması ve 7 asker ile bir sivilin şehit olması, Ankara’nın Şam’la İdlib’de sıcak çatışma noktasına gelmesine neden oldu. Bölgede gerginlik Ankara-Moskova hattındaki diplomatik temaslar sonrası azalmaya başladı, ancak sahadaki risk devam ediyor. Suriye, Rusya’nın desteğiyle, M4 ve M5 karayollarının geçiş güzergahını tamamen kontrol altına alma, Türkiye de bunu engelleme hedefinden vazgeçmiş görünmüyor.
LAVROV’U BİR HAFTA ÖNCE UYARDIM: Yaşananları değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Astana ve Soçi süreçlerinin yara almaya başladığını belirterek, Rusya’nın ‘rejimi tam kontrol edemiyoruz’ şeklindeki bahanelerini de doğru bulmadıklarını söyledi. Türkiye’nin ‘Yeniden Asya’ politikası hakkında Asya ülkelerinin başkentteki diplomatik misyon temsilcilerine yönelik toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, yaklaşık bir hafta önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda yaptığı görüşmede, Suriye’de Esad rejiminin saldırganlığının artması ve Türkiye sınırına binlerce sivilin göç etmeye başladığı konusunda uyardığını vurguladı. Çavuşoğlu “Ayrıca, rejimin İdlib bölgesindeki gözlem noktalarımıza da taciz atışları yaptığını, dolayısıyla buna devam ederse karşılık vereceğimizi, bir an önce bu anlamda da rejimi durdurmaları gerektiğini mevkidaşım Sergey Lavrov’a söyledik” dedi.
ACİLEN BİR ŞEYLER YAPMALIYIZ: Suriye’de Esad rejimi tarafından dün 7’si asker 8 kişinin şehit edildiğini hatırlatan Çavuşoğlu “Tabii ki karşılığını verdik. Çok fazla zaiyat verdiler. Bundan sonra da bunun karşılığını vereceğiz ve burada durmayacağız. Rejimin bu saldırganlığını bir an önce durdurmak gerekiyor. Dün Lavrov’a verdiğim mesaj da bu. Acilen birlikte bir şeyler yapmamız gerekiyor. Astana ve Soçi süreçleri son zamanlarda tamamen ortadan kalkmadı ama yara almaya ve önemini kaybetmeye başladı” diye konuştu.
REJİMİN DİZGİNLENMESİ GEREKİYOR: Türkiye’nin, sahada tüm faaliyetlerde muhataplarıyla bilgilendirme faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Çavuşoğlu, Lavrov’un karşılıklı bildirimleri kabul ettiğini belirtti. Türkiye’nin her faaliyetinde Rusya ve Türkiye arasında bir kaza ya da dost ateşi olmasın diye bildirimde bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu “Burada (Rusya’nın) ‘rejimi biz tam kontrol edemiyoruz, durduramıyoruz’ bahanelerini de doğru bulmuyoruz. Bu diyaloğumuzun amacı da Rusya ile beraber tekrar sükuneti sağlamak. Ama rejimin de dizginlenmesi gerekiyor. Rejim, siyasi çözüme değil, askeri çözüme inanıyor” şeklinde konuştu.
REJİMİN SALDIRILARI DURMALI: Suriye’de, sahada çatışmalar devam ederken, rejim askeri çözüme inanırken siyasi amaç güden Astana ve Soçi süreçlerinin zarar alacağını söyleyen Çavuşoğlu “Bizim amacımız şu anda Ruslarla olan temasımızın, değişik düzeylerde askerlerin temasları var, istihbaratımızın temasları var, Cumhurbaşkanımız aynı şekilde Putin ile çok sayıda görüşmeler yaptı. Tüm bu temaslardaki amacımız Astana ve Soçi süreçlerini canlı tutmak, daha da güçlendirerek siyasi çözüme gitmek” dedi. Çavuşoğlu, acilen yapılması gereken şeyin rejimin bu saldırılarını durdurmak olduğunu belirterek, 12 Ocak itibarıyla ilan edilen ateşkes çerçevesinde yerinden edilmiş insanların evlerine dönmesini sağlamak olduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu saldırıya uğrayan askerlerin Rejimin saldırılarına karşı gözlem noktalarını güçlendirmeye gittiğini açıkladı. -
İDLİB'DE 'GÖZLEM' MUTABAKATI
Türkiye ve Rusya arasında, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları ile Suriye hükümet kuvvetleri arasında çatışma yaşanan İdlib bölgesindeki durumun ‘gözlemlenmesi’ konusunda mutabakat sağlandığı bildirildi. Reuters’in Rus İnterfax ajansından aktardığına göre, Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları Sergey Lavrov ve Mevlüt Çavuşoğlu, ‘İdlib’deki durumun gözlemlenmesi gerektiği’ konusunda mutabakata vardı. Ajans, haberini, Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki kaynaklarına dayandırdı. Öte yandan TSK’nın sınıra ve İdlib’deki gözlem noktalarına OBÜS ve zırhlı araç sevkıyatı devam ediyor.