Kültür Sanat çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Odunpazarı Belediyesi, Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi açtı.
Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Başkenti Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nin katkıları ile açılan Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi’nde yer alıyor. Sergi açılışına Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt şehir dışında olduğu için Başkanvekili Bekir Sıtkı Saraç, Fotoğraf Sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan ve çok sayıda Eskişehirli katıldı.
Açılışta konuşma yapan Saraç, “Geçtiğimiz yıl Haziran ayında açılan Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzemizde bugün üçüncü sergiyi gezeceğiz. Sayın Osman Yaşar Tanaçan'ın uzun yıllar oluşturduğu ve çok önemli tarihi fotoğraf makineleri, aksesuarlar ve çeşitli fotoğraf dökümanlarından oluşan müze, Odunpazarı turistik bölgesine ayrı bir renk katıyor. Şimdi açacağımız Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi'nde binlerce yıllık bir kültür mirasının izlerine rastlayacağız. Bu güzel serginin Türk Dünyasının tanıtımına katkı sunmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Türk Dünyası Fotoğraf Sergisi’nde, Batı Voga nehrinin aşağı bölümlerinden Doğuda Altay eteklerine kadar 3000 kilometre boyunca uzanan bağımsız Türk Devleti Kazakistan, Rusya’ya bağlı; Batı Voga nehrinin aşağı bölümlerinden Doğuda Altay eteklerine kadar 3000 kilometre boyunca uzanan bağımsız Türk devleti Kazakistan, Volga Federal Bölgesinin Özerk
Cumhuriyeti bir Türk devleti olan Tataristan, Nüfusunun yüzde 68’ i Başkurt Türkleri olan federe bir Türk Cumhuriyeti olan Başkurtistan, Özerk bir Cumhuriyet olan Türk Ülkesi Hakasya Özerk Cumhuriyeti, federe bir ülke olan Yakut Türklerinin çoğunluğunu oluşturduğu Saha Özerk Cumhuriyeti, özerk Türk devleti Tuva Cumhuriyeti, zengin bir kültürel mirasa sahip Güney Kafkasya’nın en büyük ülkesi Azerbaycan ile Karadeniz’in kuzeyinde yer alan, özellikle Eskişehir’de yoğun bir nüfusa sahip zengin kültür birikimleriyle dolu olan Kırım ve yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden fotoğraflar yer alıyor.
Binlerce yıllık kültür mirasının izlerine rastlanan sergide; Şaman danslarının, geleneksel folklorik öğelerin, tarihi yerlerin, kültürel detayların, müziklerin ve ritüellerin nasıl yaşatıldığı izlenebiliyor.