ABD ile AB arasında İran anlaşması ve gümrük tarifelerinin yükseltilmesiyle başlayan gerginlikte, Brüksel’den bir adım daha geldi. Almanya, Fransa ve İngiltere, kendi şirketlerinin yaptırımlardan muaf tutulması için girişimde bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilme ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yönelik gümrük vergisi uygulama kararı, Brüksel’in karşı adımlarını tetikledi. ABD’nin çelik ve alüminyumda gümrük vergisi uyglama kararına geniş bir ürün paketiyle karşılık vermeye hazırlanan AB, ABD’den İran’la iş yapan şirketlerinin de yaptırımlarından muaf tutulmasını talep etti. Fransa Maliye Bakanı Bruno le Marie sosyal medya hesabından, AB, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin İran’la nükleer anlaşmadan çekilme kararı alan ABD’ye gönderdikleri ortak mektubu yayınladı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ya göderilen, Fransa Maliye Bakanı Le Marie, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini imzalı mektupta, ABD’nin İran’la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden derin üzüntü duyulduğu belirtilerek, “Her ne kadar ABD, İran nükleer anlaşmasından çekildiğini açıklasa da, bu anlaşmanın İran’ın nükleer silahlara erişimini engelleyecek en iyi seçenek olduğuna inanıyoruz” ifadesi kullanıldı.
İran anlaşmaya bağlı kalmaya devam ettiği sürece AB, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın da uyacağına dikkat çekilen mektupta, “Müttefikler olarak ABD’nin Avrupa’nın güvenlik çıkarlarını zedeleyecek adımlardan kaçınacağını umuyoruz” değerlendirmesinde bulunuldu. AB şirketlerinin İran’la nükleer anlaşma sağlandıktan sonra yaptıkları sözleşmelerin ABD yaptırımlarından muaf tutulması çağrısında bulunulan mektupta, İran’la bankacılık ve finansal kanalların da açık tutulması istendi. ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs tarihinde, ülkesinin P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran yönetimine ağır yaptırımlar getireceğini duyurmuştu. Avrupa’nın önemli şirketleri, nükleer anlaşma yapıldıktan sonra İran’da ticaret ve yatırımlar yapmaya başlamıştı. Avrupalı şirketler, İran’la çalışmaya devam etmeleri halinde ABD yaptırımlarından zarar görmekten çekiniyordu.
FRANSA: İRAN'IN YENİ FAALİYETLERİ ANLAŞMAYA UYGUN
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Drian, İran’ın yeni santifrüjler inşa etme kararının ‘nükleer anlaşmaya uygun, ancak kırmızı çizgiye yakın’ olduğunu söyledi. Le Drian, “Kırmızı çizgilerle temas etmek tehlikelidir. Bugün İran’ın uranyum zenginleştirme inisiyatifi tamamen Viyana anlaşması çerçevesindedir. Dün ilan edilen karar anlaşmaya aykırı değildir. Eğer daha ileri bir seviyeye geçilirse anlaşma bozulur” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın bozulması durumunda ise yeni yaptırımların gündeme geleceğini bildirdi. Le Drian, İsrail’e de büyük bağlılığımız var” dedi.
TRUMP 'ELİTLERİN KEYFİNİ KAÇIRDIĞI' İÇİN SEVİLİYOR
ABD Başkanı Donald Trump’ın, görevdeki ilk 500 günü itibariyle Cumhuriyetçi Partililer arasındaki onaylanma oranı yüzde 87’ye yükseldi. Böylece Trump, partiden seçilen tüm başkanların arasında en yüksek oranda onaylanan ikinci lider oldu. Eski Başkan George W. Bush’un 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasında onaylanma oranı yüzde 92’ye kadar çıkmıştı. CBS kanalında yer alan anket verilerine göre, Cumhuriyetçi Partililerin Trump’ı en çok takdir ettiği konu yüzde 84’le ekonomi poltikaları. Parti seçmeninin yüzde 83’ü, ABD Başkanı’nın ‘genel olarak bütün politikalarını’ beğendiğini söylerken, yüzde 78’i, Donald Trump’ı ‘elitlerin ve kurulu düzenin keyfini kaçırdığı için’ sevdiğini ifade etti.