Michel Foucault kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Sosyolojinin aykırı ismi

Michel Foucault kimdir? Ne zaman ve neden öldü? Sosyolojinin aykırı ismi

Fransa'nın orta sınıftan bir ailenin çocuğu olan filozof Michel Foucault, 1966'da yazdığı Şeylerin Düzeni kitabı ile adını geniş kitlelere duyurdu. Ateist olmasına karşın İran İslam devrimini desteklemesiyle bilinmektedir. İşte, Michel Foucault biyografisi...

Yakın tarihte önemli bir konuma sahip olan, Fransız düşünür ve teorisyen Michel Foucault, tarih, edebiyat, psikoloji ve antropoloji gibi birçok disiplin üzerinde kendini geliştirmiş ve uzmanlık kazanmıştır.

MICHEL FOUCAULT'IN HAYATI

Fransız filozof Michel Foucault, 15 Ekim 1926’da Poitiers'te doğdu. Babası, oğlunun kendi kariyerini takip etmesini isteyen bir cerrahtı. Foucault, Saint-Stanislas Okulunu bitirdikten sonra, saygın bir okul olan Paris’teki 4. Henry Lisesi’ne girdi. 1946'da, daha önce sınavlarında başarısız olduğu École Normale Supérièure'e kabul edilen dördüncü öğrenciydi. Okul yıllarında eşcinselliğini keşfetti. Maurice Merleau-Ponty ile felsefe çalıştı. 1948'de felsefe diplomasını, 1950’de psikoloji diplomasını aldı ve 1952'de psikopatoloji diplomasıyla ödüllendirildi.

1954’ten itibaren dört yıl İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde, birer yıl da Varşova ve Hamburg Üniversitelerinde Fransızca öğretti. 1960’da Fransaya Clermont-Ferrard Üniversitesine Felsefe bölüm başkanı olarak döndü. "Delilik ve Medeniyet" kitabındaki teziyle doktorayla ödüllendirildi. Aynı yıl Foucault, kendinden on yaş küçük olan felsefe öğrencisi Daniel Defert ile tanıştı. Defert'ın politik aktivizmi çalışmalarında ona yol gösterdi. Foucault, Defert ile aralarındaki ilişki için çok sonraları bunun zaman zaman da aşka benzeyen uzun soluklu bir tutku ilişkisi olduğunu söyledi.

foucault-and-sartre-001.jpeg

Foucault'nun ikici önemli eseri 'Şeylerin Düzeni' (The Order of Things) 1966'da yayınlanan karşılaştırmalı bir ekonomi, doğa ve dil bilimleri çalışmasıydı. Çok satan bu kitap Foucault’nun adının tanınmasında büyük rol oynadı.

1966-1968 arasında Defert’la birlikte Tunus'a gitti ve birlikte tekrar Paris'e döndüler. Foucault, Vicennes’deki Paris-VIII Üniversitesi'nde Felsefe bölüm başkanı oldu, Defert da sosyoloji bölümünde ders vermeye başladı. 1968 öğrenci hareketinden oldukça etkilendiler. Aynı yıl Foucault başka aydınlarla beraber Hapishane Bilgilendirme Grubu'nu (The Prison Information Group) kurdu.

1969'da 'Bilginin Arkeolojisi'ni (Archeology of Knowledge) yayınladı. 1970'de en önemli araştırma enstitülerinden biri olan Fransa Koleji'ne Düşünce Sistemleri Tarihi profesörü olarak seçildi. 1975'te belki de en etkili kitabı olan 'Hapishanenin Doğuşu'nu (Discipline and Punish: The Origine of the Prison) yayınladı.

Ömrünün kalan yıllarında kendini 'Cinselliğin Tarihi' çalışmasına adadı. 1976'da ilk cildini yayınladı, çalışmasını tam bitirememiş olsa da ikinci ve üçüncü ciltler 1984'teki ölümünden hemen sonra yayınlandı.

screen-shot-2019-09-06-at-3-08-30-pm.jpg

Michel Foucault, daha çok toplumdaki daimi doğruları inceleyen bir filozoftu. Nietzsche ve Heidegger'in düşüncelerinden oldukça etkilenen Foucault, çalışmalarında çoğunlukla Karl Marx ve Sigmund Freud'un fikirleriyle mücadele etti. Hapishaneler, polis, sigorta, delilik, eşcinsellik ve sosyal haklar konularında çalıştı. Bütün çalışmalarını modernitenin bireyler üstündeki etkisi ve getirdiği yeni güç ilişkileri üstüne kurdu.

1926 doğumlu olan Fransız filozof, hayatını kaybettiği 1984 yılında 58 yaşındaydı.

MICHEL FOUCAULT'UN ÖLÜM NEDENİ

1984 yılında aids hastalığından dolayı hayatını kaybetmiştir. Time dergisi, Paris'teki evinin balkonunda 'mariuhana' yetiştirdiğini yazmıştır. Arkadaşları, Michel Foucault'un tüm uyuşturucu türlerini denediğini söylemiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN