Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Anayasa Mutabakat Komisyonu'ndaki gelişmelerle ilgili, "CHP'nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz. CHP bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz" dedi.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ensar Vakfı Kırıkkale Şubesi tarafından düzenlenen "Düşünce Dünyamızın Mimarlarını Tanıyoruz" konulu programın çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine Kurtulmuş, 1982'de anayasanın kabul edildiği günden itibaren millet tarafından eleştirilen anayasanın Türkiye'yi taşımadığını söyledi. Kurtulmuş, CHP de dahil olmak üzere bütün siyasi partilerin yeni bir anayasanın gerektiğini hatta CHP'nin, çok yerinde bir tespitle 'sadece anayasa değil aynı zamanda Türkiye'nin bütün anti demokratik mevzuattan da temizlenmesi gereğini' dile getirdiğine işaret etti.
Her türlü ön yargıdan uzak olmak gerekiyor
Kurtulmuş, milletin isteğini, milletin iradesiyle oluşan bu parlamentoda çözmek için adım atılması konusunda her türlü ön yargıdan uzak olarak, "Herkes eteklerindeki taşları döksün, sepetlerindeki pamuğu ortaya koysun. Kim sivil demokratik bir anayasa yapılması için ne biliyorsa, neye inanıyorsa inandığı şekilde söylesin. Bu anayasanın içeriğiyle ilgili de insanlar istediği şekilde görüşlerini ifade etsinler. Sadece parlamentoda değil sivil toplum kuruluşları üzerinden topluma da mal olsun. Aynı şekilde üniversiteler, araştırma merkezleri anayasayla ilgili görüşlerini dile getirsinler" dediklerini anlattı.
Türkiye'de siviller anayasa yapamadı
Numan Kurtulmuş şöyle devam etti:
"Tam da böyle bir havayı yakaladığımızı zannettiğimiz bir anda, 1920'deki Teşkilat-ı Esasi'yi bir tarafa bırakırsanız Türkiye'nin siviller tarafından yapılmış bir anayasa metni olmadı. Dolayısıyla hep darbe ürünleriyle mi anayasa metinleri yazılacak? Gelin sivil irade yeni bir anayasa yapsın. Bu anayasa yapma iradesinden kaçan kim olursa olsun millet bunu görür ve cezalandırır. Çok net söylüyorum. CHP'nin yapmış olduğu hele hele başta sağlanmış olan bu anlayış birliğine, fikri birliğe yakışmadı, uygun olmadı.
Türkiye'nin bu kadar sıkıntıları varken Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarına devam ediyor olması, aynı zamanda Türkiye'de de ciddi bir şekilde siyasal kanalların açık olmasını da sağlayan bir müesseseydi. CHP'nin buradan çekilmesini esefle karşılıyoruz, hiçbir şekilde doğru bulmuyoruz. CHP, bunu hiçbir şekilde millete anlatamaz. Millet, CHP'yi anayasa kaçkını bir parti olarak görür. 'Tam da sivil, demokratik bir anayasa yapılacaktı, burada CHP fikirlerini söylemeden çekildi. Bu süreci, bir yerde sabote etti' diye millet bunu görür ve gereğini yapar."
KIRIKKALE/AA