Sinemalar bu hafta kapıyı yerli ile açıyor: Modern Türkiye’nin ilk notaları perdede

Sinemalar bu hafta kapıyı yerli ile açıyor: Modern Türkiye’nin ilk notaları perdede

Sinema salonlarında ikisi yabancı 7 yeni film vizyonda. Filmlerde Ahmet Adnan Saygun’un Atatürk’ün isteğiyle 26 günde ilk Türk operasını yazma sürecini anlatan BKM yapımı ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filmi öne çıkıyor. Salih Bademci’nin Saygun’a, Ertan Saban’ın Atatürk’e, Birce Akalay ilk Türk kadın opera sanatçısı Nimet Vahid Hanım’a hayat verdiği film 1930’lu yıllarda Türkiye’nin girdiği modernleşme sürecini beyazperdeye taşıyor.

SALİHA SULTAN

Sinema salonlarında ikisi yabancı 7 yeni film vizyonda. Filmlerde Ahmet Adnan Saygun’un Atatürk’ün isteğiyle 26 günde ilk Türk operasını yazma sürecini anlatan BKM yapımı ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ filmi öne çıkıyor. Salih Bademci’nin Saygun’a, Ertan Saban’ın Atatürk’e, Birce Akalay ilk Türk kadın opera sanatçısı Nimet Vahid Hanım’a hayat verdiği film 1930’lu yıllarda Türkiye’nin girdiği modernleşme sürecini bezayperdeye taşıyor.

screenshot-2.jpg

Tilmlerde, 1930’lu yıllarda Türkiye’nin girdiği modernleşme sürecini anlatan ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ öne çıkıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi vizyona giren,önetmenliğini Yağız Alp Akaydın’ın yaptığı, BKM’nin yapımcılığında beyazperdeye taşınan filmde Salih Bademci Ahmet Adnan Saygun karakterini, Ertan Saban Atatürk’ü, Birce Akalay ilk Türk kadın opera sanatçısı Nimet Vahid hanımı canlandırıyor. Filmde, Ahmet R. Şungar, Birce Akalay, Melis Sezen, Şifanur Gül, Mehmet Özgür, Burak Bilgili ve Bensu Soral gibi isimler de rol alıyor. Sanatla devrim yapan bir avuç genç, yetenekli ve azimli insanın hikayesini konu edinen film, Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle, Saygun’a verilen 26 günde ilk Türk Opera’sını hazırlama sürecine odaklanıyor. Cumhuriyet tarihinde sahnelenen ilk opera olan Özsoy Operası’nın hazırlığını gözler önüne seren filmin çekimleri, Ankara Resim Heykel Müzesi Türk Ocağı Salonu, Musiki Muallim Mektebi, İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi ve Devlet Opera ve Balesi gibi Ankara’nın tarihi alanlarında yapıldı.

screenshot-1.jpg

GÜN DOĞARKEN: İzlandalı auteur Rúnar Rúnarsson’un son filmi, Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak gösterildi. Kendi başına gelmiş bir olaydan esinlenen yönetmen filmde, İzlanda’nın görkemli doğa manzaralarını fon alarak bir kez daha genç bir bireyin duygusal yolculuğuna eşlik ediyor. Başka Sinema kapsamında vizyona giren filmde Elín Hall, Katla Njálsdóttir, Mikael Kaaber gibi oyuncular rol alıyor.

KÖPRÜ: Erekle Badurashvili yönetmenliğindeki Türkiye ve Gürcistan ortak yapımı film bir dram hikayesini izleyiciye aktarıyor. Emre Kızılırmak, Nini Badurashvili ve Zurab Tsintskiladze’nin rol aldığı film, başarılı bir iş insanının hayatını kökünden sarsacak bir gerçekle karşılaşması sonası yaşananları odağına alıyor.

GAREZ: Can Beslen’in yönetmenliğini yapıp başrolünde oynadığı haftanın ket yerli korku filmi harabe bir otelde yaşanan gizemli olayları anlatıyor.

screenshot-3.jpg

ÇOCUKLAR ATATÜRK’Ü ANİMASYONLA TANIYACAK

Sinan Güngör, Halil Öztürk ve İbrahim Turalı’nın yönettiği animasyon film ‘Mustafa’ da, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını konu edinen dört filmlik bir serinin ilk filmi olarak bugün perdede. Atatürk’ün çocukluğuna odaklanan ilk yapımın ikincisinde gençliği, üçüncüsünde yetişkinliği, dördüncüsünde ise son dönemleri çocuklara animasyon yolu ile anlatılacak. İsa Doğmuş’un çektiği ‘Elif ve Arkadaşları 2: Perişler’ de haftanın bir diğer animasyonu olarak çocuklarla buluşacak.

MARVEL’IN ZEHİRLİ YARATIĞINDAN SON VEDA

Tom Hardy’nin başrolü üstlendiği ‘Venom’ serisinin son filmi ‘Son Dans’ bugün vizyonda. 120 milyon dolara mal olan filmin yönetmenliğini ilk iki filmi yazan Kelly Marcel üstleniyor. Senaryoyu ise Hardy ile birlikte kaleme aldı. Filmde Hardy’nin yanı sıra Juno Temple, Chiwetel Ejiofor, Peggy Lou, Stephen Graham, Rhys Ifans, Allana Ubach ve Clark Backo rol alıyor. Son yapımda Marvel evreninin en esrarengiz karakterlerinden biri olan zehirli Venom, giderek daha tehlikeli hale gelen dış tehditlerle yüzleşirken, içindeki ikiliğin inceliklerini eğlenceli bir şekilde keşfetmeye devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN