Ramazan-ı Şerif'in 27. gününde idrak edilen bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi bu yıl 8 Mayıs 2021 Cumartesi gecesi eda ediliyor. Tövbe ve arınma gecesi olarak bilinen Kadir Gecesi'nde yapılan duaların ve ibadetlerin pek çok fazileti bulunuyor. İşte detaylar...
Kur'an-ı Kerim'in İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e ilk vahyedildiği gün olarak bilinen Kadir Gecesi'ni dualarla ve ibadetlerle değerlendiren inançlı Müslümanlar, Ramazan'ı huşu içerisinde tamamlamanın sevincini yaşıyor. Allah'ın emirlerini yerine getirenler, bu gece ellerini semaya açıp, Yaradan dua edecek, tövbe edecek ve günahlarından arınmayı bekleyecek. Meleklerin zembille yere indiği Kadir gecesinde yapılacak dua ve ibadetlere haberimizde aktardık...
KADİR GECESİ'NDE YAPILACAK DUALAR VE İBADETLER NELER?
Tövbeden namaza, zikirden tespihe, Allah'a şükretmekten yakınları ziyaret edip Sıla-i rahim yapmaya, çocuklara, akrabaya, hayvanlara iyi davranıp, onların yüzlerini güldürmeye kadar birçok detay bu gece yapılabilir. Bunun dışında Kadir gecesinde Kur'an-ı Kerim okunmalı, okumayı bilmiyorsak dinlemek gerekir. Yakınlarımızın mezarları ziyaret edilip, onlara dua edilmeli. Müslüman kardeşlerimiz için, vatanımız ve milletimiz için dua edilmeli. Allah'a inanarak, onun affına sığınmalı.
KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Bin aydan daha hayırlı olarak bilinen ve Peygamberimize Kur'an-ı Kerim'in ilk indirildiği gün olarak kabul edilen Kadir Gecesi'ne özel bir namaz bulunmuyor fakat kılınan nafile namazlara melekler tarafından sayısız sevap yazılıyor.
Kadir Gecesi kılınan hacet namazı 4 rekat olarak eda edilir ve Kadir Suresi ile beraber kılınır. 1. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi ve 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.
İki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamın ardından 11 kez "Allah-u Ekber, Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" şeklinde okunur.
Bunun ardından 100 kez İnşirah suresi 100 kez de Kadir suresi okunur. Şayet yapılabiliyorsa kandil gecesi bir de Tesbih Namazı eda edilmelidir.
KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
Ramazan ayı içerisinde yer alan ve en kıymetli gece olarak bilinen Kadir Gecesi, bazı alimlere göre; mevlit gecesinin ardından en kıymetli gece olarak kabul edilir. Kadir gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir.
Bir hadis-i şerif meali şöyledir: Allahü Teala, Kadir Gecesi'ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi. (Deylemi)
Hz. Muhammed'e kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü Teala ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni ihsan etti.
Allah, "Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir" buyurup Habibini ferahlandırdı. (İ. Malik)
Resulullah efendimiz, "Beni İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu" buyurunca, Eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail aleyhisselam gelip, "Ya Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, (diğer işlerin dışında) 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi" diyerek, "Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır" mealindeki ayeti okudu. (Rıyad-ün-nasıhin)
Baliğ olarak 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir Gecesi geçirir. Bir gece, 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur.
Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: "Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar, Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri." (Deylemi)
"Sevabını Allah'tan umarak, Kadir Gecesi'ni ihya edenin geçmiş günahları affolur." (Buhari)