Şirketlerinin ödeyemediği 46 milyarlık batık krediler, silinmeye hazırlanıyor. KARAR’ın gündeme getirdiği haber TBB’den sonra BDDK tarafından da açıklığa kavuşturuldu. Krediler için gerekli değişikliklerinin yapılması ve beklenen zarar karşılıklarının ayrılması konusunda bildirimde bulunuldu. Ekonomistler de bunu borç silme olarak değerlendirdi.
Yaklaşık 10 gün önce KARAR’ın gündeme getirdiği enerjideki batık krediler için Türkiye Banklar Birliği’nin (TBB) ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da (BDDK) açıklamalarda bulundu. Gündeme gelen konu aslında enerji ve inşaat şirketlerini kapsıyor. Hükümetin ödenmeyen kredilerin ‘takipteki krediler’ olarak değiştirilmesi ve daha kolay silinebilir hale getirilmesini istediği iddialar arasında. Böylece zaten ödenemeyen krediler takibe alınarak silinecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan bir yetkili ise otoritelerin bankaların bilançolarını temizlemek için bir plan üzerinde çalışmakta olduklarını kaydetti. TBB yaklaşık 1 hafta önceki açıklamasında, elektrik üretim ve dağıtım sektörünün mevcut borç stokunun 47 milyar doları civarında olduğu ve yapılandırma ihtiyacı bulunan kredi portföyünün 12-13 milyar dolar düzeyinde bulunduğu belirtildi. Bu tutarın yaklaşık 10 milyar dolar tutarındaki kısmının 2019 yılı içinde yapılandırmasının tamamlanmasının beklendiği bildirdi. BDDK ise 10 gün sonra sessizliğini bozdu. BDDK’dan mali bünye değerlendirme çalışmaları kapsamında yapılan açıklamada, bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken, ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörlerine kullandırılmış, toplam 46 milyar TL büyüklüğünde kredi tespit edildiğini ifade etti. Öne sürülen diğer bir iddia ise IMF. 4’üncü madde kapsamında bu kredilerin ödenemeyeceğini IFM söylediği aktarılıyor. CHP’li Faik Öztrak konuyla ilgili şunları söyledi: “Mızrak artık çuvala sığmaz oldu. Enerji ve inşaat sektörlerine kullandırılan 46 milyar TL krediyi bankalar bilançolarında batık yazacak. Gerçeklerin er veya geç ortaya çıkmak gibi bir huyu var.”
Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Selva Demiralp “Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin özel sektörün sorunlu borç kredileri olduğunu ve bu borç sorunu çözülmediği sürece diğer uygulanacak politikaların, atılacak adımların ya da verilecek desteklerin etkili olmayacağını düşünüyorduk. İnşaat ve enerji sektörlerinin gelirlerinin TL cinsinden giderlerinin dövizle olmasından dolayı Ağustos 2018’deki kur şokundan çok etkilendiklerini biliyorduk. Bu hamle bankalara ‘zararı sen karşıla’ demiş olmak anlamına geliyor. Eğer bankalar bunları satıp bir şekilde bir fona aktarabilseydi belki bir rahatlama yaratabilirdi ama zaten en kötü senaryo bankanın bunu takipteki alacağa yazmasıydı ve ardından ödenmesinden ümidini kesmesi... Bu zaten bankanın bekleyebileceği en kötü senaryoydu. Fakat olumlu olan, takipteki alacaklar için söylenen yüzde 4.6’lık rakamın daha gerçekçi olan yüzde 6,3’e çıkmış olması” dedi.
KARAR gazetesi batık enerjinin kredi sorununu 9 Eylül’de gündeme getirdi.
PROBLEMLİ FİNANSMANLAR 1,7 PUAN ARTTI
Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt “Bunun olumlu bir adım olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar 4,6’dan 6,3’e çıkan bir problemli kredi rakamı görünüyorsa da zamanlama olarak da doğru bir adım. Problemli kredilerin banka bilançosundan çıkacak olması bankaların 2020 yılında uluslararası piyasalarda sendikasyon konusunda daha rahat hareket etmeleri ve yaklaşık bir senedir durmuş olan sermaye piyasalarına uzun vadeli borçlanma için terar girebilecekleri anlamına geliyor. Bunun sonucunda ödemeler dengesinde cari açık olursa bunun finansmanı konusunda daha kaliteli bir finansman olacağı anlamına gelir. Bu da ödemeler dengesi tablosuna çok pozitif yansır” dedi.