‘Kozmik Oda’ soruşturmasında yargılanan subaylar aklandı. Savcılık dosyayla igili ‘izleme görev gereği’ kararı verdi. Dosyaya, yazar Nuri Pakdil’in Ankara Çukurambar’daki evinin izlendiği de girdi.
Kozmik Oda soruşturmasında Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiasından aklanan subaylar Erkan B. ve İbrahim G.’nin, Yazar Nuri Pakdil’i Çukurambar’daki evinde ziyaret eden Albay Baki K.’yı takip etmelerine ilişkin dosyadan da takipsizlik kararı çıktı. Askeri savcılık, iki subayın görev gereği izleme yaptıkları, suç kastı olmadığına karar verdi. Ankara Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük, Erkan B. ve İbrahim G.’nin, Albay Baki K.’yı takip ettikleri iddiasıyla soruşturma dosyasını da ayırarak, Askeri savcılığa gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı da iki askerle ilgili soruşturmayı da tamamlayarak iki subayın dosyası hakkında takipsizlik kararı verdi.
PAKDİL İLE GÖRÜŞTÜK
Gözaltına alınan iki subayın Albay Baki. K’nin Çukurambar’da oturan Nuri Pakdil’i ziyaret ettiği, Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararında ortaya çıktı. Albay Baki K., ifadesinde “O apartmanda oturan Nuri Pakdil, kitaplarını okuduğum bir yazardır. Ziyaretine giderdim, beraber yemeğe de gittik. Bir düğünde şahitti, ben de oradaydım, kendisi ile görüştük. Zaman zaman Nuri Pakdil ile evinde görüşmem gayet olağan bir durumdur” dedi.
NURİ PAKDİL KİMDİR?
1934 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlkokulda yazmaya başladı, ortaokuldayken tanıştığı Büyük Doğu, hem düşünce ve hem de yazı macerasına ivme kazandırdı. Lisede iki arkadaşıyla birlikte ‘Hamle’ dergisini çıkardı. Demokrasiye Hizmet ve Gençlik gazetelerinde yazıları yayınlandı. Lise eğitimi sonrası İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Bir süre Yeni İstiklâl Gazetesi’nde sanat sayfaları düzenledi. Fakülteden mezun olduktan sonra 1965-67 yılları arası Hukuk Müşavirliği yaptı, 1967-73 yıları arsında da Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. 1969-1984 yılları arasında Edebiyat dergisini çıkardı. 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları’ndan çıkardığı “Sükût Sûretinde” isimli kitabıyla suskunluğunu bozdu. 2014’te Necip Fazıl Saygı Ödülü’nün ilkini aldı.
OPERASYONUN FATURASI AĞIR
Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiasıyla Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu’ndaki kozmik odalara girilmesi operasyonunun devlete faturası ağır oldu. Devlet hem kozmik odalarında gizlediği hafızasını kaybetti, hem de 5 yıl boyunca suikastçi damgasıyla yaşamak zorunda kalan askerlerin açtığı davalar sonucunda 100 bin TL tazminat ödemeye mahkum oldu. Aralık 2009 ‘da gerçekleşen olayla ilgili devletin hazinesinden çıkacak paranın yasal faizleriyle birlikte toplamı 200 bin TL’yi geçeceği belirtildi. Hakim ve Savcıler Yüksek Kurulu (HSYK) müfettişlerinin tespitine göre ise bir devletin en mahrem bilgileri kabul edilen, savaş dönemlerinde kullanılacak çok sayıda gizli bilgiler dahil bilgi ve belge, Kozmik odadan henüz belirlenemeyen kişiye/kişilere verildi veya ülkere taşındı.