42 yıl önce ABD'ye kaçırılmıştı... 2500 yıllık altın kolye Türkiye'ye teslim edildi

42 yıl önce ABD'ye kaçırılmıştı... 2500 yıllık altın kolye Türkiye'ye teslim edildi

Manisa'nın Bintepeler bölgesinden 1982 yılında kaçırılarak ABD'nin Boston kentindeki bir müzede uzun yıllar sergilenen, Lidya dönemine ait yaklaşık 2500 yıllık altın kolye, Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu'nda düzenlenen resmi törenle Türk yetkililere iade edildi.

Manisa'nın Bintepeler bölgesinden kaçırılarak 1982'de ABD'ye getirilen Lidya dönemine ait 2500 yıllık altın kolye, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine iade edildi.

ABD’nin Boston kentindeki bir müzede uzun yıllar sergilenen altın kolyenin, devir teslim töreni Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu'nda gerçekleştirildi.

Büyük öneme sahip tarihi eserin devir töreninde Türkiye'nin Boston Başkonsolosu Murat Uğurluoğlu, New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel ve Boston Güzel Sanatlar Müzesi Yetkilileri katıldı.

6ba4ac0c-e6ec-4837-9aac-5fcfea753259.jpeg

'KÜLTÜREL MİRASIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM'

New York Kültür ve Tanıtma Ataşesi Hilal Demirel, yaptığı açıklamada, kolyenin yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda, altın ve karnelyan taşlarından yapılmış nar şeklinde boncuklardan oluştuğunu anlattı.

Demirel, "Eser, milattan önce 6'ncı veya 5'inci yüzyıla tarihlendirilmekte olup Lidya sanatının karakteristik özelliklerini taşımaktadır. Günümüze kadar iyi korunmuş olan bu eser, Manisa Müzesi Müdürlüğü envanterinde kayıtlı Bintepeler Nekropol alanından çıkan diğer eserlerle benzerlik göstermektedir." dedi.

Demirel, altın kolyenin bölge için tarihi ve kültürel önemini vurgularken bu eserin iadesinin arkeolojik araştırmaların ilerlemesi ve kültürel mirasımızın korunması açısından önemli bir adım olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

19ae42b7-8dc8-46ec-b0ee-86632358fcb6.jpeg

YASA DIŞI KAZILARLA YURT DIŞINA KAÇIRILDI

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, titizlikle yürüttüğü uzun çalışmalar sonucunda, 1982'de Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nin koleksiyonuna katılan altın kolyenin, Manisa'nın Bintepeler olarak bilinen Nekropol alanına ait olduğunu tespit etti.

Bakanlığın arşiv araştırmaları sonucunda, kolyenin 1970'lerde Bintepeler bölgesindeki yüzlerce Lidya tümülüsünün bulunduğu alandan yasa dışı kazılarla çıkarılarak yurt dışına kaçırıldığı anlaşıldı. Bu gelişmenin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, geçen yıl Türkiye'nin Boston Başkonsolosluğu aracılığıyla Boston Güzel Sanatlar Müzesi'nden eserin iadesini talep etti. Müze yönetimi, bu bilgiler doğrultusunda kolyenin Türkiye'ye iadesini kabul etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN