Türk edebiyatında ansiklopedi ve biyografi çalışmalarıyla iz bırakan Diyarbakırlı araştırmacı yazar İhsan Işık 7 Nisan'da vefat etti. Işık, Türk edebiyatında 2006'da yayımladığı 10 ciltlik 'Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi' gibi birçok çalışmasıyla iz bıraktı. Cenazesi bir süredir yaşamını sürdürdüğü Kocaeli'ne götürülen Işık, Gebze Mehmet Akif Ersoy Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.
SALİHA SULTAN
Türk edebiyatında ansiklopedi ve biyografi çalışmalarıyla iz bırakan Diyarbakırlı araştırmacı yazar İhsan Işık 7 Nisan'da vefat etti. İstanbul'da tedavi gördüğü Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 72 yaşında hayata veda eden Işık'ın vefatını Türkiye Yazarlar Birliği şu ifadelerle duyurdu:
“Genel Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak Türkiye Yazarlar Birliği’ne önemli katkılar sağlamış olan arkadaşımız, araştırmacı, yazar İhsan Işık vefat etti. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Mekanı cennet, makamı âlî olsun.” Işık'ın cenazesi bir süredir yaşamını sürdürdüğü Kocaeli'nin Gebze ilçesine götürüldü.
Yarım yüzyıla yakın bir süre özellikle yazar biyografisi alanında çalışmalarını sürdüren Işık, bu çalışmalarıyla edebiyat dünyasına büyük katkılar sağladı. Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi önemli kuruluşlarda aktif olarak görev alan, yaşamı boyunca 35 cilt ansiklopedi yazan Işık'ın cenazesi Gebze Mehmet Akif Ersoy Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Osman Yılmaz Mezarlığı'na defnedildi. Işık'ın cenaze törenine, Iailesi ve yakınlarının yanı sıra okulundan dönem arkadaşları, edebiyat dünyasından ise Ramazan Seydaoğlu katıldı.
EDEBİYATA DİYARBAKIR'DA ADIM ATTI
Yazı hayatına Diyarbakır yerel gazetelerinden Yeni Şark Postası, Mücadele ve Milli Hakimiyet ile İstanbul gazetelerinden Babıali’de Sabah'ta başlayan Işık, 1969'da arkadaşlarıyla birlikte Diyarbakır İmam Hatip Okulu adına çıkardığı 'Özlem' gazetesiyle edebiyat dünyasına adım attı.
1970'te ise Diyarbakır'da 'Türkiye Mukaddesatçı Gençlik Teşkilatı' adlı bir dernek kurarak kardeşlik kültürü temelli seminerler düzenledi ve 1974 yılında 'Çile' adında aylık bir dergi çıkardı. 1971'den itibaren birçok dergi ve gazetede yazı ve şiirleriyle yer aldı. Bu yayınlar arasında Tohum, Hilal, İslâm Medeniyeti, Pınar, Çile, Yeni Sanat, İslâm Ümmeti, Mavera, Yedi İklim ve Hece dergileri ile Millî Gazete, Zaman, Akit, Yeni Dönem ve Yeni Şafak gibigazeteler bulunmaktadır.
Ayrıca Işık, 'Peygamberimizin Hayatı' ve 'Dört Büyük Halife' gibi eserlerini Almancaya, 'Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi'ni ise İngilizceye çevirdi. 'Akdeniz Kıyısında Bir Çocuk' adlı şiiri iki farklı formda bestelenmiş ve birçok dilde çevirisi yapıldı. 'Sevgilim Uzaklarda' adlı şiiri meşhur besteci Turhan Taşan tarafından bestelendi ve seslendirildi.
EDEBİYATÇILARI VE KÜLTÜR ADAMLARINI 10 CİLTLİK ANSİKLOPEDİDE TOPLADI
Işık'ın en önemli çalışmalarından biri de 2006 yılında yayımladığı 'Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi' oldu. Bu 10 ciltlik eser alanında Türkiye tarihi boyunca yapılmış en kapsamlı çalışma olarak kabul edildi.
BİRÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
Türkiye Yazarlar Birliği'nin düzenlediği etkinliklere katılan Işık, yurtiçi ve yurtdışında birçok konferans, panel ve açık oturuma konuşmacı olarak katıldı. Işık, İLESAM Türk Dünyası Hizmet Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Özel Ödülü ve ESKADER tarafından Ansiklopedi dalında Yılın Yazarı gibi birçok ödüle layık görüldü.
BİYOGRAFYA.COM'UN KURUCUSU
Işık ayrıca edebiyat, düşünce ve sanat dünyamızdan binlerce ismin biyografisinin bütün detaylarıyla yer aldığı, vefat haberlerinde basının kaynak olarak kullandığı 'biyografya.com'un da kurucusuydu.
İHSAN IŞIK KİMDİR?
İhsan Işık, 4 Mayıs 1952'de Diyarbakır'da doğdu. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Ayrıca 1970-1972 yılları arasında İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nde eğitim aldı ve lisans tezini 'Necip Fazıl Kısakürek’in Oyunlarında Tipler' üzerine yazdı.
1976'da İstanbul'a taşınan Işık, çeşitli liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. İstanbul'da basın danışmanlığı, yayıncılık, reklam ajansı yöneticiliği gibi çeşitli görevlerde bulundu. 1996'da Ankara'ya taşındıktan sonra Başbakanlık'ta danışmanlık ve Genel Müdür Yardımcılığı gibi önemli görevler üstlendi. 1997'de "'Sokak Çocuklarına Şefkat Yılı'nın ilan edilmesinde öncülük etti.
2018 yılından itibaren Gebze ilçesinde çalışmalarını sürdüren Işık, evli ve dört çocuk babasıydı. 4 torunu bulunan Işık, Türk edebiyat ve kültür dünyasında önemli izler bıraktı.
ESERLERİ
İhsan Işık'ın zengin eser yelpazesi, şiirden deneme-incelemeye, monografiden biyografiye, ansiklopediden gezi yazılarına kadar geniş bir alana yayıldı. Şiir alanında 'Eğilim Anıları', 'Akrep ve Yelkovan', 'Akdeniz Kıyısında Bir Çocuk', 'Kuğulu Park’taki Kuşlardan Biri' ve 'Şiirler 1968-2008' gibi eserleri bulunmaktadır. Deneme ve inceleme türündeki çalışmaları arasında 'Kültürümüzün Kimliği', 'Sömürgeciliğin Çağdaş Boyutları', 'Uluslararası Sorunlar / İslam Dünyası ve Türkiye', 'Kültürümüz ve Kadınlar', 'İki Yobaz' ve 'Altmışında Rock Dinlemek' yer almaktadır.
Monografileri arasında 'Peygamberimizin Hayatı', 'Bediüzzaman Said Nursi ve Nurculuk', 'Dört Büyük Halife' ve 'Filit Girişen / Hayatı-Düşüncesi-Eserleri' gibi eserler dikkat çekerken, biyografi, sözlük, ansiklopedi türündeki çalışmaları arasında 'Yazarlar Sözlüğü', 'Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi', 'Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi', 'Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi' ve 'Diyarbakır Ansiklopedisi' gibi kapsamlı eserler bulunmaktadır.