Oy verme saatleri YSK tarafından açıklandı. Doğuda ve batıda oy verme saatikaçta başlayacak ve kaçta bitecek? 57 milyon 93 bin 985 seçmenin oy kullanacağı yerel seçimlerde 31 Mart seçimleri oy verme saatleri haberimizde. İşte 2019 oy verme saatleri ve batıda , doğuda oy verme saatleri...
31 Mart yerel seçimlerinde oy verme işlemleri YSK’nın ilan ettiği saatlerde gerçekleşecek. 58 milyondan fazla insan 2019 seçimlerinde oy kullanacak. Vatandaşlık görevlerini hakkıyla yerine getirmek isteyen vatandaşlar için oy verme işleminin başlayacağı ve biteceği saati merak ediyor. Oy verdikten sonra ailesi ile plan yapanlar haberimizde doğuda ve batıda oy verme saatlarini bulabilir planlarını ona göre yapabilirler. İşte doğuda ve batıda oy verme saat kaçta başlayıp, biteceğinin detayları, Ankara, İstanbul, Diyarbakır , Adana vb illerin oy verme saatleri...
2019 DOĞU İLLERİNDE OY VERME İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK VE KAÇTA BİTECEK?
Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.
İL İL SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
İSTANBUL’DA VE DİĞER BATI İLLERDE OY VERME KAÇTA BAŞLAYACAK?
Yukarıda sayılan doğu illerinin dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.
KAÇ SEÇMEN OY KULLANACAK?
Askıya çıkarılan listelerde 57 milyon 93 bin 985 seçmen bulunuyor. Bunların 28 milyon 944 bin 306'sı kadın, 28 milyon 149 bin 679'u ise erkek. Peki seçimlerde ilk kez oy kullanacakların sayısı ne kadar olacak? Son 24 Haziran 2018 seçimlerinden bugüne toplam 1 milyon 2 bin 392 seçmen 18 yaşını doldurarak, seçimlerde oy kullanma hakkı elde etti. Bu rakam toplam seçmen sayısının 1.8'ine denk geliyor.
6 AŞAMADA OY VERME İŞLEMİ
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği seçim takvimi süreci işlerken Türkiye'de 57 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart'ta sandığa gidecek.
AA muhabiri, 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde seçmenlerin dikkat etmesi gerekenleri 6 başlık altında derledi.
1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin.
Vatandaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın.
Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.
3- Cep telefonuyla kabine girmeyin.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın.
Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
5- Pusulaları tek zarfa koyun.
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.