"Kur savaşları ticari savaşlara dönüşebilir"

"Kur savaşları ticari 
savaşlara dönüşebilir"

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını ifade etti.

New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, Project-Syndicate için yazdığı makalede kur savaşlarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Buna göre, Roubini, doların da kur savaşlarına katıldığını kaydetti. Güçlenen doların, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sırf faiz politikasından çıkışını öteleyeceği ve yavaşlatacağını öngören Roubini, kur savaşlarının ticaret savaşlarına dönüşebileceği uyarısında bulundu. Bununla birlikte, Roubini, hükümetleri iç talebi canlandırıcı adımlar atmaya çağırdı.

Roubini’nin 1 Mayıs’ta yazdığı köşe yazısına göre, Roubini, doların, ekonomik ve finansal kırılganlıkları olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında yükseldiğini dile getirdi. Çin’in bile geçtiğimiz yıl kendi para biriminin dolar karşısında zayıflamasını kabul ettiğini söyleyen Roubini, toplam çıktı büyümesinin yavaşlamasının hükümetin yuanı daha da zayıflatabileceğini dile getirdi.

“Bugün karşımızda farklı bir tablo var”

“Bu arada ticaret fazlası tekrar yükseliyor çünkü Çin, çelik gibi arz fazlası olan ürünlerini küresel piyasalara damping yaparak satıyor” diyen Roubini, çok yakın bir zamana kadar ABD’li politika yapıcılar doların güçlenmesinden çok tedirgin olmadığını kaydederken bunun sebebini ABD’nin büyüme görünümünün Avrupa ve Japonya’dakilerden daha güçlü olduğuna bağladı. Yılın başında ABD yurt içi talebinin, GSYH büyümesini güçlü dolara rağmen yüzde 3’e getirebilecek güçte olduğuna dair bir umudun olduğunu belirten Roubini, düşük petrol fiyatları, yeni istihdamın harcanabilir geliri ve tüketimi artırabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti. Enerji sektörü dışındaki sermaye harcamalarının ve konut yatırımlarının büyüme hızlandıkça güçleneceği beklentisinden bahseden Roubini, “Bugün karşımızda farklı bir tablo var ve ABD yetkililerinin döviz kuru ile ilgili gerginliği gittikçe daha çok ortaya çıkıyor” dedi.

“Doların etkisi çok daha büyük ve hızlı oldu”

Doların beklentilerden çok daha hızlı değerlendiğine dikkat çeken Roubini, 2015 yılı ilk çeyrek verilerinin, bu değerlenmenin net ihracat, enflasyon ve büyüme üzerindeki etkilerinin çok daha büyük ve hızlı olduğunu vurguladı. İç talebin güçlü bir şekilde gerçekleşmediğini kaydeden Roubini, tüketim büyümesi, sermaye harcamaları ve konut yatırımlarının zayıf kaldığına işaret etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN