Hollywood sineması erkek oyuncuya daha çok replik yazıyor

Hollywood sineması erkek oyuncuya daha çok replik yazıyor

Sonuçları Associated Press’te yayımlanan bir araştırmaya göre, Hollywood filmlerinde konuşan erkek karakterlerin sayısı kadın karakterlerin iki katından fazla. 2023’te gişede ilk 100’e giren filmlerdeki konuşan karakterlerin yalnızca yüzde 32’si kadınlardan oluştu, en çok hasılat yapan filmlerdeki başrollerin sadece yüzde 30’unu kadın oyuncular canlandırdı.

‘Barbie’nin geçen yıl gişede en çok kazanan film olmasına rağmen 2023’te Hollywood sinemasında erkek oyuncu hakimiyetinin sürmesi dikkat çekiyor.

Associated Press’in (AP) pazartesi günü yayımladığı bir araştırmaya göre, Hollywood filmlerinde konuşan erkek karakterlerin sayısı kadın karakterlerin iki katından fazla. AP, Güney Kaliforniya Üniversitesi Annenberg Katılım Girişimi’nin son yıllık raporunda, ‘2023’te gişede ilk 100’e giren filmlerdeki konuşan karakterlerin yalnızca yüzde 32’sinin kadınlardan oluştuğunu’ yazdı. Girişimin kurucusu ve yöneticisi Stacy L. Smith’in 2007’de başlattığı çalışmanın verileri o zamandan bu yana çok az şeyin değiştiğini gösterdi: 2007’de Hollywood’da tiyatro oyunlarında konuşan karakterlerin yüzde 30’u kadınlar tarafından canlandırıldı. Smith AP’ye yaptığı açıklamada, “Verileri nasıl incelerseniz inceleyin, 2023 ‘Kadın Yılı’ değildi. Ekranlarda kızlar ve kadınlar için aynı eğilimleri yıl yıl bildirmeye devam ediyoruz” dedi. Ayrıca, “Kadınların yılda bir veya iki filmden fazla filmde izleyici olarak görülmediği, anlamlı değişim yaratmanın yollarının bulunmamasının reddedildiği veya her ikisinin de olduğu açık” ifadelerini kullandı. AP, haberinde yönetmen Greta Gerwig’in Barbie filminin geçen yıl gişede bir numaralı film olmasına rağmen, ‘bu tür önemli yapımların kendi başlarına kalıcı trendlere karşı bir etki yaratmadığını’ yazdı.

Girişimin diğer bulguları arasında, 2023’ün gişede en çok hasılat yapan filmlerindeki başrollerin yüzde 30’unun kadın oyuncular tarafından canlandırıldığı ve bu oranda bir önceki yıla göre yüzde 14’lük ciddi bir düşüş olduğu yer aldı. AP, araştırmanın yalnızca sinemalarda gösterilen en iyi filmlere odaklandığını, dolayısıyla yayın hizmetleri ve bağımsız filmler için yapılan özelliklerin araştırma kapsamına alınmadığını belirtti.

IRKSAL VE ETNİK GRUPLARA DAHA FAZLA ROL YAZILDI

Öte yandan araştırma Hollywood’un diğer kapsayıcılık alanlarında ilerleme kaydettiğini gösterdi. 2023’ün en iyi filmlerindeki konuşan karakterlerin yüzde 44’ü yeterince temsil edilmeyen ırksal ve etnik gruplardan oluştu. Hollywood’un gişede en çok hasılat yapan filmlerindeki beyaz karakterlerin sayısı da 2022’de yüzde 62’den 2023’te yüzde 56’ya düştü. Araştırmanın ilk yılında karakterlerin yüzde 78’inin beyaz oyuncular tarafından canlandırıldığı belirtilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN