Bakan Selçuk, kapsamlı yüz yüze eğitimin haftada iki gün yapılacağını açıkladı. Devam zorunluluğu olmayacağını belirtip “İsteyen çocuğunu gönderecek istemeyene esneklik tanınacak” dedi. Sorumluluğu yine vatandaşa bırakan yaklaşım eleştiri konusu oldu.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 1, 2, 3, 4 ve 8’inci sınıflar ile lise hazırlık ve 12’nci sınıflarda 12 Ekim Pazartesi’den itibaren haftada iki gün okulda eğitim yapılacağını söyledi. Köy okullarının da tüm sınıflarda açılacağını belirten Bakan Selçuk, buralardaki yüz yüze eğitimde veli tercihi ve il pandemi kurullarının belirleyici olacağını vurguladı. Okulda eğitimde tercihin velilerde olacağını kaydeden Selçuk “Öğrenci devamsız sayılmayacak” dedi.
2, 3 VE 4’LER İÇİN TAAHHÜTNAMEYE İMZA
Uzaktan derslere katılımın ise zorunlu olduğunu hatırlattı. Anaokulu ve 1’lerde olduğu gibi 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda da çocuğunu okula gönderecek velilere sorumluluk aldıklarını gösterir bir taahhütname imzalatılacağı belirtildi. Ancak son kararın ailelere bırakılması tartışma yarattı. Anne babalar en büyük ikilemle karşı karşıya bırakıldı. Bu noktada bakanlığın daha net ve sorumluluk alan bir yaklaşım sergilemesi gerektiği belirtildi.
OKULU BİZ AÇTIK SON KARAR SİZİN
Genişletilen yüz yüze eğitime ilişkin detayları açıklayan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, haftada iki gün okulda eğitim yapılacağını söyledi. “İsteyen velilerimiz çocuklarını okula gönderecek istemeyenlere esneklik tanınacak” dedi. Ancak anne babaları böylesine önemli bir tercihle karşı karşıya bırakan yaklaşım tartışma yarattı. Devletin gerekli önlemleri alıp belirsizliğe meydan vermeyecek adımları atması gerektiği belirtildi.
AİLE İÇİ BULAŞ ALARMI
GENÇLER VİRÜSÜ KAFEDEN EVE TAŞIYOR
AVM’lerin, kafelerin açık olduğu salgınla mücadelenin ikinci döneminde kritik ‘gençler’ uyarısı geldi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Coşar, Türkiye’de aile içi bulaş oranının ciddi seviyede olduğunu söyledi. Yoğun bakımdaki hastaların büyük bölümünün bu nedenle virüsü kaptığını belirten Coşar “Gençler kafe, restoranlarda daha fazla vakit geçirdiği için virüsü eve taşıyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, açıkladığı yüz yüze eğitime aşamalı geçişle ilgili kararların ayrıntılarını paylaştı. Aşamalı geçiş planlamasının ilk basamağını hayata geçirerek 21 Eylül Pazartesi itibarıyla okul öncesi eğitim öğrencileri ve okulla duygusal bağ kurma ihtiyacını çok önemsedikleri ilkokul 1. sınıf öğrencileriyle yüz yüze eğitime başladıklarını dile getiren Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Hijyen ve sosyal mesafe standartları ile koruyucu ve önleyici tedbirler eşliğinde okullarımızda yüz yüze eğitimdeki ilk aşamamızda üçüncü haftadayız. Süreci planladığımız şekilde yönettiğimiz ve iyi sonuçlar aldığımız için çok şükür ki ikinci aşamaya geçmek için hazırız” diye konuştu.
Bakan Selçuk, ilkokulda 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda, ortaokul 8’inci sınıf, lise hazırlık ve 12’nci sınıflarla, köy okullarının tüm kademelerinde ve özel gereksinimli öğrencilerin tüm kademe ve sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitime başlayacaklarını belirtti.
Bakan Selçuk, yüz yüze eğitimde yeni dönemin ayrıntılarını şöyle anlattı: 12 Ekim Pazartesi itibarıyla yüz yüze eğitime başlayacak kademelerdeki öğrencilerimiz için de tıpkı ilkokul 1. sınıf öğrencilerimizde olduğu gibi yüz yüze eğitimin ve uzaktan eğitimin birlikte yürütüleceği bir planlama yaptık. Yüz yüze eğitime başlayan öğrencilerimiz haftanın 2 gününde okullarında olacaklar. Sınıf mevcutlarımız yine Bilim Kurulu’nun tavsiye kararları doğrultusunda yüz yüze eğitim için gruplara ayrılarak azaltılacak ve çocuklarımızın okulda kalış süreleri eskisine nazaran kısaltılacak.
Okula göndermede zorunluluk olmayacağını belirten Selçuk şöyle devam etti: ‘Yüz yüze eğitime başlama konusunda veli rızası, bizim için önemlidir.’ demiştik. Bu aşamada da isteyen velilerimiz, çocuklarını okula gönderecek, istemeyenlere yönelik olarak da esneklik tanınacak. Bu durumda öğrencimiz devamsız sayılmayacak. Ancak okula gönderilmeyen öğrencimizin mutlaka uzaktan eğitimle derslerine devam etmesi gerekiyor. Çünkü öğrencilerimiz her koşulda devam ettiği sınıfın müfredatından sorumlu olacak. Köy okullarında da yüz yüze eğitime başlanacağını kaydeden Selçuk, şu bilgileri verdi: Köy okullarımız, ilkokul ve ortaokul olmak üzere tüm sınıf seviyeleriyle açılıyor. Mevcut yönetmelikte, öğrenci sayısı az olduğunda öğrenciler taşımalı eğitim yoluyla en yakın okula yönlendiriliyordu. Geçtiğimiz hafta yayımladığımız yönetmelik değişikliğiyle birlikte, bundan böyle öğrenci sayısına bakılmaksızın köylerdeki okullarımız, velilerimizin tercihine bağlı olarak açık kalacak. Bu süreçte, İl Hıfzıssıhha Kurulları’nın koşullarını uygun görmediği köy okulları ise yüz yüze eğitime devam edemeyecek. Burada merkezi bir karar söz konusu değil. Bu kurulların ortaya koyacağı görüşe göre bazı okulların açılmaması ya da sonradan kapatılması bölgeye göre değişiklik arz edebilecek.