Belediye kepçesiyle hendek kazdıran ve itfaiye araçlarını teröristlerin çıkardığı yangına göndermeyen HDP'li belediyelerin yetkileri tırpanlanıyor.
Terörle mücadelenin amansız yürütüldüğü ilçelerde, PKK'lı teröristler belediye araç gereçlerini bomba taşımak, hendek kazmak ve patlayıcı yerleştirmek için kullandı. HDP'li belediyeler hendek kapatmak isteyen güvenlik güçlerine araç vermedi, bazı hendekler açıkta kaldı. İtfaiye araçları da PKK'lıların çıkardığı yangınları söndürmeyince hükümet düğmeye bastı. 2012'de çıkarılan Büyükşehir Yasası'nda kapsamlı bir değişime gitme kararı alındı.
Yetkilerine neşter
Yeni düzenleme ile Büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluklarına neşter vurulacak. Bir önceki düzenleme ile belediyelere verilen bazı sorumluluklar geri alınacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun belediye başkanlarının görüşlerini almak için ilerleyen günlerde büyükşehir belediye başkanlarıyla bir araya gelebileceği ve hükümetin kararını şekillendireceği öğrenildi. 2012'de çıkarılan Büyükşehir Yasası ile 29 büyükşehirdeki il özel idareleri kapatılmış, yetki ve sorumluluklarının bir kısmını Büyükşehir ve ilçe belediyeleri devralmıştı. Yeni düzenlemeyle büyükşehirlerde yeniden il özel idarelerinin kurulması ya da valilklere ek sorumluluklar getirilmesi gündeme gelebilecek.
İtfaiye alınacak
Yapılacak ikinci bir düzenlemeyle merkezi bir itfaiye teşkilatı kurularak, itfaiye sisteminin belediyelerin elinden alınması planlanıyor. Bu kararına ardında Türkiye'deki itfaiye teşkilatının yönetimini tek elde toplama ve ulusal düzeyde koordinasyonu sağlama arayışının olduğu da öğrenildi. Bunun için iki seçenek ön plana çıktı. Türkiye'deki tüm itfaiye teşkilatları AFAD'a bağlanacak. Ya da ayrı bir merkezi itfaiye teşkilatı kurulacak.