Altın Arslanlar yerliler için kükredi

Altın Arslanlar yerliler için kükredi

Venedik Bienali’nin Altın Arslanları sahiplerini buldu. 2024’ün iki büyük ödülü yerli kökenli sanatçılara, Maori yerlisi dört kadın sanatçıdan oluşan Mataaho Kolektifi ve Aborjinlilerin soy ağacını bienale taşıyan Kamiloroi-Bigambul kökenli Archie Moore’un resmi temsilcisi olduğu ‘Avustralya Pavyonu’na gitti. Aylardır Filistin tepkileri nedeniyle zor durumda kalan bienalde Filistinli sanatçı Samia Halaby ise ‘Siyah Güzeldir’ çalışmasıyla jürinin özel ödülüne layık görüldü.

SALİHA SULTAN

Venedik Bienali’nin ‘sanat dünyasının olimpiyatları’ olarak anılan ‘Altın Arslan’ ödülünü kazananlar açıklandı. Altın Arslan’da iki büyük ödül yerli kökenli sanatçılara verildi. Sergilere verilen Altın Arslan Yeni Zelanda’dan Bridget Reweti, Erena Baker, Sarah Hudson ve Terri Te Tau’dan oluşan Maori yerlisi dört kadın sanatçıdan oluşan Mataaho Kolektifi’ne giderken, Ulusal Pavyon Altın Arslan Ödülü de Kamiloroi-Bigambul kökenli sanatçı Archie Moore’un resmi temsilcisi olduğu ‘Avustralya Pavyonu’na verildi. Üçüncü ödül olan ve uluslararası sergide gelecek vaat eden genç katılımcılara verilen Gümüş Arslan ödülü de, Nijerya’da büyüyen Karimah Ashadu’ya verildi.

1kapak-001.jpg‘Takapau’ (2022) enstalasyonu ile Altın Arslan alan Yeni Zelanda merkezli Mataaho Kolektifi.

Amerikalı küratör Julia Bryan-Wilson’un başkınlık ettiği jüride, Endonezyalı küratör ve yazar Alia Swastika; Nijeryalı küratör ve sanat eleştirmeni Chika Okeke-Agulu; İtalyan küratör Elena Crippa; ve Fransız Kolombiyalı küratör María Inés Rodríguez yer aldı. Jüri, ana sergiye katılımlarından dolayı Filistinli sanatçı Samia Halaby, Arjantinli sanatçı La Chola Poblete veKosova Cumhuriyeti’ni de özel mansiyon ödülüne layık gördü. Bu yıl İsrail pavyonunun men edilmesi ve Filistin’e özel sergi düzenlenmesi çağrılarına kulak tıkayan ve birçok tartışmaya neden olan Venedik Bienali jürisinin Filistinli sanatçı Halaby’e takdim ettiği ödül sanat dünyasından takdir topladı. Daha önce ilan edildiği üzere, ‘Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan’ ödülleri de, İtalya doğumlu Brezilyalı sanatçı Anna Maria Maiolino ve Paris merkezli Türk sanatçı Nil Yalter’e verildi. Küratör Pedrosa onları seçtiğini çünkü onların ‘aynı zamanda göçmen olan ve birçok yönden bienalin ‘Yabancılar Her Yerde’ temasının ruhunu temsil edeniki öncü kadın sanatçı olduklarını söyledi. Ödülünü alırken ‘dünya barışına’ adadığını söyleyen Yalter, “İhtiyacımız olan tek şey bu” diye konuştu. Venedik Bienali’nin 60. edisyonu 24 Kasım’a kadar Giardini ve Arsenale’de devam edecek.

ÖDÜLÜNÜ GAZZE’DE KATLEDİLEN GENÇ GAZETECİLERE ADADI

Venedik Bienali’nde özel ödüle layık görülen, New York’ta yaşayan Filistinli sanatçı Halaby, Arsenale’de yer alan ‘Nucleo Storico’ adlı sergisindeki ‘Siyah Güzeldir’ (1969) adlı soyut tablosu ile ödüle değer görüldü.

1kapak.jpg

Nijeryalı jüri üyesi Okeke-Agulu Halaby’e verilen ödülün gerekçesini şu sözlerle ifade etti: “Onun soyutlama siyasetine olan bağlılığı, Filistin halkının acılarına gösterdiği sarsılmaz ilgiyle birleşti. Muhteşem bir şekilde resmettiği modernist tablosu sadece hayal gücünün egemenliğini değil, aynı zamanda küresel dayanışmanın önemini de vurguluyor.” Ödülü için video konferans aracılığıyla teşekkür eden 87 yaşındaki sanatçı Halaby, ödülünü İsrail’in son altı aydır devam eden saldırıları sırasında katledilen Gazze’deki genç basın mensuplarına adadı. Halaby, bu yılki sergilerde pek çok vatansız sanatçıyı ön plana çıkardığı için bienal küratörü Adriano Pedrosa’ya da teşekkür etti.

1kapak-002.jpgAvustralya Pavyonu’na ödül Archie Moore’un galerinin duvarlarını kara tahtaya çevirdiği ve Aborjin halkının 65.000 nesil öncesine giden aile ağacının isimlerini tebeşirle ve el yazısıyla yazdığı ‘First Nations’ çalışmasıyla verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN