Reuters, Türkiye'de hükümetin batık kredileri üstlenmeleri ve ekonomiyi canlandırmak için kredi vermeleri için Türk bankalarını zorladığını ileri sürdü. Haberde, hükümetin bu yaklaşımı 'en saldırgan hamle' olarak nitelendirildi. Öte yandan bankacılarla yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilemediği, bu yüzden Ankara'nın sabrının kalmadığı da iddia edildi.
İngiliz Haber Ajansı Reuters, Türkiye'de hükümetin 8 milyar dolarlık batık kredileri üstlenmeleri ve ekonomiyi canlandırmak için kredi vermeleri için Türk bankalarını zorladığını ileri sürdü.
Üst düzey hükümet yetkilileri ve sanayi çevrelerine dayandırılarak aktarılan haberde, Türkiye hükümetinin bu yaklaşımı 'en saldırgan hamle' olarak nitelendirildi. Habere göre söz konusu hamle, bankaların kredi borçlarını yeniden yapılandırması veya satış için hazır hale getirmesini zorunlu kılan 2018 yılında yaşanan döviz krizinin yarattığı sıkıntıyı aşmak için yapılıyor.
MERKEZ BANKASI'NDAN TAVSİYE
Haberde Merkez Bankası'nın diğer banka üst düzey yetkilileriyle son dönemde yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirip batık kredilerin nasıl üstlenileceği konusundaki tavsiyelerini yaptığı bildirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek yıl büyüme hedefinin yüzde 5'e çıkartılması arzusunu yerine getirmek amacıyla hükümetin bankaların daha fazla kredi vermelerini sağlama adına bu girişimin yapıldığı belirtilirken, banka temsilcilerini ise kayıplarına karşı kalkan olması konusunda Maliye Bakanlığı'ndan daha fazla destek isteği kaydedildi.
"ANKARA'NIN SABRI KALMADI"
Öte yandan 5 Türk kaynağıyla görüşmeler yapıldığı söylenen haberde, hükümetin bankalardan son bir kez 'borçla başa çıkmalarını' istediği ve görüşmelerde ilerleme kaydedilememesinden ötürü 'Ankara'nın sabrı kalmadığı' belirtildi: "Hükümet sabrını kaybetti ve hareket istiyor. Ağustos ayında hiçbir gelişme yaşanmadığını biliyorduk, dolayısıyla hükümetin sabrının taşması an meselesiydi."