Yıldıray Oğur, geçen hafta vefat eden Prof. Dr. Mümtaz Soysal'ın çok az bilinen bir yönünü anlattı. Oğur, bugünkü yazısında Soysal'ın Nobel ödüllü olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: 1977 yılında Uluslararası Af Örgütü’nün ikinci başkanı olarak, örgütüne verilen Nobel Barış Ödülü'nü, örgütün başkanı ile birlikte almıştı.
Karar yazarı Yıldıray Oğur, bugünkü köşe yazısında geçen hafta hayatını kaybeden Anayasa Profesörü ve Eski Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Mümtaz Soysal'ın çok az bilinen bir yönünü satırlarına taşıdı. 'Hocaların Hocası' olarak adlandırılan Soysal'ın hayatındaki dönüm noktalarını 'Mümtaz Bir Türkiye Hikayesi' başlığı ile okuyuculara aktaran Oğur, Soysal'ın az bilinen Nobel ödüllü oluşunu ve bu ödülü almasının ardından yaşanan gelişmeleri tek tek anlattı.
Mümtaz Soysal'ın Orhan Pamuk ile Aziz Sancar gibi Nobel ödüllü olduğunu fakat bunun nedense çok az bilindiğini ifade eden Oğur, Soysal'ın 1977'de Uluslararası Af Örgütü adına Nobel Barış Ödülü aldığını, bu ödülden 17 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:
"Çok az bilinir ama Orhan Pamuk ve Aziz Sancar dışında Türkiye'den Nobel Ödülü olan üçüncü isim Mümtaz Soysal'dı.
Soysal, 1977 yılında Uluslararası Af Örgütü’nün ikinci başkanı olarak, örgütüne verilen Nobel Barış Ödülü'nü, örgütün başkanı ile birlikte almış, Oslo'daki törende bir insan hakları manifestosu olan bu kabul konuşmasını yapmıştı.
Peki ulusalcı Mümtaz Soysal, 1974 ile 1978 yılları arasında nasıl Uluslararası Af Örgütü ikinci başkanı olmuştu? Cevabı basit; çünkü kendisi de bir zamanlar Türkiye Cumhuriyeti devletinin mağduru olmuş bir düşünce suçlusuydu.
Türkiye'nin sürekli yer değiştiren mazlumlar ve zalimler hikayesinin en ilginç hikayelerinden biri ona ait."
YILDIRAY OĞUR'UN YAZISINI DEVAMI İÇİN TIKLAYIN