Normal hayata kaç gizli vakayla başlayabiliriz?
Aralık ayında Çin’in Vuhan şehrinde ve şehrin merkezindeki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’nda başlayan trajik hikâyenin beşinci ayını sürmekteyiz.
Avrupa şubattan beri alarmda, marttan itibaren kırmızı alarmda; biz de mart ortasından bugüne artan oranda karantinadayız. Kovid-19’dan en ağır darbeyi yiyen ABD, İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya ile birlikte vaka sayısında ilk gruptayız. Yayılım sayısı son birkaç günde düşme eğilimi gösterse de hepimizi eve kapatacak boyuta ulaştı ve bir süre daha devam edecek. Etmek zorunda da… Aralık ayında hayvan pazarından çıkan iki kişinin -belki de bir- yaymaya başladığı virüs dün bütün dünyada 3.5 milyondan daha fazla kişiye bulaştı, 250 bine yakın kişiyi öldürdü.
Virüsle mücadelenin ana hattı ilaç ve tedavi değil, bütün dünyanın izolasyon ve sosyal mesafe kurallarını titizlikte uygulamasıdır. Beşinci aydayız ve hastalığı önlemede veya hastalıktan sonra tedavide hâlâ farmakolojik bir gelişme sağlanabilmiş değil. İlaç için en iyimser tahminler eylülü işaret ediyor ama biliyoruz ki daha çok zaman alabilir hatta hiçbir zaman tedavi edici ilaç keşfedilemeyebilir.
Normalleşme ve eskiye dönüş için can atan dünyanın ve Türkiye’nin temel sorunu da buradadır. Sadece bir veya iki kişinin taşıdığı virüs kısa sürede bütün dünyayı eve kapatacak kadar yayıldığına göre normalleşmenin ilk günü teorik olarak yeniden aynı riskle karşı karşıyayız demektir. Evet, başlangıçtaki gibi değiliz ve daha tecrübeliyiz. Sorunun büyüklüğünü de biliyoruz, ciddiye alıyoruz. Hayata normale döndüğünde bile insanlar bazı tedbirleri elden bırakmayacak. AVM, restoran, kafe, kıraathane vs. gibi mekanlar açılsa bile eski kalabalığa ulaşamayacak ama normale dönmüş hayatta kişisel izolasyon yetecek mi acaba? Nasıl virüsün kapasitesi ve hatta gücü tam olarak bilinmiyorsa o virüsün hedefindeki insanın davranış karakteri de bilinmiyor. Sosyal ortamlarda herkes aynı titizliği gösteremeyecek ve muhtemelen bir süre sonra dikkatler dağılacak.
Baştan beri izolasyondan, sokağa çıkılmamasından ve mümkün olsaydı bunun en az iki hafta aralıksız uygulanmasından yanayız. Böyle olamasa bile hafta sonu yasaklarıyla hafta içi gönüllü önlemler hayatı yavaşlattı. Birkaç istisna ve birkaç mecburiyet hariç toplum virüsle mücadelede disiplinli davranmayı başardı. Kovid-19’un bilinmezliği insanları defansa çekti…
Şimdi, bayram sonrası normalleşme adımları planlanıyor. Grafiğe bakıldığında muhtemelen o gün geldiğinde günlük vaka sayısı 500’lerde seyredecek. Bir anlamda başladığımız günlere dönmüş olacağız. Ne var ki biz normale dönüyoruz diye rakamların buna boyun eğmesini bekleyemeyiz. Yayılma hızı yüzlü rakamlardayken ve binli, dört binli rakamlara kadar yükselirken sıkı önlemler alarak eğriyi aşağı döndürdük. Ama herkes sokaklara ve işlerine döndüğünde yeniden enfeksiyon ve yayılma riski olacaktır. Bunu sadece bilim adamları değil insanlık tecrübesi de söylüyor.
Şu halde biz de normale dönüş gününe kadar sıkı tedbirlere devam edip serbest gezen virüsü minimuma indirmek zorundayız. Madem bazı bedelleri ödedik, bazı kayıpları yaşadık normale döndüğümüz vaka sayısını indirebileceğimiz minimuma odaklanan son bir sert izolasyonu göze alalım. İki haftalık sokağa çıkma yasağını yapamamamış olmayı telafi için, 19 Mayıs ve Ramazan bayramları boyunca keskin bir yasak düşünülmeli. Böylelikle kısıtlamalar bitip hayat eski akışına döndüğünde tekrar yayılma riski -ki bu her zaman mümkün- yaşandığında, yeni atağı karşılamak ve yönetebilmek mümkün olur.















16.55..bazı eczanelerin dağıtımcılardan maske talep etmeyip maske almayıp cama maske yok diye yazdırıp suçu hükümete atmaya çalıştıkları gerçeği var.ondan maske vermeyen eczaneleri bildirerek vatandaşlık görevimizi yerine getirelim dedim.birde sayıları çok azda olsa bazı vatandaşlara 5 yerine 4 maske veren uyanık eczacılar mı var ya da acemi kalfalar çıraklar mı var eczane çalışanı.eczane sahiplerine duyurmalı.çalışanın değil eczanenizin adı lekelenir.1 maske çaldılar olur adınız.aman dikkaat.
Yanıtla (0) (0)11:44 gönderildi ama 17 gün sonra. Doğru bir şey mi bu.
Yanıtla (0) (0)Trollerin zamları da Haziran ayında mı?
Yanıtla (0) (0)Siirt Valiliği, Pervani ilçesinde keşif ve gözetleme faaliyetleri sırasında 1 kahraman askerimizin mayına basarak şehit olduğunu açıkladı.
Yanıtla (0) (0)Parola neydi..hani bir partinin grb bsk.vekili.."Siyasi iktidar dünyanın en doğru işini yapsa biz muhalef edip karşı olmaya devam edeceğiz"Ne kadar ileri görüşlü bir muhalef anlayışı oluşturup,geliştirmişler yıllar öncesinden .... çok büyük ödüllere layık bu kafa...ve bunun adı "muhalefet görevi"oluyor bu kafaya göre Allah şifalar versin.. Salgından sonra bununla ilgili bir "acil bilim kurulu"oluşturulmalı dır. Yoksa toplum sağlığı tehdit altında kalabilir..
Yanıtla (0) (0)Söylenilene göre az kalmış bitmesine. Kısmet...
Yanıtla (0) (0)Dünya'da yardim ettigimiz ülkelerin sayisi devamli degisiyor,sanki Milli Piyango rakamlari gibi,hangisinin dogru oldugunu,olacagini kestiremiyoruz,bir türlü.Rusya'ya ya "Dostum W.Putin'e"yardim etmedik kasten.Moskova'da ziyaretcilerini kapida bekleten,Avrupa'da en pahali dogal gazi Türkiye'ye "kazilayan" 2,5 milyar ($)lik S-400'lerin tamamini teslim etmeyen,teknik kullanimlarini da henüz sakli tutan,"Dostum Putin"e"bizde yardim etmeyerek,Rusya'ya "sari kart" gösterdik,ABD'yle aramizdan "su sizmaz"artik,bu diplomasiyle (!)..
Yanıtla (0) (0)Gazte ön sayfadan büyük punto ile başlık atmış:RTE ve hükümetinin yaptığı araç garantili projelerde Türk değil Londra hukuku geçerliymiş.
Yanıtla (0) (0)Gaztede fotolu haber var.Marmara Ray da millet tıkış tıkış binmiş.CHP istanbul işletse RTE laf ederdi.Ama marmara ray ı RTE hükümeti işletiyor.TCCD ye bağlı...
Yanıtla (0) (0)AK trollar gurur duyuyorlar,Türkiye ABD'ye yardim etmis !.Ben söyle bir benzetme yapmak isterim.Türkiye'de asgari ücretle yasamak zorunda,aclik sinirinda olan bir Türk vatandasin,Koc veya Sabanci ailesine yardim etmesi gibi,oldu bu "Show" yardim.. 50 bin ($)lik bu yardim dan medet umuluyor,ABD'den birseyler kopaririz belki, Cok uyanik geciniriz de yine bize kazik atarlar nedense!..
Yanıtla (0) (0)Akp li birileri denizin dibiyle, kimisi kursun dolu kavanozuyla, kimisin uzun namlulu silah fotolarıyla tehditler savururken birilerini sözde korkutmaya çalışarak iktidar nimetlerinden faydalanmaya devam etmek niyetindeler. Bakalım kim işlem yapacak
Yanıtla (0) (0)Yerinde bir yazı
Yanıtla (0) (0)Aç tavuk darı ambarında. Her hastalık konusunda ilk onda yer alıyoruz. Sahtekarlık, hilekarlık , seçim iptali, tokat vs.vs. Aldığınız desteğin hakkını verin olmıyo!!!
Yanıtla (0) (0)2 ay evde sabrettik.1 ay daha sabredebiliriz.yeter ki virüs belası defolup gitsin.
Yanıtla (0) (0)o maske yok diyen eczaneleri gerekli mercilere bildirmek vatandaşlık görevinizdir 11.09.bütün eczanelere maskeler gönderilmiştir.yok diyen eczanelerin kötü niyetini araştırın.
Yanıtla (0) (0)Dünyadaki gelişmeleri biraz olsun izleyenler, Amerika'ya, Rusya'ya, İngiltere'ye falan baktıklarında Türkiye'nin farkını çok kolayca görebiliyorlar. İşte bu tablo iç siyaseti önümüzdeki döneme farklı boyutlarla taşıyacaktır. Muhalefet olmak,daha çok müzmin,müfrit yani'iktidar dünyanın en doğru işini yapsa karşıyız" diyen okur-yazar-yorumcu,bşk,bşk.vkl,mvkl.grub sözcüsü"gazeteci,tvci,)zorlaşacak ve tutulma oranları muhalefettekileri üzecektir. Söylemedi demeyin sn yorumcular...
Yanıtla (0) (0)Ciddiyete bakar mısınız Mustafa Bey kardeşim dört kişilik ailede bir kişiye bakanlıktan kod geliyor ama mahalledeki hiçbir eczanede maske bulamıyorsunuz...
Yanıtla (0) (0)TR nin salgında sergilediği kararlı ve olumlu tablo, siyaseti doğal olarak etkiledi. CB Erdoğan siyasi hayatının en güçlü günlerini yaşıyor. Üstelik bu güçlülük yurt dışı ilişkileri de etkileyecek ölçüde... Türkiye tüm dünyadan yükselen övgü seslerinin hedefinde... Sayısız ülkeye yapılan yardımlar bir yandan, dünyanın çeşitli ülkelerindeki vatandaşların çaresizliğe terk edilmemesi diğer yandan, Türkiye'nin itibarını çok artırdı.Ülkenle gurur duy TR...
Yanıtla (0) (0)Mısır’da 34 Türkiye’de 85 gazeteci hapiste.
Yanıtla (0) (0)Almanya'da yasiyorum, Covid-19 'den vaka sayisi,ölüm sayisi aciklandiginda,aklima hicbir süphe gelmiyor Türkiye'de söylenen ve aciklananlara süpheyle bakiyorum,biliyorum bu iktidar döneminde o kadar cok "katakulli"yasadik,gördük,halen görüyoruz Bu iktidar benim güvenimi sifirladi coktan..
Yanıtla (0) (0)Dünya genelinde koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 240 bini geçti. 'Worldometer' internet sitesine göre, dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 240 bin 222'ye, vaka sayısı 3 milyon 421 bin 226'yı geçti. Salgın yüzünden bugüne kadar en fazla can kaybı 65 bin782 kişinin hayatını kaybettiği ABD'de görüldü. Bu ülkeyi 29 bin can kaybıyla İtl,28bin ile İng,26 bin ile İsp, 24 bin 594 ile Fr,7 bin765 ile Belç, 6 bin 736 ile Alm,7bin,Brezilya,6 bin156 ile İran,5 bin ile Hol.Muhalif okur-yazar neden listede TR yok diye üzülüyor.Bizde onlara üzülüyoruz.
Yanıtla (0) (0)Aytaç Yalman’ın ölümü niye saklandı?
Yanıtla (0) (0)Sağlık bakanı hala bulaşıcı hastalık yazılarak defnedilen kişileri istatistiklere eklemiyor. Bir şeyi gizliyorlarki şehir bazında ölüm rakamları açıklanmıyor. Ağrı’nın köyüne bile ulaşan virüsün büyükşehirlerde kaç kişiye öldürdüğünü bilemiyoruz.
Yanıtla (0) (0)kaybettiklerimizin sayısını az göstermekle ne halkımızı ne dünyayı kandırabiliriz.sn.cahit aral bügün ne kadar saygıyla anılıyorsa sn.fahrettin koca da ilerde aynı şekilde anılacaktır.çinlinin sabrının yettiği yere türkünkü haydi haydi yeter.yeterki halka doğruları anlatalım.
Yanıtla (0) (0)İki -üç güne zor sabredip saat 00:00 olur olmaz sokağa fırlamalar varken 15 günden, bir aydan bahsetmek çok gerçekçi değil. Keşke kalınabilse. Bir anda bitse.
Yanıtla (0) (0)On beş gün de çok be. Millet iyice zıvanadan çıkar. Şartsa elmecbur uyacağız da iş aş ne olacak?
Yanıtla (0) (0)Coronadan her ölüm için birilerinin vebali vardır. Çünkü tüm dünyada yayılırken bizde yok dedikleri ilk vaka 11 Mart'ta görünüyor. 14 günlük kuluçka ve THY gibi cihan şümul bir firmanız varken bize bulaşmaması ne mümkün. Ülkemizde %15i geçmeyen beş vakit namaz kılanların abdestine/temizliğine bağlarsanız olayı, semptomlarını bilmediğiniz bir hastalığa da hazırlığı sadece 3-5 kalem sağlık malzemesini almak olarak görürseniz sonuç bu olur. Bir çok ölüme "doğal ölüm" diyerek ve sonucundan emin olmadığınız testler ile gerçek sonuçları göstermiş olamazsınız. Gizli vaka sayımız çok vesselam.
Yanıtla (0) (0)Tarim, hayvancilik güvenli bićimde sürdürülürken sehirlerde tam yasak uygulanmaliydi, bi ay! Daha çabuk dönerdik normal hayata! Simdi uzadikca uzayacak! Vahim durum! Dolar firlamis, gida fiyatlari firlamis, issiz kalanlar.. Allah yardimcimiz olsun.. Bunlar olurken köprülere giden onca paralar.. Atatûrk hava limaninin caanim pistlerinin baslarina hastane kurup onca yatirimi hiç etmeler..yazik çok yazik! Allah yardim etsin !
Yanıtla (0) (0)İkinci dalga bütün dünyanın endişesi. Yazar doğru noktaya işaret ediyor. Haziranda hayat normale döndüğünde yeniden dalga olmazsa büyük bir iş olur. Bütün dünya için.
Yanıtla (0) (0)En basindan, bizde kovit yok diye diye vakit kaybedildi. iran'da hastalik patlamisken, italya'da patlamisken biz sallandik! Gereksiz böbürlendik! Testleri yapamadik, hazirlik yoktu! Hemen onbes gün tam bir sokaga ćikma yasagini iktidar onca yayilmasi pahasina uygulamadi. Ve iyice yayildi! Bunun vebali büyük! Hem ohalini kendin ilan et, ise de git dediler. Ne kârimiz oldu! Insan sagligi güya üretim için hiçe sayildi. Ne olurdu on bes gün, bir ay her seyi durdursaydik. asgari gida temin edilip kalsaydik toptan evlerde, hastalik minimuma inerdi. Bunca insan ölmezdi. Üç binlerde can kaybi.
Yanıtla (0) (0)Para yok. Bizi yonetenler hic bir sorunumuzu cozecek onlem almadilar. Suan oleceksekte olelim boyle parasiz olmaz diye dusunuyorum ben. Ya bu dukkanlarin kirlara sigortalari devlet odesin yada acsin sokagi olen olsun isimize bakalim. Yoksa 25 senelik emegimiz cope donecek.
Yanıtla (0) (0)Hangi parayla?
Yanıtla (0) (0)En can alıcı soru ve en gizli korkumuz.
Yanıtla (0) (0)