Oruçluyken kusmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'in cevabı

Oruçluyken kusmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'in cevabı

Kusunca oruç bozulur mu? Ramazan ayı ile birlikte oruçla ilgili birçok soru merak edilmeye başlandı. Bunlardan birisi de 'oruçluyken kusmak orucu bozar mı?' Sağlık sorunları ya da çeşitli nedenlerden dolayı oruç halindeyken kusan birisi için orucun bozulup bozulmadığına dair Diyanet'in yanıtı haberimizde.

Kusmak orucu bozar mı? Oruçluyken çeşitli sebeplerden dolayı kusan birisinin orucu bozulur mu? Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde orucu bozan durumlar çokça merak ediliyor. Niyetli olduğumuz günlerde geçirdiğimiz rahatsızlıklardan ötürü kusmalar olabilir.

KUSMAK ORUCU BOZAR MI? 

Kusmak orucu bozar mı sorusunun cevabı haberimizde. Orucu bozan şeyler merak ediliyor. Bizler de sizler için Diyanet tarafından orucu bozan şeyleri veya kaza gerektiren durumları araştırdık. Peki kusmak orucu bozar mı? İşte Diyanet tarafından yapılan resmi açıklama...
Kusmakla oruç bozulur mu?

Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, "ağız dolusu" olması hâlinde, orucu bozar.

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI? DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Ramazan ayı ile beraber insanlar ibadetlerini huşu ve huzur içerisinde yerine getiriyor. Orucu bozan ve bozmayan birçok durumun yanı sıra insanlar için kan vermenin orucu bozup bozmadığı hususu da önemli bir merak konusu.

Kan aldırmak, vermek orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır (Buharî, "Tıb", 11, "Sayd", 11, "Savm", 22). Ayrıca Hz. Peygamber: "Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak" (Tirmizi, "Savm", 24) buyurmuştur.

Bu iki hadis ve diğer rivayetler birlikte değerlendirildiğinde, “Hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulur” hadisinin “hacamat yapanın ve yaptıranın orucu bozulma tehlikesiyle karşı karşıyadır.” eklinde anlaşılmalıdır.

Zira hacamat yapan kişi emerek kanı aldığı için boğazına kan kaçma ihtimali, hacamat yaptıranın ise zayıf düşeceğinden yeme içme zorunda kalma ihtimali bulunmaktadır. Nitekim Enes b. Malik de, hacamat yaptırmanın oruçluyu zayıf düşüreceğinden dolay hoş karşılanmadığını söylemiştir. (Buhârî, “Savm”, 32) Bu itibarla, oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz.

İĞNE YAPTIRMAK AŞI OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Boğazdan aşağı su veya ilaç geçmediği takdirde oruç bozulmaz. Dikkat edilmesi gereken ölçü budur. Dolayısıyla kan veya idrar tahlili yaptırmak orucu bozmaz.

Aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Müslümanların ibadet ayı Ramazan'ın başlaması ile birlikte birçok konudaki ince detay da merak konusu oldu. Sağlık ile ilgili sorunları olanlar, iğne yaptırmak aşı olmak orucu bozar mı sorusunun cevabını arıyor. Fetvalar ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki açıklaması büyük önem taşıyor. İşte ayrıntılar.

Aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı? Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.Dinimiz, tedavi sürecinde olan hastaların oruç tutmamalarına ruhsat vermektedir. Bu nedenle, tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup, tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

ORUÇLUYKEN DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Ramazan ayında en çok merak edilen konuların başında diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağı merak ediliyordu. İftar ve sahurdan sonra kişisel bakımlarını genellikle sabah saatlerine bırakan vatandaşlar “Diş fırçalamak orucu bozar mı?” diye merak etmeye başlamışlardı. Peki Dİyanet bu konuda ne diyor? İşte ayrıntılar...

İL İL İFTAR SAHUR VAKTİ İÇİN TIKLAYIN | 2017 İMSAKİYE

Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? Sıkça sorulan soruların başında yer alan bu soruya Diyanet tarafından resmi açıklama geldi. Vatandaşlar ise cevapların ardından merak ettiği bilgilere ulaştı. Peki oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı? İşte Diyanet açıklaması

17-05/30/disleri-fircalamak-oruc-bozar-mi-8504076_x_7808_o.jpg

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELER? HANGİ DURUMLARDA ORUÇ BOZULUR?

Milyonlarca kişi Ramazan ayının başlaması ile birlikte orucu bozan hal ve durumları merak etmeye başladılar. Oruç tutan vatandaşlar oruç bozan durumları, oruç bozan şeyleri bilmek ve buna göre bu hususlara dikkat etmek istiyorlar. Oruçlarını kazaya düşürmek istemeyen müslümanlar orucu bozan durumlara karşı da önlem almak istiyorlar.

ORUCU BOZUP, YALNIZCA KAZA GEREKTİREN DURUMLAR

1- Boğaza kar ve yağmur kaçması,

2- Astım spreyi kullanmak,

3- Zorla bozdurulmak,

4- Buruna sıvı ilaç koymak,

5- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]

6- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,

7- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,

8- Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek,

9- Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,

10- Derideki açık yaraya konan sıvı ilacın sindirim yoluna girmesi,

11- Vücuda ilaç şırınga etmek,

12- İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,

13- Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,

14- İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,

15- Güneş battı zannederek orucunu bozmak,

16- Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,

17- Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,

18- Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî’de bozmaz.]

19- Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,

20- Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,

21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,

22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,

23- Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî’de bozmaz.]

24- Dil altına konan ilacı emmek,

25- Makata konan pamuğun veya başka şeyin hepsinin içeri girmesi,

26- Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması,

27- Lavman yaptırmak, [Mâlikî’de bozmaz.]

28- Özel olarak su buharı teneffüs etmek,

29- Burundan genze giden kanı yutmak,

30- Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak,

31- Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak yiyip içmek. [Kefaret gerekip gerekmeyeceğini bilmeyen, ihtiyaten küçük bir kağıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.]

32- Basur memesinin, taharetlendikten sonra, ıslak olarak içeriye girmesi,

33- Mastürbasyon yapmak,

34- Yaş parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Hanbeli’de bozmaz.]

35- Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.

36- Kasten orucunu bozan, sonradan oruç tutmamayı mubah kılacak bir hâl başına gelse, mesela kadının hayzı başlasa yahut oruç tutamayacak kadar hastalansa yalnız kaza gerekir. Fakat orucunu bozup sefere çıksa, kefaret gerekir; çünkü sefere çıkmak semavi bir özür değildir.

37- Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.

ORUCU BOZAN, HEM KAZA HEM KEFARET GEREKTİREN ŞEYLER

1-Kasten, bilerek cinsî temasta bulunmak.

2-Bilerek yemek ve içmek.

Bunlardan birincisinde bütün İslâm müctehidleri ittifak etmişlerdir. İkincisinde (cinsî birleşme dışında) keffaretin gerekmesi
Hanefîlerin de dahil bulunduğu birtakım müctehidlere göredir.

Keffaretin gerekmesi için Ramazan'da oruca niyet edilmiş olması, bilerek ve isteyerek bozulmuş olması, bozduktan sonra hastalık, yolculuk gibi bir durumun ortaya çıkmaması şarttır.

Kusunca oruç bozulur mu? Ramazan ayı ile birlikte oruçla ilgili birçok soru merak edilmeye başlandı. Bunlardan birisi de 'oruçluyken kusmak orucu bozar mı?' Sağlık sorunları ya da çeşitli nedenlerden dolayı oruç halindeyken kusan birisi için orucun bozulup bozulmadığına dair Diyanet'in yanıtı haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN