Şair, yazar, felsefeci ve çevirmen Prof. Dr. Afşar Timuçin 84 yaşında vefat etti. 1960 kuşağı şairlerinden Timuçin, felsefe alanında ders verdiği üniversitelerde de birçok öğrenci yetiştirdi. Şiirleri Ezginin Günlüğü grubu tarafından bestelenerek dilden dile dolaşan şair, çevirileri ile modern Filistin şiirini Türkçeye ilk aktaran isimlerdendi. 2015 PEN Şiir Ödüllü Timuçin’in cenazesi, yarın Ataköy’de kılınacak cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu’daki aile mezarlığına defnedilecek.
SALİHA SULTAN
Şair, yazar, felsefeci ve çevirmen Prof. Dr. Afşar Timuçin 84 yaşında vefat etti. Timuçin’in vefat haberini Hayal Yayınları, sosyal medya hesabından “Birlikte çalışma imkanına eriştiğimiz değerli ağabeyimiz, yazar, şair, çevirmen ve filozof Afşar Timuçin’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyoruz” ifadeleriyle duyurdu. Felsefe, şiir, deneme, inceleme-araştırma, roman ve öykü olmak üzere çok sayıda kitaba imzasını atan Prof. Dr. Timuçin ardında ‘Böyle Söylenmeli Bizim Türkümüz’, ‘Gece Gelen Eski Dost’, ‘Denizli Pencere’, ‘Ayrılıkta Söylenmiş Bir Aşk Türküsü’, ‘Nâzım Hikmet’in Şiiri’, ‘Aşkın Diyalektiği’’, ‘Estetik’ gibi eserler bıraktı. Tuncer Tuğcu ile birlikte hazırladıkları, ilk sayısı 1972’nin Ekim ayında çıkan 16 sayılık Felsefe Dergisi’nin sorumlu yönetmeni olarak da bilinen Timuçin, ders verdiği üniversitelerde felsefe alanında da birçok öğrenci yetiştirdi. Şair kimliği ile de edebiyat dünyasında öne çıkan, 1960 kuşağı şairlerinden Timuçin’in ‘Çocuğun Kurguları’, ‘Akşam Şarkıları’, ‘Ayrılıkta Söylenmiş Bir Yaz Türküsü’ gibi şiirleri Ezginin Günlüğü grubu tarafından bestelendi. Birçok şiiri Murat Özyüksel tarafından bestelenen Timuçin’in ‘Işığın Yansıması’ şiiri bir müzik grubuna da ismini verdi. Timuçin’in cenazesi, 28 Temmuz Pazar günü (yarın) Ataköy’de kılınacak cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu’daki aile mezarlığına defnedilecek.
MODERN FİLİSTİN ŞİİRİNİ TÜRKÇEYE İLK KAZANDIRAN İSİMLERDENDİ
Türkiye, modern Filistin şiirini Afşar Timuçin’in de çevirmenleri arasında olduğu ‘Filistin Şiiri’ kitabı ile tanımıştı. Mahmud Derviş, Samih El Kasım, Tevfik El Zeyyat, Fatva Tukan, Salim Jabran ve on şairin şiirlerinin yer aldığı eserin çevirisine Timuçin ile birlikte A. Kadir imza atmıştı. İlk baskısı 1974 olan kitabın sonraki baskılarında Süleyman Salom adlı bir çevirmen imzası da yer aldı. Timuçin, Hilal Matbaacılık tarafından basılan ve kapağında Sait Maden imzası bulunan kitaba şiir çevirilerinin yanı sıra ‘Filistin ve Şiir’ başlıklı bir yazı ile de katkı sağlamıştı.
‘EDEBİYATTA DA DÜŞÜNCE HAYATINDA DA AYKIRIYDI’
Prof. Dr. Timuçin’in vefat haberinin ardından edebiyat dünyasından başsağlığı mesajları art arda geldi:
ATAOL BEHRAMOĞLU: Afşar Timuçin’i yitirmişiz.Şair, düşünür, her şeyden önce iyi insan. Yumuşacık sesi gibi iyi yürekli. Başka bir dünya var mıdır bilemem. Varsa eğer orada buradakinden daha çoğuz.
METİN CELÂL: 60 Kuşağı şairlerinden, eleştirmen, çevirmen, felsefeci Afşar Timuçin Vefat etmiş, Ailesine, dostlarına, okurlarına başsağlığı diliyorum.
HAYDAR ERGÜLEN: Aykırıydı, edebiyatta da düşünce hayatında da, olması gerektiği gibiydi, ‘aydın’dı, bizim Afşar Abimizdi, 1978’de Felsefe Dergisi’ni Ömer Ateş Kızıltuğ ile İstanbul’dan alır, evlerinde kalır, rakımızı içer, ertesi gün yüklenip Ankara’ya götürür, dağıtırdık. İlk şiirimi Felsefe Dergisi’nde yayımladı 1978’de. İyi bir şairi, edebiyat ve düşünce insanını, aydını ve çok iyi bir insanı yitirdik.
KAAN EMİNOĞLU: Şair Afşar Timuçin’i kaybetmişiz. Estetik denilince ilk akla gelen isimdi. Türk edebiyatı ve Türk düşüncesi için büyük bir değerdi. Yattığı yer incitmesin.
‘AYRILIKTA SÖYLENMİŞ BİR YAZ TÜRKÜSÜ’
Afşar Timuçin, 1939’da Manisa’da dünyaya geldi. Yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünde başlayan Timuçin, 1967’de eğitimini tamamlamak üzere Kanada’ya gitti. Timuçin, 1967’de Montreal Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde lisans eğitimini, 1970’de İstanbul Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1968–1970 yılları arasında Fransızca üzerine eğitim verdi. 1970-1975 arasında çeşitli yayınevlerinde çevirmen olarak çalıştı. 1978’de İstanbul Devlet Konservatuarı’ndaki görevine kadrolu olarak atandı. Konservatuar Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlanınca bu üniversitenin çeşitli fakültelerinde estetik, eğitimbilim ve düşünce tarihi gibi dersler okuttu. Bir ara bu görevinden ayrılarak bir arkadaşıyla Kavram Yayınları’nı kurdu. 1981’de doçent, 1992’de profesör olan yazar, bir süre Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanlığı görevini yürüttü. Buradan 2006 yılında emekliye ayrılan Timuçin’in şiirleri Ataç, Dönem, Milliyet Sanat, Papirüs, Soyut, Yazko, Yelken, Yeni Edebiyat, Yeni Ufuklar ve Varlık dergisinde yayımlandı. ‘Ayrılıkta Söylenmiş Bir Yaz Türküsü’yle TRT 1970 Sanat Ödülleri yarışmasında başarı ödülünü aldı. ‘Nâzım Hikmet’in Şiiri’ adlı incelemesiyle 1979’da Türk Dil Kurumu Eleştiri Ödülünü kazandı. 1997’de Truva Kültür Sanat Ödülleri’nde şiir ödülüne değer görüldü. 2004’de Homeros Emek Ödülü’nü aldı. 7. İzmir Türkçeye Emek Ödülü de dil dalında Timuçin’e verildi. 2015’de ise PEN Şiir Ödülü’nü kazandı.