Musk'tan ürküten buluş

Musk'tan ürküten buluş

SpaceX ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk insan beynini bilgisayara bağlayacak Neuralink'i tanıttı. Musk bu buluşuyla Alzheimer ve Parkinson hastalıklarını tedavi etmeyi amaçlıyor.

SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlayan Neuralink'i tanıttı. Bu buluş sayesinden özellikle zihinsel özürlülerin ve Alzheimer hastalarının hayatının kolaylaştırılması hedefleniyor.

Elon Musk tanıtımda, beyin implantının, hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini duyurdu.

HEDEF ALZHEIMER VE PARKINSON'A TEDAVİ

Musk, buluşun yine en önemli hedeflerinden birisinin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek olduğu açıkladı ve buluş sayesinde, engelli bireylerin hayatlarının kolaylaşacağı müjdesini verdi.

Neuralink, ultra yüksek bant genişliği beyin-bilgisayar arayüzleri geliştirmeyi amaçlıyor. İnsanlarda kullanılması planlanan mevcut tasarım, kulağın arkasına yerleştirilen, insan saçının dörtte biri genişliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor. Bu çipin nörları ve sinir uçlarını uyarması hedefleniyor.

TEHLİKESİZ OLDUĞU KANITLANACAK

Neuralink’in önünde en önemli engel olarak klinik testler gösteriliyor. İnsan vücuduna yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığının kanıtlanması gerekiyor.

Web Tekno'da yer alan bilgilere göre Neuralink'in öne çıkan özellikleri ise kısaca şu şekilde. "Bataryası 1 gün boyunca yetecek, Her bağlantı için 1024 kanal (var olan teknoloilerden daha yüksek hız vadediyor), Cihaz sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip. Doğrudan kafatasına entegre olacak, Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebilecek, Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor, Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay uygulanıyor, Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek kalmıyor, Enfeksiyon riski yok, Beyin içerisine uzanan kalın kablolar yerine saç telinden ince kablolar var. Büyük kasklar, uzun kablolar, dev sensörler bulunmuyor, Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri ile kontrol edilmesini sağlıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN