ABD’li bilim insanları yiyecek-hafıza-kilo ilişkisini masaya yatırdı. Yapılan araştırmada şekerli, yağlı abur cuburların beyindeki doyma hafızasını olumsuz etkilediği belirlendi. Yani ne kadar yerseniz yiyin beyniniz bunu algılamıyor ve yemeğe devam ediyorsunuz.
Portekiz’de düzenlenen obezite konferansında sonuçları açıklanan çalışma kapsamında yiyecek, hafıza ve obezite ilişkisi incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre şekerli ve yağlı abur cubur yiyeceklerin ağırlıklı olduğu Batı beslenme biçimi, doysanız bile beyninize bunu unutturuyor ve yemeye devam ediyorsunuz.
HAFIZAYI ETKİLİYOR
Macquarie Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada şekerli ve yağlı yiyeceklerin bol, sebze ve meyvenin az olduğu Batı tarzı beslenme biçiminin beynin doğal çalışmasını engellediği ortaya konuldu. Avustralya Araştırma Konseyi’nin desteklediği araştırmada Batı tarzı beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş kişilerin öğrenme ve hatırlama konusunda sıkıntı çektiği belirlendi. Bu kişilerin sağlıklı beslenen akranlarının ise daha iyi durumda oldukları tespit edildi. Ayrıca abur cubur gıdaların hafızayı olumsuz etkilediği de belirlendi. Bu da, çok yemek yeseniz bile güzel bir yemek kokusu veya lezzetli görünen bir yiyeceğin hafızayı uyardığı, canınızın bu yiyeceği çektiği anlamına geliyor. Ayrıca araştırmaya katılanların abur cubur yedikten sonra öğrenme ve hatırlama konusunda da sıkıntı çektikleri kaydedildi.
TIKA BASA YEDİRİYOR
Michigan State Üniversitesi’nden psikologlar, kilo almanın beyni değiştirdiğini, beyinde belli bir bölgeyi aktif hale getirdiğini ve şişman kişilere tıka basa yemek yedirdiğini söylüyor. Üniversitenin öğretim üyelerinden Doç. Dr. Alexander Johnson, günümüz toplumunda sürekli yemek için uyarıldığımızı belirterek bunun fast food gibi yiyecekleri tüketmemize yol açtığını kaydediyor.