NASA’nın Mars 2020 misyonu yedi aylık bir yolculuk sonunda Kızıl Gezegen’e varmak üzere. Peki misyon kapsamında Mars’a gönderilen Ingeniuty helikopteri ve Perseverance gezgini ne zaman iniş yapacak? Mars 2020 iniş anı canlı olarak nereden izlenir? NASA, Mars 2020’nin indikten sonra çektiği video veya fotoğrafları yayınlayacak mı? İşte Mars 2020 misyonunun 'yedi dakikalık terör' anını Türkçe olarak takip etmek isteyenler için canlı yayın linkleri...
30 Temmuz 2020’de fırlatılan NASA’nın Mars 2020 misyonu kapsamında gönderdiği Sebat (Perseverance) gezgini ve Marifet (Ingenuity) helikopterinin 18 Şubat’ta yüzeye inmesi bekleniyor. Mars'a inişin zahmetli olmasından dolayı NASA JPL mühendisleri, Mars 2020 misyonunun 7 dakika sürecek Mars'a inişini "yedi dakikalık terör" olarak niteliyor. Nitekim NASA'ya ait Mars misyonlarının yüzde 40'ı başarısız olmuştu.
MARS'A EN ÇOK İSİM GÖNDEREN ÜLKE TÜRKİYE
Perseverance gezginine yerleştirilen üç adet çipte, 2019’da NASA’nın "Mars'a ismini gönder" etkinliğine katılan dünya genelinden toplam 10 milyonu aşkın insanın ismi bulunuyor. Türkiye 2,5 milyon isim göndererek Mars 2020 misyonuyla Kızıl Gezegen’e en çok isim gönderen ülke olmuştu.
MARS 2020 KIZIL GEZEGEN’E NE ZAMAN İNİŞ YAPACAK?
Kızıl Gezegen’in keşif planları için önemli bir kilometre taşı olması beklenen Perseverance gezgini ve Ingenuity helikopteri, 18 Şubat’ta Türkiye saatiyle 23.55’te Mars’a iniş yapacak. Ancak görevin başarılı olup olmadığı, Mars ve Dünya arasındaki uzaklıktan dolayı, 11 dakikalık gecikmeden sonra anlaşılacak.
PERSEVERANCE NEREYE İNİŞ YAPACAK?
Altında Ingenuity helikopterini de taşıyan Perseverance, jeolojik yapısı Burdur Yeşilova’daki Salda Gölü’ne benzetilen Jezero Krateri’ne iniş yapacak. İniş yapacağı bölgeye yakın bir nehir yatağı olduğu düşünülen yeri inceleyerek eski medeniyetlerin kalıntılarını ve canlı fosillerini arayacak.
Though located a world away, Lake Salda, #Turkey, has geological similarities to Jezero Crater on #Mars. In fact, researchers even did field work at Lake Salda to prepare for #CountdownToMars and @NASAPersevere. https://t.co/jrKoWrbVwe pic.twitter.com/xB2GGgYfbr
— NASA Earth (@NASAEarth) July 30, 2020
49 km genişliğindeki Jezero kraterinde yaşamı bulabileceklerini anlatan proje araştırmacısı Ken Williford, "Jezero ile ilgili en muhteşem şeylerden birisi yalnızca sıradan bir krater gölü olması değil, aynı zamanda kraterin kuzey-doğu bölgesinde bir çıkış yolunun bulunmasıydı. Buna açık sistem diyoruz. Bir taraftan kratere giren ve öbür taraftan çıkan bir su akışı var ve bu önemli bir süre boyunca ayakta kalan dinamik bir sistem oluşturabilir. Ve bu bakımdan oldukça kararlı yaşanabilir bir ortama sahip olabilir" dedi.
NASA, MARS 2020’NİN İNİŞ ANINI YAYINLAYACAK MI?
Diğer uzay misyonlarından farklı olarak MARS 2020 görevinde araçların 7 dakikalık Mars’a iniş videosu ve ses kaydı alınacak. Aracın 21 bin kilometre hızdan yavaşlayarak Mars yüzeyine iniş anının görüntüleri, uzay-Mars tarihinde bir ilk olacak. Ses kayıtlarında, motor gürültüsü dışında herhangi bir şey duyulması beklenmiyor.
MARS 2020 NEREDEN CANLI TAKİP EDİLİR?
Perseverance ve Ingeniuty isimli Mars helikopterinin iniş anı ABD Ulusal Havacılık Dairesi’nin (NASA) internet sitesinden takip edilebilecek.
Ayrıca, NASA’nın Mars 2020 misyonunun hangi aşamada olduğu, aracın kaç kilometre gittiği ve hızıyle ilgili bilgiler de bu linkte yer alıyor.
MARS 2020’NİN İNİŞ ANINI TÜRKÇE DEĞERLENDİRMELERLE TAKİP ET:
Mars 2020’nin iniş anını Türkçe değerlendirmelerle canlı olarak izlemeyi tercih edecek olanlar için Gelecek Bilimde YouTube kanalında 18 Şubat saat 21.00’da canlı yayın yapılacak. Canlı yayına, NASA'nın Türk çalışanı Dr. Umut Yıldız da katılacak.
Bunun yanında sanat, tasarım ve teknoloji konularında videolar çeken ve beş milyonu aşkın YouTube abonesi bulunan Barış Özcan da saat 22.00'da Perseverance gezgininin iniş anını canlı canlı aktarmaya başlayacak.
DÜNYA DIŞINDA İLK TEST UÇUŞU: MARS HELİKOPTERİ
Mars şartlarında uçabilecek şekilde tasarlanmış Marifet (Ingenuity) helikopteri, 90 saniye boyunca havada kalarak çevrenin fotoğraflarını, Mars’a gönderilen yörünge uydularına göre, daha yakından ve kaliteli çekebilecek. Toplam beş kere havalanması durumunda, Marifet helikopterinin görevi başarıyla tamamlanmış olacak.
OKSİJEN ÜRETECEK
Sebat (Perseverance) aracının üzerindeki bilim enstrümanlarından biri olan MOXIE adlı bir çeşit arıtıcı, Mars’ta bulunan karbondioksiti oksijene çevirecek. Arıtma işlemi başarılı olursa, sonraki Mars görevlerinde insanlık bu oksijen üreticiler sayesinde dönüş yakıtını Mars’tan sağlayabilecek.
ESKİ MARS ARACININ YEDEK PARÇALARI KULLANILDI
26 Kasım 2011’de fırlatılan ve görevi biten Curiosity (Merak) ve Opportunity (İmkan) gezginine benzeyen yeni gezgin Perseverance yapımında, Curiosity’nin parçaları kullanıldı. Konu hakkında açıklama yapan Perseverance'ın Mastcam-Z cihazının baş araştırmacısı Jim Bell "Perseverance neredeyse %90'ı Curiosity'nin yedek parçalarından oluşuyor. Misyonun kabul edilmesinin en büyük sebebi bu, çünkü bu yedek parçalar kullanılarak muazzam kaynak tasarrufu sağlanabildi" dedi.
MARS 2020 NE ZAMAN FIRLATILDI?
NASA’nın, Mars 2020 misyonu kapsamında üretilen gezgini Sebat’ı (Perseverance) ve ilk defa Dünya dışı uçuş deneyimini test edecek olan Marifet (Ingenuity) isimli helikopteri, 30 Temmuz’da Atlas V 541 roketiyle Florida’dan fırlatılmıştı.
TÜRKİYE BİRİNCİ OLMUŞTU
2019’da NASA’nın "Mars'a ismini gönder" etkinliğine dünya genelinden toplam 10 milyonu aşkın insan katılmıştı. Türkiye, Mars’a 2,5 milyon isim göndererek diğer ülkeler arasında birinci olmuştu. 18 Şubat’ta Mars 2020 misyonu başarıyla tamamlanmasıyla beraber bu isimler kızıl gezegene ulaşmış olacak.