Sahur duası nedir, nasıl yapılır? İşte Peygamberin sahur duası...

Sahur duası nedir, nasıl yapılır? İşte Peygamberin sahur duası...

Ramazan'da Peygamberimiz nasıl sahur duası yapardı, merak konusu oldu. Müslümanlar için yılın en mübarek günlerini barındıran ve içinde Kadir Gecesi'nin de yer aldığı Ramazan ayında oruç tutarken sahur duası yapmanın birçok fazileti bulunuyor. İşte, sahur duası...

İslam aleminde 11 ayın sultanı olarak nitelendirilen Ramazan ayında Müslümanlar oruç başta olmak üzere ibadetlerini yerine getirerek Allah'tan af diliyor ve dua ediyor. Sahur ve iftar sofralarında Ramazan'a özel dualar okuyarak bu mübarek günlerde aldığımız sevapları katlamak mümkün.

PEYGAMBERİMİZİN SAHUR DUASI

İslam Peygamberi Hz. Muhammed sahurda şu duayı okurdu:

"Ey bu gecenin ve biraz sonra оlacak sahurun Rabbi olan Allаh'ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip еyle Amin."

SAHUR DUASI NASIL OKUNUR?

Ramazan ayında sahur sofralarında yemekten sonra şu duayı okumanın fazileti oldukça fazladır: "Allahümme inni es'elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey'in en tağfirali."

Türkçe anlamı ise şöyle: Allah'ım! Her şeyi kuşatan rahmetinle beni bağışlamanı dilerim.

SAHUR YEMEĞİNİN DİNEN ÖNEMİ NEDİR?

Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Muhammed sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Hz. Peygamber, sahur yemeğinde 'bereket' (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, Müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46).

Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Alimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18).

Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

RAMAZAN'DA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

* Oruç tutmak

* Geceleri Hz. Muhammed'in sav sünneti olan teravih namazını kılmak

* Kur'an okumak

* Namazları cemaatle kılmak

* Sahur yapmak

* İftar ettirmek

* Kadir Gecesi'ni aramak

* Sabretmek

* İhsan ve ikramda bulunmak

* Tövbe etmek

* Cenneti istemek

* Çokça kelime-i tevhid söylemek

* Ramazan umresi yapmak

* Açları doyurmak

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN