Romalı gladyatörler ve general Crassus arasındaki destansı çatışmanın yeri bulundu: Spartaküs’ün köleliğe başkaldırdığı meydan

Romalı gladyatörler ve general Crassus arasındaki destansı çatışmanın yeri bulundu: Spartaküs’ün köleliğe başkaldırdığı meydan

İtalya’da Spartaküs ve isyancı gladyatörlerin Roma ordusuna karşı savaştığı yer tespit edildi. Tarihi keşif, Kentucky Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından İtalya’nın güneyinde yer alan Kalabriya’daki Dossone della Melia ormanında yapıldı. Ormanda 2,7 kilometreye kadar uzanan bir taş duvar bulan ekip ayrıca mızrak ucu gibi silahlar tespit eti. Ekip, tarihi keşfin Spartaküs’ün Romalı general Crassus’un kurduğu tuzaktan kurtulmak için saldırdığı duvar olduğuna inanıyor.

SALİHA SULTAN

İtalya’da Spartaküs ve isyancı gladyatörlerinin Roma ordusuna karşı savaştığı yer tespit edildi. Tarihi keşif, Kentucky Üniversitesi’nden arkeologlar tarafından İtalya’nın güneyinde yer alan Kalabriya’daki Dossone della Melia ormanında yapıldı. Romalı köleler ve lejyonerler arasındaki efsanevi savaşının son kalıntısını keşfeden Dr. Paolo Visona liderliğindeki ekip, ormanda 2,7 kilometreye kadar uzanan bir taş duvar tespit etti. Bulunan duvara başlangıçta savunma hendek sisteminin karakteristiği olan derin bir hendek ve bir agger (yükseltilmiş set) eşlik ediyordu.

Dr. Visona, yerel çevrecilerin haber vermesinin ardından buldukları taş duvarın Romalı kumandan Crassus’un birliklerinin Spartacus ve gladyatörleri köşeye sıkıştırmak için inşa ettiği bilinen yapılardan biri olduğunu belirtti. Dr. Visona, meşhur gladyatör Spartaküs’ün Crassus’un kurduğu tuzaktan kurtulmak için bu duvara saldırdığına inanıyor. Alanda ayrıca kılıç sapları, büyük kavisli bıçaklar, cirit uçları, bir mızrak ucu gibi metal kalıntılar da dahil olmak üzere çok sayıda kırık demir silah bulan arkeologlar, keşfin alanda büyük bir savaşın gerçekleştiğini gösterdiğini ifade ediyor. Ekibin keşfinin ve görüşünün, aralarında Yunan filozof Plütark’ın ‘Crassus’un Hayatı’ adlı eserinin de bulunduğu çeşitli ciltlerde belgelendiği belirtiliyor.

aaae.jpg

70 GLADYATÖRLE BİRLİKTE İSYAN ETMİŞTİ

Spartaküs, Galyalılar Crixus, Oenomayus ve Gannicus ile birlikte Roma Cumhuriyeti’nin karşılaştığı büyük savaşlar arasında yer alan ‘Üçüncü Köle Savaşı’nın kaçak köle liderlerinden biri olarak tanınıyor. Spartaküs, köleleştirilmiş 70 gladyatörle birlikte isyan ederek Capua’daki köle okulundan kaçtı ve ‘Üçüncü Köle Savaşı’ olarak anılan mücadeleyi başlattı. Böylelikle Roma Cumhuriyeti’ne karşı verilen en büyük köle isyanı hayata geçti. Nihayetinde bastırılmış olsa da kaçmayı başararak Spartaküs İtalyan kırsalında pek çok başarılı muharebeye önderlik ederek Romalılar için büyük bir tehdit oluşturdu. Bu tehdit, ilerleyen zamanlarda Roma İmparatorluğu’nun kurulmasını da teşvik etti.

111.jpg

ÇEBİ'NİN KOLEKSİYONUNDAN '1 HATTAT 2 RESSAM'

Türkiye’nin en büyük sanat koleksiyonerinden Mehmet Çebi, muhteşem bir sergi ile sanatseverleri buluşturuyor. 15-21 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da ‘1 Hattat 2 Ressam’ adlı sergiyi sanatseverleri buluşturacak olan Çebi kendi koleksiyonundan oluşan eserleri sunacak. Türkiye’de ‘hyperrealizm’ akımının öncüsü olarak bilinen Mustafa Sekban’ın eserlerinin, kendine has uslubuyla oluşturduğu şehir peyzajları ile tanınan Enver Fazıl’ın resimlerinin sunulacağı sergide İranlı hattat Cevad Huran’ın eserleri de yer alacak. 15 Temmuz saat 18.00’da İstanbul Lütfi Kırdar Sergi Salonu’nda açılışı gerçekleşecek sergi ücretsiz görülebilecek.

22.jpg

aeee.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN